Artikel

Lisa Pihl vann SM-guld i tredje kampsporten

Lisa Pihl, Valhalla Jiu Jitsu Göteborg, vann i helgen SM-guld i Brasiliansk Jiu jitsu (BJJ), när hon vann -74kg klassen. Det innebär att Pihl vunnit SM-guld i tre olika kampsporter: BJJ, submission wrestling och shootfighting.

– Det känns såklart väldigt kul och speciellt för mig, jag är glad och tacksam, säger hon till budokampsport.se.

Innan SM i BJJ i helgen var det över ett och ett halvt år sedan Lisa Pihl tävlade senast. En akut operation i vintras kombinerat många arbetsuppdrag gjorde att Pihl själv tvivlade på att fortsätta.

De som känner Pihl vet dock att hon är envis när hon bestämt sig och någon värre ringrost var det dock inte tal om – nu är hon svensk mästarinna för tredje gången, och för första gången i brasiliansk Jiu jitsu.

Hon besegrade Martina Gramenius i två rafflande finalmatcher.
– Det var så häftigt! Det var inte många från klubben som inte var där och hejade och Martina hade också många som hejade på henne. Det var verkligen lite Göteborg mot Stockholm över matchen. Det var en häftig upplevelse. Jag har rullat någon gång med Martina innan och vet om hennes meriter, hon är en tuff och stark motståndare. Just därför var det extra skönt att vinna SM-guldet.

”Nu är jag betydligt bättre”
Under tiden som Pihl varit ifrån tävlandet har hon kunnat fokusera på att lägga om sin stil tillsammans med sina coacher Jonathan Thomas och Leo Graf. Vilket gav ordentlig utdelning under SM.
– Jag fick gå tillbaka till ruta ett för att kunna utvecklas. Tillåta mig själv vara kass, börja på nytt och bli som en lerklump, och så har Jonathan och mina grymma klubbkompisar drejat mig till den jag är idag. Jag hade väldigt mycket old school-stil förut och nu är jag betydligt bättre och mer i nutid, liksom. Jag hade aldrig tagit mig till den här nivån om det inte var för mina vänner på klubben och den hårda och smarta träningen på Valhalla.

Vad som händer nu med Pihl, det vet hon inte.
– Det återstår att se. Mitt sikte var väldigt skarpt inriktat på detta SM. Jag har inte sett förbi det ett dugg, bara planerat för detta. Med den teknik och utveckling vi har på Valhalla känner jag att jag skulle kunna ta mig riktigt långt både på EM och VM. Huruvida jag åker dit får vi se, jag får tillsammans med mina närmaste sätta upp nya mål och ställa om siktet mot dem.

Vill få unga att börja med kampsport
Men med SM-guld erövrat i tre olika kampsporter (BJJ, submission wrestling och shootfighting) är Pihl, som också är känd från Gladiatorerna, en välmeriterad kampsportare, något som hon hoppas kan få fler att börja träna kampsport.
– Jag hoppas att jag kan få fler unga, gärna tjejer, att få uppleva kärleken till kampsporten och budoandan som finns hos oss. Under inspelningarna varje år kommer det fram stolta kids som berättar att de också börjat träna BJJ eller annan kampsport och det är fantastiskt kul varje gång! Det gav också lite extra energi när barn kom fram för att säga hej eller ge en high five mellan matcherna på SM. En dag kanske jag får se de barnen på tävlingsmattan när de själva går SM…

Text: Jonathan Broberg (budo.se)

Foto: Wahab Akman

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer