Krönika

Tankar inför VM i thaiboxning

Det är i skrivandets stund tio dagar kvar tills VM i thaiboxning inleds i Jönköping i Kinnarps Arena. Det är inget annat än väldigt stort att mästerskapet har kommit hit, det är faktiskt första gången det ens hålls på europeisk mark. Och Sverige har ett starkt landslag. Ånyo. Kanske är det vädergudarnas sätt att visa att något stort är i antågande.

Vårens värme har skruvats upp och numera är det shorts och t-tröjor som beklär de flesta individer i vårt avlånga land. Och om det har blivit varmare, ja, då kan vi nog räkna med rena hettan snart – för om tio dagar drar så VM i thaiboxning igång. Kinnarps Arena, ishockeylaget HV71:s hemmaplan, står till förfogande under tio härliga thaiboxningsdagar. Och gissa om att mästerskapet är efterlängtat bland många.

Det kan se ut som att den svenska VM-truppen har brandskattats hårt. Här finns inte längre Elina Nilsson, Madeleine Vall, Sanja Trbojevic, Susan Kariuki, Jennifer Österlin, Hamza Bougamza, Alex Tobiasson Harris eller Sanny Dahlbeck, samtliga med enorma meriter på CV:et.

Men det är en ny generation thaiboxare som lagom till vårvärmen är redo att blomma ut i Jönköping. Det finns emellertid väldigt mycket erfarenhet kvar. Isa Tidblad Keskikangas vann VM-guld 2014 och Sofia Olofsson vann World Cup i fjol.

Dessa två är självskrivna medaljaspiranter som dessutom inte kommer att nöja sig med just enbart medalj.

Men det finns fler att hålla ögonen på i Jönköping. Sandra Bengtsson bytte ett lantliv utanför Halmstad mot att bli brandman i Stockholm, och på klubben OneChai har hon gått framåt något oerhört och under World Cup i fjol vann hon ett brons. Jag vill påstå att Bengtsson har de kvaliteter som behövs för att gå riktigt långt i VM.

Meran Zangana, kallad Mr. K.O, har en lurighet och styrka i sin thaiboxning som gör honom svårstoppad. Sandra Godvik, barchef till vardags, imponerade stort under SM i Varberg och har en passion som är både beundransvärd och som kan ta henne långt, trots att hon är landslagsdebutant.  Debut i landslagssammanhang gör också Bea Malecki, som i sina bästa stunder har ett imponerande tryck i teknikerna som kommer göra det besvärligt för motståndaren.

Den forne boxaren Patricia Axling sadlade för några år sedan om till thaiboxning och vann SM-guld tidigare i våras i stor stil, och kan mycket väl skaka om motståndet under VM.

Sedan finns supertalangen Constantino Nanga i truppen. Han som under SM eliminerade VM-medaljhoppet Burim Rama. Nanga är en väldigt speciell talang, som påminner mig lite om när Hamza Bougamza kom fram.

Så, även om förbundskaptenerna Pelle Bånghäll och Henrik Nässén har ett förhållandevis nytt material att arbeta med, är landslaget fortfarande imponerande starkt på pappret. Och det märks tydligt att truppen trivs ihop. Under landslagslägret på Bosön i förra helgen avlöste skratten varandra, trots väldigt tunga fystester. Vad ett VM på hemmaplan i Jönköping kommer att betyda för svensk kampsport, det vet vi kanske inte ännu. Men det svenska landslaget är i alla fall förberett på att göra mästerskapet väldigt minnesvärt för svenskt vidkommande. Och jag vill tro på en varm sommar i år.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer