Artikel

Steven Antoniou om elitsatsning inom BJJ

Tillsammans med Budo & Kampsportsförbundet och SOK har svenska BJJ-förbundet startat ett projekt för att jobba med landslagets fysprofil. Fighter Magazine tog ett snack med Steven Antoniou, elitansvarig för BJJ-förbundet.

Ni hade nyligen ett läger, berätta lite…
– Uttagningen var uppdelad på två tillfällen och vi bjöd in 22 deltagare. Det är otroligt svårt att få tag på lämpliga lokaler samt det klaffade inte riktigt med tävlingar som några av våra topp utövare hade bokat in sig på. 

– Uttagningen gick mest ut på att testa och dokumentera utövarnas fysiska kapacitet. Vi har tillsammans med Budo & Kampsportsförbundet och SOK startat ett projekt där vi ska jobba med BJJ-landslagets fysprofil. Vi ägnade dagen till att testa atleternas maxstyrka, samt aerob- och anaerob kapacitet. Vi har idag bra koll på vilka Sveriges bästa BJJ-fighters är men vi behöver jobba med mer med att förbättra deras styrke- och fysträning.

– Sverige ligger på topp när det gäller kampsport men det finns en enorm utvecklingspotential inom just det området. Vissa klubbar sköter det galant och har fantastiska coacher med stor kunskapsbas medan andra inte har tillgång till den kompetensen. Vi delade upp dagen men att testa styrkan på förmiddagen, kondition och återhämtningsförmåga på eftermiddagen och avslutade med lite sparring. Vi hade även en miniföreläsning om styrke- och konditionsträning, samt träningsplanering.

Berätta lite om deltagarna…
– Utövarna är mellan 20 och 32 år. Klubbarna som är representerad var, Prana Jiu Jitsu, Hilti BJJ Uppsala, Viva Zapata, Vallhalla Jiu Jitsu och Yamasaki Academy.

Steven & BJJ 2

Berätta om målsättningen med er elitsatsning
– Målsättning med vår elitsatsning är att skapa bättre förutsättningar för våra yngre förmågor. Vi vill lägga en stabil grund så att de kan ta nästa steg. Vi ser att framtiden för svensk BJJ är de våra unga blå- och lilabälten. Idag räkans du som ”elit” om du har svart bälte. Snittåldern på ett svartbälte i Sverige och väldigt hög och deras vilja att tävla väldigt låg.

– Jag beundrar folk som Peer Hasslund, Ralph Carneborn, Robson Barbossa och Bruno Mattias som tävlar jämt, men pratar vi generellt – de flesta av oss pallar inte att tävla speciellt mycket. Det är slöseri med resurser att satsa på ”äldre” svartbälten. Även om vi har några brun- och svartbälten som är under 30 så anser jag att det är landets unga blå- och lilabälten som tränar 20-40 timmar i veckan vi ska stödja.

– De som kommer att representera Sverige nu har en medaljchans. De är idag förebilder för många andra BJJ-utövare. Det är viktigt att vi hjälper dem så mycket vi kan. Jag har valt att inte fylla alla klasser och istället investera pengarna som blir över till aktiviteter som gynnar hela BJJ-Sverige. Jag har t.o.m valt att inte åka ner själv för att spara pengar. Väl på plats har inte jag så mycket att bidra med ändå. Det är rutinerade fighters som åker ner och de vet vad som krävs. I vissa fall kommer de ha sin hemmatränare eller en klubbkamrat som kan coacha de mycket bättre än vad jag någonsin kan.

– Under hösten kommer vi åka runt om i landet (Stockholm, Malmö, Göteborg, Norra Sverige)  och erbjuda föreläsningar och fystester till samtliga BJJ klubbar. Syftet är att öka kompetensen inom styrke-fysträning samt träningsplanering. Utöver det kommer vi ha 1-2 träningsläger per år med kända aktuella utländska fighters (några av våra idoler) som kommer endast vara öppen för Sveriges topputövare.

– Min uppgift som elitansvarig är att se till att skapa förutsättningar så att vi har fighters som kan vinna adult-svartbälte-VM om 5-10 år. Först främst måste vi jobba mer strukturerat och visa att vi har en plan. Sedan måste vi jobba för hela BJJ Sverige och inte enbart för några få klubbar i storstäderna. Detta är nödvändigt för att Budo & Kampsportsförbundet, RF och potentiella sponsorer ska ta oss på allvar.

– Vår stora utmaning är att vi har mycket att göra inom förbundet med vi har begränsade resurser. Alla jobbar ideellt och ibland hinner vi inte med allt som behöver göras då det ska balanseras med jobb och familjeliv.  Vi har begränsade ekonomiska resurser. Trots dessa utmaningar ser vi att framtiden ser ljus ut för svensk BJJ.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer