Krönika

Krönika: Sweden Top Team samlar guld!

Igår kväll bevittnade jag Ringfight som arrangerade den åttonde upplagan av Simply The Best. Lokalen gapade tomt när jag gick in, så jag passade på att välja en plats så nära ringen som möjligt. Senare skulle detta event sändas för flera miljoner människor – vilket i sig är mäktigt!

Efter att ha suttit en stund i ensamhet började Galaxen att fyllas. En ström av människor färdades åt mitt håll och frågade om de fick slå sig ner bredvid mig. ”Givetvis!” svarade jag och kort därefter hade raderna bakom mig fyllts med förväntansfulla människor. Bredvid mig hade jag familj och vänner till de tävlande. Jag vände mig om, och där satt resten. Ett femtiotal personer i sina Sweden Top Team tröjor, många av dem med texten i skinande guld.

I vanlig ordning hade Sweden Top Team många tävlande på matchkortet. Denna gången var det tre stycken som skulle gå match om titeln: Meran Zangana, Hussein Ibrahim och Abdou Karim Chorr. Trots olika viktklasser hade de en sak gemensamt: ”Eyes on the prize”, eller som jag skulle säga: ”Eyes on the Gold”.

Meran Zangana var den enda av de tre som gick två matcher. Han fick en lång match i semifinalen som gick tiden ut. Hans motståndare i finalen hade dock vunnit sin semifinal på knock efter bara några sekunder. MEN det stoppade inte Meran som skickligt följde instruktionerna från hans ringhörna. Efter två tuffa ronder avslutar han norrmannen Andreas Iversen i tredje, och WKN:s Skandinaviska titel tillhör då honom.

Ett av tre guld avbockat, och Sargon Gergeo (coach) springer tillbaka till omklädningsrummet för att förbereda näste fighter på tur: Hussein Ibrahim. Det är inte mycket som slår Husses entré till ringen. Han hade med sig Keya Turan. Ja, rapparen ni vet (behöver jag säga någonting mer?). Keya fick hela stället att gunga med sin låt och mitt i röken dök Ibrahim upp. Han gjorde en riktigt bra match, men blev träffad hårt ett par gånger. Hussein lät sig inte påverkas av detta. ”De kändes som en belgisk våffla i min mun” sa han skämtsamt när jag pratade med honom efteråt. Han visade på stort hjärta och skicklighet ända in i slutsekund, och när vinnaren presenterades var ännu ett guld hemplockat till samlingen. WKN:s internationella titel i 64,6 kilosklassen. Hans mor, som satt bredvid mig tog sig med hjälp upp i ringen för att dela glädjen med sin son.

husse

Vidare till huvudmatchen där WKN:s Europatitel i weltervikt stod på spel. Sweden Top Team:s Abdou Karim Chorr mot fransmannen Kevin Maertens. Chorr utstrålar ett otroligt lugn i ringen som stundvis smittar av sig på publiken. Hans motståndare är dock lite som en fluga. ”En väldigt stressig fighter” hör jag Sargon säga – och han har helt rätt. Chorr har otroligt vackra sparkar från helvetet som ekar i hela lokalen. Redan efter första sparken syntes tydliga märken på Maertens revben, och inte slutade Chorr att sparka efter det. Fransmannens ringhörna blir väldigt frustrerade hör jag som förstår lite franska. Fem ronder passerar, och jag tappade räkningen redan efter första. Sweden Top Team:s hejarklacksledare skriker ”Who is the Champ?!” medan resten svarar Abdou. Sedan är det dags för vinnaren att presenteras.

”Who is the Champ?!” säger announcern, och publiken svarar högt: ABDOU!

abdou spark 2

Sweden Top Team är en riktig guldgruva. Mycket tack vare en coach som är skicklig i sin coaching både i träning och match. Sargon Gergeo är en inspirerande person som haft stort inflytande i mitt liv, trots att vi aldrig träffats. Jag, som pluggar till coach, läste en bok för ett tag sedan där de nämner egenskaper och roller som en coach bör ha för ett lyckat tränarskap. Där ingick bra och vänskaplig relation till eleverna, men även trygghet och kunskap inom området som lärs ut. I boken beskrivs även tilliten som en coach ska ha till sina elever, och tron på att de ska lyckas. Jag har följt Sweden Top Team lite efter starten 2013 och har sedan dess varit övertygad om att de snart kommer att placera sig på kartan. Sargon har drivit sin familjära klubb framåt och lämnar Borlänge tre guld rikare. Det kan bara bli bättre, och hans stora arbete tycker jag att han ska ha en stor eloge för.

WKN Kickboxing welterweight European Champion 69,900 kg: Abdou Karim Chorr
WKN International Kickboxing title 64,400 kg:
Hussein Ibrahim
WKN Scandinavian title 76,200 kg:
Meran Zangana

 

Foto: Jörgen Jönsson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer