Nyhet

De tog hem årets priser

Under Kampsportsgalan på Berns på lördagskvällen blev thaiboxaren Sofia Olofsson den stora galavinnaren när hon utsågs till både Årets kampsportare och Årets mästarinna. Även Ilir Latifi tog hem två priser, han utsågs till Årets förebild och vann Folkets pris – Guldtsuban. 

Under 2015 bärgade våra kampsportare hem hela 54 internationella mästerskapsmedaljer och vid årets Kampsportsgala belönades några av dessa med priser i tio olika kategorier under ledning av Thabo Motsieloa.

Årets kampsportare

Sofia Olofsson

”Denna idrottare svarade för ett sanslöst 2015 där de stora segrarna stod som spön i backen. Hon har med sitt lugna sätt och sin fina ton tagit plats i mångas hjärtan, och hon vann SM-, NM- och World cup-guld.”

Årets mästarinna

Sofia Olofsson

Motivering: ”2015 blev året då hon på allvar slog igenom som en världsstjärna. Förutom ett SM-guld vann hon också Nordiska Mästerskapen och World Cup, där hon blev utsedd till tävlingens bästa kvinnliga fighter.”

Årets mästare

Sida Yin

Motivering: ”Han har länge imponerat. Men 2015 svarade han för denna idrotts största svenska prestation på 18 år, när han säkrade ett EM-guld i godan-klassen i iaido.”

Årets genombrott

William Seth-Wenzel

Motivering: ”En talang utöver det vanliga. Att vinna VM-brons som 18-årig landslagsdebutant i en av de allra hårdaste viktklasserna är inget annat än enastående.” 

Folkets pris – Guldtsuban

Ilir Latifi

Folkets pris, Guldtsuban, utses av allmänheten genom en omröstning på nätet.

Årets förebild

Ilir Latifi

Motivering: ”Med sitt timida sätt, sin ödmjuka ton och sitt stora fighterhjärta har denne idrottares popularitet vuxit. Och segrarna har radat upp sig. Lyftkranen från Rosengård är en stor profil och personlighet som många ser upp till.” 

SB&K:s Hederspris

Omar Bouiche

Årets traditionella utövare

Lars Magnar Enoksen

Motivering: ”Denna person har med sitt hjärta och sin obeskrivliga kärlek till sin idrott fortsatt att sprida idrotten, såväl nationellt som internationellt. Det är möjligt att idrotten i Sverige utan denna person kanske inte ens hade funnits. Han låg också bakom den satsning som under året innebar ett historiskt svensk EM-guld.” 

Årets klubb

Föreningen Göteborgs Historiska Fäktskola

Motivering: ”Klubben förfogar över idrottens kanske bästa utövare i världen. Den arrangerar också världens största tävling inom dess idrott. Klubben var också drivande i att sporten skulle bli mer professionell och att den skulle in i SB&K. Dessutom vann klubben två historiska SM, när HEMA i fjol hade sitt första SM någonsin.” 

Årets ledare

Pelle Bånghäll

Motivering: ”Han har lyckats att bygga ett lag av alla individualister. Under senaste mästerskapet vanns det tio medaljer. Denna ledare är också en oerhört populär klubbledare som har verkat länge i thaiboxningens tjänst.”

Årets jury

Juryn består i år av åtta profiler inom svensk kampsport:

Magdalena Kowalczyk, före detta världsmästarinna i thaiboxning och numera känd som gladiatorn Athena, Janni Larsson, VM-guldmedaljör i jujutsu och BJJ, Helena Hugosson, före detta landslagskvinna i ju jutsu och frilansjournalist, Simon Kölle, kampsportsjournalist, Leif Sunje, budoexpert, Björn Kjöllerström, tidigare världsstjärna inom kickboxning och Stefan Stenudd, ordförande för Svenska Budo & Kampsportsförbundet och för juryn.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer