Krönika

VM-resan – Vad du tänker och fäster din blick på, är vad du kommer att nå!

När du går in i ringen kommer dina ögon visa vägen, men de kan även fara i helt fel riktning, likväl som att helt förstöra din koncentration! Du kanske undrar hur?

Genom att ha observerat fighters innan och under sparring och tävling under närmre 45 år har jag sett en hel del riktigt bra exempel på hur fighters kan rikta sitt fokus och en del inte fullt så bra exempel. Som att blunda under en attack… t.o.m. på OS (även om det inte varit i Thaiboxning, ännu i varje fall). Ett mer vanligt tecken på en störd koncentration är en flackande blick. Något som ofta är kopplat till ett för smalt fokus, där fightern tittar på en fot, eller en hand… för att bli träffad av den andra handen eller foten… Så vad kan du göra för att ändra på ett felaktigt fokus? Träna på att fästa blicken på ett ställe, men med ett tillräckligt brett fokus så att du kan se hela din motståndare. Båda dennes händer och fötter samtidigt, samtidigt som du fokuserar på vad du själv skall rikta din attack mot…

Det här är något som Martin Holm (R.I.P.), sedan i somras uttagen till Thaiboxningens Hall of Fame, var en mästare på. Martin blev under VM i Kickboxning 1997 kallad för ’prickskytten” pga av hans förmåga att träffa där han siktade. Och siktet ställde han in genom att rikta sin blick på målet. Ofta var målet hakan, något som ofta nog ledde till knock-out. Speciellt när attacken levererades som en kontring. (Om du undrar tog både Martin och Jörgen Kruth hem guldmedaljerna även på detta VM.)
Det finns även andra nycklar till att finna rätt fokus. Som Jörgen Kruth exemplifierar när han beskriver: ”Ibland använde jag nyckelorden ’lätt och snabb’, under sparring och även på tävling, för att förstärka känslan av att vara lätt och för att få till den där lilla extra snabbheten”. Användningen av nyckelord har forskningen bevisat vara effektivt, speciellt när man utför komplexa färdigheter eller precisionsuppgifter (Rushall et al, 1988; Hatzigeorgiadis et al, 2004).

Weinberg och Gould (1995) har också visat att en fokuserad uppmärksamhet på ’rätt’ saker förbättrar prestationerna. Frågan som uppstår är vad som är ’rätt’ sak att fokusera på? Att fokusera för mycket på motståndarens styrkor har visat sig var mindre framgångsrikt. Som att lägga för mycket fokus på någons hårda slag kan förstärka föreställningen och tanken på att den andres slag som träffar dig kan bli en självuppfyllande profetia. Samtidigt tappar du då också fokus på vad du behöver göra, dina egna styrkor och hur du kan använda dessa för att ta kontroll över fighten.

Som du kanske har lagt märke till redan så finns det ett samband mellan dina processmål, ditt självförtroende och vad du ser för ditt inre, dina föreställningar och vart och vad du fokuserar din uppmärksamhet på. Innan, såväl som under sparring och match. Så vad har du för processmål, vad föreställer du dig, hur förstärker det ditt självförtroende och vart lägger du ditt fokus innan och under match? Får du till allt det här på rätt sätt, då har du gjort mycket av det mentala förberedelser som hjälper dig att lyckas. Om du inte tror mig, fråga Jörgen Kruth!

P.S. Under VM i Thaiboxning I Jönköping i vår kommer vi dela ut en utmärkelse från Martin Holms Minne… till en fighter som visar på en speciellt bra tajming och sportsmanship. Något som Martin Holm förebildade på ett utmärkt sätt.

Vid tangentbordet:
Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under 1990-talet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer