Nyhet

Andreas Ståhl: ”Kommer vara krig från sekund ett”

Skadebekymren är kurerade, den brutna näsan och käken från UFC-debuten 2014 är läkta. Om två veckor kommer welterviktaren från Västerbotten, Andreas ”Real Steel” Ståhl att få chans till revansch i UFC Fight Night 80.

För dig som behöver färska upp minnet om Andreas Ståhl: västerbottningen ingick tidigare i brottningslandslaget (grekisk-romersk stil) och har ett SM-guld på CV:t. Därefter gick han fem shootfightingmatcher och vann samtliga, blev MMA-proffs 2009 och radade upp nio vinster och noll förluster. Hans UFC-premiär skedde i juni 2014 mot brassen Gilbert Burns, där Ståhl genomförde majoriteten av matchen med bruten käke och näsa. Han mötte sin första förlust efter enhälligt domslut. Den 10 december gör han sin andra UFC-match, där han möter argentinaren Santiago ”Gente Boa” Ponzinibbio under UFC Fight Night 80 i Las Vegas.

Du har en historik med skadebekymmer och har tvingats ställa in flera UFC-matcher – hur är läget nu?

– Jag har lagt om passen lite, så jag inte tränar fullt lika hårt. Sparringen läggs in de gånger jag känner mig riktigt fräsch i kroppen, när jag har skadekänningar har jag tagit några extra dagars vila. Problemet var att jag känt mig stressad över skadorna och velat pusha på ännu mer. I min senaste match, UFC-debuten, så gick jag ju in i en uppercut i första ronden. Då sprack överkäken från gommen, rakt in under ögonen men jag genomförde matchen utan tanke på att ge upp. Jag fick sen åka hem till Umeå och fyra titanplattor opererades in i ansiktet – det tog sex månader innan skelettet hade läkt ihop för fortsatt sparring. Jag är fortfarande öm där plattorna sitter, men det gäller att köra ändå.

Den 18 september stod det alltså klart att du skulle möta Santiago ”Gente Boa” Ponzinibbio. Vad tänkte du kring det?

– Jag vet att Santiago är en tuff fighter, att ta hand om vinsten är ett stort steg i karriären som gör att jag snabbt kan klättra uppåt. Av det lilla jag sett så är han tuff stående, slår från alla lägen och ligger på med tryck hela tiden. Jag kommer få chansen att visa mina styrkor i brottningen och ska utnyttja dem fullt ut. Det känns jättekul att få fightas igen, att få göra det i Las Vegas gör upplevelsen ännu coolare. Vi åker nio dagar innan matchen och är ett stort gäng – bland annat Tor Troéng, ett par kompisar, min sambo och hennes bror.

Hur har dina träningsförberedelser sett ut?

– Jag har tagit många svängar till Stockholm och tränat på Allstars, men också åkt till Oslo för att träna med grabbarna där. Mitt camp sista månaden har jag lagt här hemma i Umeå, där jag kört med folk som kommit hit. Nu är formen på plats, allt hårt jobb är gjort, nu vill jag bara gå in och köra.

Vad kan tittarna förvänta sig den 10 december?

– Det kommer vara full fart från början. Både jag och Santiago vill det här så mycket – det kommer vara krig från sekund ett. Matchen kommer avslutas efter tre ronder, där jag kommer stå som vinnare efter mycket krigande från bägges sida.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer