Artikel

Enter the Gracie del 3: Rödbältesfilosofi a la Royler

En av grapplingvärldens giganter bjöd på seminarium i London – Fighter Magazine var där. Tre timmar tillbringades med ingen mindre än Royler Gracie och på tapeten stod försvar mot giljotinstrypningar, hur Royler klarat en miljon nedtagningar och varför Ronda Rousey åkte på stryk.

Missat del 1 eller del 2?

Royler Gracie behöver egentligen ingen vidare introduktion. Han är femte sonen till Helio och brorson till Carlos (grundarna till Gracie jiu-jitsu) och enligt många familjens mest framgångsrika grappler (fyrfaldig världsmästare i BJJ, trefaldig ADCC-mästare samt ett MMA-record på 5-5-1). Som coach och efterträdare i sin fars akademi Gracie Humaitá har han inte bara skapat vinnare, snarare legender inom grappling och BJJ (sådana namn som Leticia Ribeiro, Wellington Dias, bröderna Saulo och Xande Ribeiro med fler). Som författare skrev Royler tre böcker. Den första av dem (som han skrev med sin kusin, den evigt leende Renzo Gracie) var bibeln “Brazilian Jiu-Jitsu: Theory and Practice”, som blev historiens mest sålda kampsportsbok. Tja, det blev en introduktion i alla fall, men när man skakar hand med mästaren (en titel man erhåller vid den sjunde graden svartbälte inom jiu-jitsu) säger han:

– Hi. I’m Royler. Nice to meet you!

royler

Royler är en väldigt upptagen man. Tillsammans med sin bror Rolker leder han Gracie Humaitá, ett av världens största och mest sammanhållna jiu-jitsuorganisationer. Han genomför i snitt 40 seminarier på jordens alla hörn per år, i maj besökte han London för att hälsa på sin elev Eddie Kone (andra gradens svartbälte). Han anlände mitt under självförsvarsdelen av en lilabältesgradering och verkade väldigt nöjd med nivån.

– Självförsvar är en ofta glömd eller åtminstone missförstådd del av jiu-jitsu, berättar Royler och Eddie instämmer. – Visst är det kul med golvkamp, lås och svep men det ena behöver inte utesluta det andra. Alla mina vinster och medaljer betyder mycket för mig. De har gett mig kändisskap inom jiu-jitsu och tagit mig över hela världen, det beklagar jag inte. Jag älskar mitt liv och livsstilen jag har, men inget av det spelar någon roll om inte jag kan försvara mig själv eller min familj mot någon som vill dem illa.

royler-talking-2Att träna jiu-jitsu enligt Gracie i sin helhet har andra fördelar också. Man tränar mycket försvar mot diverse slag och sparkar, passen inkluderar alltid ett stående moment med allt vad det innebär (stående positionsbrottning, nedtagningar, kast och försvar mot detsamma) vilket medför att man snabbt får djupare inblick i det som har blivit världens snabbast växande sport och fenomen: mixed martial arts.

Väl under seminariet i London tar det inte lång tid innan Royler, iklädd i sin traditionellt bländvita gi och korallbälte*, kommer och sätter sig bland vitbältena som hade kommit ända från Irland. Medan de stretchar inför seminariet börjar de prata om Conor McGregor och även Ronda Rouseys senaste match.

how-to-defend-the-shootDe diskuterar strategier och taktiker, men framför allt frågan om varför en erfaren grappler plötsligt försöker att dominera fighten med slag och sparkar:

– Problemet är att de nuförtiden har minst två coacher: en grapplingscoach och en för striking, och coacherna snackar inte tillräckligt sinsemellan. Självklart vill strikingcoachen bygga sin fighters självförtroende: ”POW! Du slår så hårt. Du har knockoutkraft i dina slag. Vad bra du rör dig”. Och plötsligt går grapplern in och får för sig att försöka slå och sparka sig till en seger mot en mycket mer erfaren striker”, säger Royler Gracie.

head-arm-on-matNär seminariet väl börjar med försvar mot giljotinstrypning (först från stående med armdrag till ryggen) märker man direkt hur smidig Royler är på att både genomföra och lära ut teknikerna.

Royler håller allas uppmärksamhet fokuserad på det han säger och gör, med hjälp av detaljerade demos, rappa skämt och snabba segment bibehåller han ett högt tempo.

– 1, 2, 3 KLAPP! Var är ert fokus? Alla ska klappa på samma gång! En gång till: 1, 2, 3 KLAPP!

Det här har han gjort tusentals gånger innan, det syns direkt. Royler pratar om vikten av en bra diet och att ha hög kvalitet på sin vilotid.

head-arm-defence-on-wall– När jag fick mitt svarta bälte som 17-åring av min far började jag också lära ut privatlektioner. Vi brukade ge tio, tolv stycken privata halvtimmeslektioner om dagen. Varje lektion innehöll ett stående moment där eleven fick kasta instruktören ett antal gånger, både för att bygga balans och koordination men även för deras självförtroende. Jag räknade häromdagen att, om man inkluderar alla ens egna teknik- och sparringspass samt diverse matcher på det, så är det inte omöjligt att min kropp har kastats till mattan en miljon gånger! Hade inte min far och farbror ägnat så mycket tid och energi åt att skapa den perfekta dieten och livsstilen hade jag och mina bröder och kusiner gått sönder många gånger om!

armdrag-with-hamidSeminariet tutade på med bland annat försvar mot head and arm choke från side control, återigen märktes Roylers erfarenhet som instruktör. Tekniken övades i små delmoment mot en vägg istället för att köras direkt på marken.

– Ibland är det lättare att förstå mekaniken stående. Motståndaren kan sätta mindre vikt och tryck på dig, du kan undersöka vinklarna lite bättre, speciellt om tekniken är helt ny för dig.

Och visst hade han rätt. Omedelbart såg man hur lätt nykomlingarna inom jiu-jitsu tog till sig tekniken när den hade drillats mot väggen först.

guillotinePå frågan om vad den mest förekommande misstaget bland nybörjarna är har Royler ett snabbt svar:

– De har för bråttom. Alla har bråttom, inte bara nybörjarna. Jag ser det så ofta även bland lila- och brunbältena. De ser en teknik eller en kombination för första gången och vill omedelbart drilla den med både fart och motstånd, ofta för att visa att de kan. Att de är tuffa eller kunniga, men det är onödigt samt till och med farligt. Hur kan man tänka sig integrera en ny teknik eller kombination i sitt game på det sättet? Har du tränat jiu-jitsu ett par år så är du redan tuff. Du behöver inte bevisa något för någon. Kommer du in och tar på dig dräkten gång efter gång, vecka efter vecka istället för att dega i soffan eller på puben så är du redan tuff. Varför inte ta det lugnt och sakta undersöka hur en teknik fungerar och vad den kan tillföra ditt game?

groupSom avslutning till det tre timmar långa seminariet håller Royler en frågestund. En fråga ställs om näring och kost under själva matchdagen och Roylers svar överraskade många:

– Jag förändrar inte min vardag mycket bara för att det är matchdag. Graciefamiljens speciella diet har alltid fokuserat på lättsmält mat i de rätta kombinationerna. Min far hade alltid som regel att han ska vara redo för att ta utmaningar. Dag eller natt, vi ska alltid vara redo! Så att drastiskt förändra sina dagliga vanor och kost bara för att man hade en match känns väldigt onaturligt för mig. Om en maträtt eller en kombination av frukter gör att jag kan fightas bättre på en match, varför skulle jag inte inkludera den i min vardagliga kost istället för att bara köra den på matchdagen? Jiu-jitsu har aldrig varit bara en idrott för oss. Det är en livsstil.

Foto: Shukie Lok

*Ett korallbälte är ett sjunde gradens mästarbälte som tilldelas de jiu-jitsumästare som har varit aktiva i över 30 år.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer