Nyhet

Björn Arvesen – ny världsmästare

Det bara öser in medaljer över Sverige! Den 18-22 maj gick ISKA World championship i Stuttgart, Tyskland. Björn Arvesen var på plats och kan nu titulera sig som ny världsmästare i -78 kg.

Grattis! Berätta, hur känns det att vara VM-guld-medaljör?

– Det är fantastiskt kul! Jag har tränat hårt och länge och det är roligt att se att det ger resultat. Den här titeln är ett stort steg på vägen för mig. Nu ska jag njuta lite av det här och sen titta framåt mot nya utmaningar.

Kan du berätta lite mer om eventet?

– ISKA (international Sport Kickboxing Association) är en av de större kampsportsorganisationerna som håller tävlingar i diverse olika kampsporter. Nu när jag tävlade var det som amatör, men de har även proffstitlar som håller mycket hög internationell standard.

– Mina två klubbkamrater Kittisak Noiwibon och Elna Heimdal Nilsson håller faktiskt pro-världsmästartitlar i K1 för just denna organisation. Jag tävlade dock i Muay Thai och inte K1.

– Eventet var riktigt häftigt, det var 1400 kampsportsutövare från 40 olika länder som var där och tävlade. Alla tävlingar skedde i turneringsform och det var flertalet ringar och mattor uppställda så att många tävlade samtidigt. Något som är bra med ISKA är att de gör en tydlig distinktion mellan just amatör och proffs och de är hårda på att utövare med (iallafall för mycket) pro erfarenhet inte tillåts delta i deras amatörmästerskap.

Berätta lite om dina matcher?  

– I och med att det är ett amatörmästerskap gick matcherna med hjälm, benskydd, handskar och armbågsskydd. Det var som sagt turnering så beroende på lottningen kunde man gå flera matcher varje dag, något som jag lyckligtvis slapp. I första matchen mötte jag Spanien, deras representant var lite äldre och verkade erfaren men hade inte det där extra snärten i sparkar och slag som man fruktar hos sina motståndare. Det kändes bra första ronden, jag hittade min rytm och lyckades sänka honom med ett knä som gav honom en 8-räkning innan signalen gick. I andra ronden tog det inte så lång tid innan jag träffade honom hårt med knä i kroppen igen och jag vann då matchen på TKO.

– Andra matchen vann jag tyvärr på WO mot Panama som hade dragit sig ur. Vi fick faktiskt ingen förklaring vilket är tråkigt, särskilt när man stått och nervöst laddat upp sig.

– Sedan var jag direktkvalificerad till final och mötte där Polen i en tuff match. Killen var betydligt större och hade säkerligen cuttat en hel del vikt för att komma ner till -78 kg. Han hade gått en match tidigare på dagen och jag fick då se honom fullständigt köra över en duktig norsk utövare jag känner till. Hela matchen var ett riktigt krig och det är lite svårt att återge i detalj, men det var ganska jämnt. Jag var den som orkade göra mer och jag lyckades också träffa honom med en fin spark i huvet som gav honom en präktig blåtira. Efter full tid vann jag matchen på poäng.

Vad är nästa mål?

– Angående framtiden vet jag inte riktigt. Jag ska åka upp till mitt föräldrahem i Stockholm och jobba ett par veckor nu och sen ner och köra sommarträning med klubben. Det blir fler matcher i höst men för tillfället är ingenting bokat. Det hade varit häftigt att få gå på vår egen gala Battle of Lund, ett av Sveriges absolut bästa thaiboxningsevent som håller väldigt hög nivå. Men vi får se, vad som är bäst att göra härnäst vet mina tränare bättre än jag själv.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer