Nyhet

Historiskt svensk EM-guld i glima

Innan i helgen var den fornnordiska brottningsstilen glima obruten mark vad gäller antalet svenska guld inom idrotten. Patrik Jansson blev därför, i söndagskväll, historisk då han lyckades kamma hem det första svenska guldet någonsin.

24-åriga Patrik Jansson, till vardags soldat vid regementet i Norrbotten, blev under helgen smått legendarisk då han som förste svensk vann en guldmedalj i glima under EM i Schweiz. Svensken har sedan tidigare även ett EM-silver från 2013 men nu kan han alltså, som förste svensk, titulera sig som bäst i europeiska mått mätt.

   – Det känns stort, så klart. Jäkligt kul att lyckas vinna ett mästerskap. Nu blir det fest. Det blir drag, kan jag lova, säger Jansson till budokampsport.

Glima, mest känt som Islands nationalsport, är en brottningsstil som går ut på att fälla sitt motstånd från en upprätt kroppshålllning. Så fort ditt motstånd fallit så är kampen över, sporten innehåller alltså ingen markkamp.

Foto: David Lundholm

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer