Nyhet

Taekwondotjejernas OS inte i fara

Det har varit många yviga turer kring det svenska taekwondoförbundet efter att de uteslutits ur ETU. Gladeligen är varken Elin Johansson eller Nikita Glasnovics OS-deltagande i någon riskzon.

Norsk media har i dagarna rapporterat om att Elin Johansson och Nikita Glasnovics OS-deltagande skulle vara i fara, i och med den rådande konflikten mellan det svenska taekwondoförbundet och den Europeiska Taekwondounionen (ETU). Detta kan vi gladeligen dementera och vidare förtydliga att ETU själva uppgett att tjejerna OS-start inte kommer att påverkas av Sveriges uteslutning ur det europeiska förbundet. De båda kan alltså fortsätta tävla internationellt.

“I OS tävlar de inte för det svenska taekwondoförbundet utan för den nationella olympiska kommittén”, förklarar Stefan Lindeberg, ordförande för Sveriges olympiska kommitté, till DN.

Konflikten mellan Europeiska Taekwondounionen (ETU) och det svenska förbundet bottnar i att de både förbunden inte är överens om hur en får och ska organisera sin verksamhet. I Sverige har både WTF och ITF, efter en tidigare överenskommelse med ETU, helt världsunikt samsats under samma organisation. Detta är numera inte godtagbart, trots den påstådda tidigare överenskommelsen, och Sverige utesluts därav ur ETU. Fighter Magazines Simon Kölle och redogjort konflikten mycket detaljerat och för dig som vill läsa mer om det så hittar ni artikeln här.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer