Krönika

Krönika: Att häckla och förlöjliga

Kampsport har länge dragits med missförstånd, förlöjliganden och blivit häcklat. Simon Kölle diskuterar ämnet och levererar en sensmoral.

Kampsport har länge dragits med missförstånd, förlöjliganden och blivit häcklat. Somliga må kalla boxning ”The Sweet Science”, ett begrepp uppkallat av journalisten Pierce Egan på 1800-talet, men samtidigt är det ännu fler som tycker boxning och annan kampsport egentligen inte ens är en sport.

När det kommer till boxning så har tidens tand gjort att de flesta kallar det sport, men MMA hör jag minst en gång i månaden (även av fighters) att det ”inte är en sport”. Hur ”coolt” det än är att påstå att MMA inte är en sport eller att boxning bara är våld så stämmer inte det.

boxing_gloves_21.jpg

The Sweet Science of Bruising

Pierce Egan skrev om boxning på 1800-talet, men också om annan sport med emfas på olika former av galopp och annan ridsport. Hans fem volymer av boxningsartiklar kallas Boxiana och jag minns väl hur jag läste dem när jag bestämde mig för att börja skriva om kampsport på engelska (innan sajter om kampsport fanns i Sverige annat än för en extremt liten skara). Jag slogs av vilken kärlek Egan hade till den då illegala sporten boxning som skedde utan handskar.

Men så länge jag kan minnas har jag stött på folk som häcklar kampsport eller kampsportare. En del menar, ibland sanningsenligt, att kampsportare bara kan prata om kampsport och andra menar att det är en machokultur som det är konstigt att jag ens befattar mig med. Oavsett åsikterna så har jag stött på att många verkligen seriöst undrat varför jag ens gillar kampsport. Bland dessa frågande finns det också de som seriöst häcklat kampsport och kastat skit på det jag gillar och sysslat med som utövare och journalist sedan väldigt länge.

Kampsport och Budo i en mängd former och utgångspunkter inspirerar mig. Det finns något rent med idrott som dock på många sätt kan skitas ner.

Nedsmutsning inifrån

Idrotten behöver organiseras och det är ofta då det förr eller senare blir intriger, problem, olika åsikter och i slutändan är inte alla nöjda. Men alla kanske inte måste vara överens jämt? Det är dock när det blir intriger, fulspel och orättvisa som nedsmutsning sker. Det där är inget unikt för kampsport på något sätt utan ytterst mänskligt. FIFA har länge fått massiv kritik och listan kan göras lång med förbund och organisationer som agerat tvivelaktigt eller där pampar skott sig själva tills dess deras skärp spricker.

Andra former av inre skit kan härstamma från stilmonopol, sektliknande fanatism och övertro.

Häckla andra kampsporter

Stilmonopol var stort en gång i tiden. MMA brukar jag hylla för att vara den sport som tillsist fick stilmonopolet att upphöra (till viss del). Det blev nämligen rätt tydligt att en blandning av stilar var mest effektivt i en fight mellan två personer i en bur. Graciefamiljen var inga direkta hejare på stående fighting men det behövdes inte nämnvärt för de kunde ta ner fighterna till en plats där många andra inte kände sig hemma. En boxare som ligger på rygg och tar emot ground and pound för första gången eller som måste brottas brukar ha stora problem. En BJJ-spelare som inte får ner sin motståndare och som möter en thaiboxare får det jobbigt – och så vidare.

Häcklingen mellan sporterna och stilarna har inte helt försvunnit men det har förändrats otroligt kraftigt. Somliga stilar har häcklat andra mindre men då ofta själva blivit det.

sten i glashus

Förlöjliga idrott

EM i fotboll håller på för fullt och när jag skrivit om det i mina sociala nätverk har kampsportare och en del andra varit snabba med att kasta skit och förlöjliga. Det har hetat att  ”springa efter en boll är idioti” och liknande. Somliga försökte vara lustiga med att tippa på att Sverige skulle få minusresultat mot Belgien eller att det skulle bli 10-10 med mera. Det är oskyldigt förstås och det gjordes med glimten i ögat men det finns något i den typen av beteende som jag reagerar på.

När kampsport dissas till kampsportare så känner många att de måste förklara och försöka upplysa men samtidigt är det fullt okej att kasta skit på en stor sport som fotboll.

Egentligen tycker jag vi kan ogilla egentligen vad som helst och det är inget mer med det men när någon gillar en sport känns det onödigt att förlöjliga.

Det är lätt att bli hemmablind och tycka att det bara är ”lustigheter”, men det är ofta det folk säger när de dissar kampsport också. Att det inte är så allvarligt och att de ju (som att det var en sanning) ”inte är en idrott”.

Camila Rivarola

”Tjejer kan inte slåss”, ”HEMA är bara löjligt”

2016 års upplaga av Kampsportsgalan var riktigt bra. Kampsportare, klubbar och ledare hyllades och det råder ingen tvekan om att sammanhållningen är stor. Men på vår egen branschfest hörde jag någon säga att ”tjejer kan inte slåss” vilket fick mig att reagera. Det var några kampsportare som sa det där och möjligen var de lite förfriskade? Jag reagerade och frågade om de skojade men de menade faktiskt på allvar att tjejer inte är gjorda för att fightas som män är. Jag påpekade att argumentationen kändes som 1800-talsmässig och de började tveka lite och vips så lyfte de Ronda Rousey och några till. Jag tror inte jag lyckades övertyga de där två killarna riktigt men det jag fick med mig var att de på deras klubb inte hade några tjejer som tränade bortsett några i barngruppen. De två killarna var inte så dryga som jag trodde men de visste inte bättre och när de fick mothugg och blev överbevisade (till viss del) så kröp de till korset och menade att de mest skämtat. Ja, kanske skämtade dom? Kanske var det inte ett så kul skämt på Kampsportsgalan där 99,9 % är där för att backa upp varandra.

HEMA klev in i rampljuset på riktigt på Kampsportsgalan 2016 och det var många som fick upp ögonen för historisk europeisk kampsport genom det. Samtidigt hörde jag en kvinnlig kampsportare göra sig lustig över HEMA och kallade det löjligt och att det ”bara är lajvare som slåss med pinnar”. Inte nog med att det var en diss mot lajvare (vars kulturyttring har en mängd olika stilar) men också HEMA-utövare överlag.

Det är så lätt att förlöjliga och trycka ner. Det sker inom vår ”scen” och absolut utanför. Många gånger känns inre kritik lite ”von oben” och med en gnutta av att det just dom sysslar med är bättre och viktigare än det andra gör. Vissa sporter och stilar anses löjliga och andra får kritik för att det ”inte skulle fungera på gatan”, alltid denna mystiska ”gata”.

Camila_borg

Tjejer kan slåss och HEMA är det bästa som hänt på länge

Så att det blir helt klart vart jag står så JA, tjejer kan slåss. Titta på den här trailern till en dokumentär (med en underbar titel, ”feminism på riktigt” som Stefan Stenudd skrev kallade den):

TRAILER

Ja, HEMA är grymt bra och det är det bästa som hänt kampsportsvärlden på länge. Nyligen beslöt sig en av Sveriges kändaste MMA-profiler att börja träna HEMA just för att det är så otroligt kul och häftigt – men så är han oftast före med det mesta också.

HEMA har funnits och innan det begreppet fanns så tävlade jag och tränade det. Jag hade alltid problem med att förklara vad jag gjorde och i början av min tid som svensk sportjournalist så fick jag ta emot en del skit från fans och idrottare som ville underkänna mina tankar och åsikter då jag ju ”bara” slåss med svärd. Jag kände aldrig något större behov att berätta om mina år inom FMA, Jeet Kune Do, Judo (som barn) och så vidare för jag hade inget emot att bli ”känd” som en person som inte behöver vara fighter själv för att få respekt.

hema.jpg

HEMA_snabbast

Det kom till en punkt då det vände och rätt vad det var så började allt ifrån UFC-fighters till världsmästare att fråga mig om råd i olika frågor och sen ville organisationer att jag skulle kommentera galor antingen som expertkommentator eller drivande kommentator. Sensmoral!

Ridicul_Karate

Sensmoralen

Jaha varför berättar jag lite om min egen resa? Jo, för jag tror att det finns en sensmoral att finna i berättelsen. Sensmoralen är den att med tid så förändras sakers natur. Tiden läker alla sår sägs det men jag vet inte om det stämmer. Däremot så planar saker och ting ut och vi lär oss leva med det.

Det är också en sanning i sig att den som äger ordet och den som äger taktpinnen styr. Att själva visa på glimten i ögat och våga skoja om sin egen idrott kan ibland göra susen (även om det inte är den enda lösningen).

Respekt

För att citera Reza Madadi: Kärlek och respekt. Ja det är Kärlek och Respekt som behövs och även om det kan kännas löjligt att springa efter en boll eller att fightas med Långsvärd i solnedgången så finns det folk som älskar det. Glöm inte att många tycker att MMA suger och att kampsport inte ens är sport utan bara misshandel. Det finns de som tycker BJJ och Judo är pyjamasbrottning och listan kan verkligen göras lång. Jag tror vi alla hört det mesta. Thaiboxare som anklagas för att bara trade:a,  MMA-fighters som bara vevar likt Tank Abbott och så vidare. Eller för den delen all den skit som Aikido och Budo får med jämna mellanrum.

Typexempel på bluffmakare

Bluff

Nu finns det ju också bluffmakare och negativa krafter inom idrott. Det finns folk som köpt sina svarta bälten utan att vara värda det och det finns de som utlovar en perfekt kampsport utan att ens behöva röra din motståndare. När det kommer till sådana bluffmakare tycker jag vi talar om något annat egentligen. Bluffmakarna har jag skrivit om förr och kommer säkert återkomma till framöver också.

 

Det blir bättre

Det känns som att förståelsen för olika stilar, för att kvinnor kan bli fantastiska kampsportare och att inte bara de största killarna är värda att se blir större och större. Det kan gå fortare och jag tycker Svenska Budo & Kampsportsförbundet är bra där som arrangerar Tjejkampen och liknande. Det behövs mer uppmärksamhet och förståelse för olika stilar och utövare.

Det som många dock missar är samspelet mellan media-förbund-idrottare-fans. Det är lätt att tro att det räcker med att bjuda in journalister och hoppas på det bästa, men även om det kan funka ibland så behövs det ett strategiskt tänk och helst dedikerade pressansvariga som faktiskt hands on arbetar med journalisterna. Det behövs engagerade förbund som dyker upp på tävlingar, sprider god känsla omkring sig (där har svenska förbund en föregångare i Svenska Budo & Kampsportsförbundet!), att idrottarna bjuder på sig själva och att det finns ett tänk och en strategi för att öka intresset.

photorealistic 3d sky-high future ahead street sign

Det blir bättre hela tiden inom svensk kampsport men det är ännu en lång väg att gå.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer