Artikel

Cornelia Holm inför MMA-EM: ”Jag ska dominera buren”

Brottarmattan har bytts mot buren och på meritlistan står det numera ”världsmästare i MMA”. Lär känna Cornelia Holm, som just nu jagar nästa guld under veckans European Open i Prag.

cornelia-3Cornelia Holms bakgrund är alltså brottning: i byrålådan finns JSM-guld och en handfull brons från senior-SM.

– Jag var strax under landslagsnivå men skadade mig jämt och ständigt. Efter en allvarlig fotskada tröttnade jag och gymmade ett par år istället.

Cornelia Holm är hemmahörande i Göteborg, där hon tränar på GBGMMA och kör spårvagn på halvtid. MMA har hon nu kört i tre år.

– Min bakgrund gjorde mig rätt bra på en gång. MMA kändes sjukt utmanande, det finns så mycket att lära sig! Jag gillar att slåss, det har jag alltid gjort. Inte för att jag är aggressiv, men det är så jäkla kul att få slå någon! Jag är sjukt mycket tävlingsmänniska och kampsport är det ultimata tävlingsmomentet, säger Cornelia.

Hennes uppladdningsstrategi är ovanligt sparsmakad när det kommer till kvantitet. Cornelia kör nämligen två vilodagar i veckan.

– Som idrottare är det lätt att få panik när man inte tränar. Två vilodagar i veckan kändes sjukt, men min tränare sa ”lita på mig – det kommer bli bra”. Och jag kom i superbra form, säger hon.

En annan viktig pusselbit är att hon också spikat en bra uppvärmningsrutin, som också innehåller några minuters meditativt fokus vilket effektivt tyglar matchstressen. I somras vann Cornelia Holm guld på VM, nu är hon på plats i Prag för veckans European Open.

– Jag har insett vad för slags fighter jag är eller borde vara: det vill säga vad jag måste pusha på för att göra mer och bli bättre. Efter några dagars sparringcamp på Rumble Sports inför EM blev det tydligare hur mitt game ska se ut i Prag. Aggressiv men cool. Jag ska dominera buren hela vägen till guld.

I framtiden ser hon ett proffskontrakt landa på sitt bord.

– Det vore fantastiskt att inte behöva lägga egna pengar på tävling, att inte behöva låna ihop pengar från alla möjliga håll för att kunna resa iväg på tävlingar. Jag ser verkligen fram emot en tillvaro som proffs, avslutar hon.

cornelia-sv

SEX SNABBA FRÅGOR 

Vilken fighter ser du upp till?

– Cain Velasquez. När jag började träna fick jag höra att min stil påminner om hans, därför har jag kollat mycket på hans matcher, känner igen mig och gillar vad jag ser!

Beskriv din stil!

– Mycket press, bestämt framåt och mycket nedtagningar, brottning och klinch. Jag gillar också knän. Sedan går jag ju inte bara framåt, om jag leder kan jag vara smart istället och ta avstånd.

Hur många tatueringar har du?

– Tio tror jag! Favoriten är en på armen, ett gammalt foto från 50-talet på min mormor och hennes bil.

Vem i hela världen vill du möta?

– Ah, shit, jag vet inte. Någon i UFC iallafall! Holly Holm vore kul – vi båda heter ju Holm. Men hon hade antagligen knockat mig innan jag hunnit ta ner Holm för att slå ut henne, haha.

Vilket är ditt paradnummer?

– Kvarnen, ett brottargrepp som alltid var min favorit. Den funkar inte så många gånger längre på gymmet, jag har gjort den för många gånger…

Vad har du för svaghet och styrka?

– Min styrka är att jag är stark: jag känner mig säker på att jag kan brotta ner motståndaren oavsett hur stark hon är. Jag är bra på att hålla mig lugn och fokuserad. Svaghet, hm, ja som ren kontrast blir jag lätt stressad – men grejen är att jag lyckas bra med att behålla lugn och fokus!

Foto: Wahab Akman

Fighterpodden Nedslag 29 januari 2021 – McGregors förlust, smuggling och boxning

Kommentarer