ArtikelNyhet

Inför UFC Fight Night 99: Intervju med Jycken och Jocke

Äntligen är Magnus ”Jycken” Cedenblad tillbaka. Under helgens UFC Fight Night 99 ställs Jycken mot en UFC-debutant. Fighter Magazine tar ett snack med Magnus Cedenblad samt hans coach, Jocke Engberg.

Nu i helgen bjuds vi på två UFC-galor. I den första av dessa, UFC Fight Night 99: Mousasi vs. Hall II, får vi se bland annat Magnus ”Jycken” Cedenblad (14-4) bjuda upp UFC-debutanten Jack ”Hammer” Marshman (20-5) till mellanviktsdrabbning.

Hej Jycken! Hur har uppladdningen sett ut?

– Jag har tränat på bra sen min förra match och fortsatt utvecklats. De tre senaste veckorna har jag varit på GBG MMA och kört med Jocke Engberg. Vi har då fokuserat mer specifikt på just Jack Marshman.

Kan du berätta lite om ert samarbete och betydelsen av att ha Jocke som coach?

– Jocke och jag fungerar jättebra ihop, både på ett personligt och professionellt plan. Jocke är min huvudcoach: han lägger upp en gameplan och håller i trådarna när det är dags för camp…

Vad vet du om Marshman och vad tror du om hans gameplan?

– Marshman är en boxare och han kommer sätta press, det är ju enda sättet för honom att vinna mot mig på, hahaha.

Och utan att avslöja för mycket – hur ser din om gameplan ut?

– Jag kommer göra det till en MMA-match och ta de lägen som bjuds.

jycken-och-jocke-3

Jocke, kan du berätta lite om Jyckens styrkor?

– Magnus är så otroligt underskattad! Trots fyra raka vinster, bland annat mot 15-rankade Krzysztof Jotko, så har han inte fått samma uppmärksamhet som till exempel Ilir Latifi eller Alexander Gustafsson. Magnus är riktigt, riktigt bra oavsett distans och han har stor förståelse för MMA. Men största styrkan skulle jag säga är Magnus mindset och mentala styrka.

Och hur det är att arbeta med honom?

– Jag kan inte tänka mig en bättre person att jobba med. Vi klickar bra och har inga problem med att vara ärliga och kritisera varandra, utan att det blir problem.

Du är ju van att coacha Alistair Overeem sedan länge, nu Lina Länsberg och så Magnus. Hur är det att coacha på den högsta nivån?

– Största skillnaden är nivån på den atlet man jobbar med och att det krävs en högre nivå av förberedelse. Själva genomförandet av matchen är på många sätt mycket lättare. Man vet exakt när, hur och var allt sker, UFC är extremt välorganiserat. På mindre galor gäller det att inte ta något för givet. Ibland finns det varken bastu eller varmbad, det kan vara svårt att få tag i mat, dåliga hotell, folk som är sena med att plocka upp en, tveksamma invägningar och dåliga domare…

Du är ju numera coach. Vad har du tagit med dig för erfarenheter, taktiker och strategier från fighterkarriären?

– Taktik är en otroligt viktig del i alla idrotter eller spel. Jag har läst The Book of Five Rings [av Miyamoto Musashi] och The Art of War [av Sun Tzu] många gånger, det är definitivt ställen i de böckerna där jag hittar inspiration. Strategi är ”the big picture”. Till exempel så har en fighter som Mayweather varit otroligt strategisk i valet av vem han möter och vid vilket tillfälle. Taktik ser jag som hur vi spelar med de verktyg vi har. Just den här ”gaming-mentaliteten” är något jag försöker förmedla till mina fighters. Det gör det så mycket lättare att se ärligt på sin egen samt motståndarens förmåga, något som är en förutsättning för att kunna göra en ordentlig taktik.

Vad tror du om utgången mellan Magnus och Marshman?

– Magnus stoppar Marshman i andra ronden.

Vem tror du är en bra motståndare för Jycken härnäst?
– Precis som alla andra vill vi ha the money-fight: så Ronda Rousey hade varit bra, hahaha. Annars hade det varit kul och se Magnus mot någon topp 15-rankad, vem spelar mindre roll.


ufc-fight-night-mousasi-vs-hall-2-poster

UFC Fight Night 99: Mousasi vs. Hall II ser du på Viaplay.se eller UFC.tv

Huvudkort (22.00):

Mellanvikt: #5 Gegard Mousasi vs. Urijah Hall #10

Lättvikt: Ross Pearson vs. Stevie Ray

Tungvikt: #14 Timothy Johnson vs. Alexander Volkov

Fjädervikt: Artem Lobov vs. Teruto Ishihara

 

Underkort (18.15):

Flugvikt: #5 Ian McCall vs. Neil Seery (Inställd)

Mellanvikt: Magnus Cedenblad vs. Jack Marshman

Flugvikt: #4 Kyoji Horiguchi vs. Ali Bagautinov #8

Lättvikt: Kevin Lee vs. Magomed Mustafaev

Stråvikt: Anna Elmose vs. Amanda Cooper

Tungvikt: Justin Ledet vs. Mark Godbeer

Weltervikt: Zak Cummings vs. Alexander Yakovlev

Bantamvikt: #15 Marion Reneau vs. Milana Dudieva

Bantamvikt: Brett Johns vs. Kwan Ho Kwak

Weltervikt: Charlie Ward vs. Abdul Razak Alhassan

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer