Nyhet

Inför Invicta FC 14: Den perfekta matchen

Inför Pannies titelmatch i natt publicerar via artikeln med henne från Fighter Magazine no 1-2015. Jo, mycket har hänt sedan publikationen… Håll till godo. Cage Warriors-mästarinnan Pannie Kianzad är en av Sveriges mest framgångsrika fajters. Samtliga av hennes sju motståndare som proffs har fått lämna som förlorare, men Pannie är inte nöjd än. ”För mig är …

Sedan en tid bor Pannie ”Banzai” Kianzad i Malmö, men 23-åringen är uppväxt i Helsingborg. Anledningen till flytten stavas Rumble Sports. För att pendlingen till klubben i Köpenhamn skulle fungera var en flytt närmare Öresundsbron en nödvändighet. Dessutom fick hon jobb som elevstödjare på en gymnasieskola i Malmö.

Historien om kampsportaren Pannie började på en boxningsklubb i Helsingborg när hon var 13 år gammal. Karriären hade dock kunnat sluta tidigt.

– Jag minns min första sparring tydligt. Jag brukar prata om det när jag berättar för elever att man ska vara försiktig. Killen jag tränade med var jättestor. Jag nuddade honom med ett slag och då slog han ner mig.

Men hon fortsatte och tävlade en hel del fram tills att hon, 18 år gammal, bestämde sig för att sluta med boxningen.

– Jag hade provat MMA ett par gånger och i samma veva träffade jag Mats Nilsson som sa att jag borde prova på allvar. Då började jag träna på Kaisho och ganska snabbt fick jag bli tränare på klubbens boxningspass.

För egen del började Pannie träna framförallt submission wrestling och tävlingsdebuten lät inte vänta på sig.

Fighter_038-041

– Jag hade bara tränat några månader när jag tävlade för första gången. Jag mötte då Sophia Nordenö som veckan efter åkte till VM. Jag förlorade givetvis. I grapplingen släppte all min prestationsångest och jag brydde mig inte om jag förlorade.

Efter att ha vunnit SM i shootfighting 2011 resulterade några avbokade matcher i att Pannie plötsligt skulle göra proffsdebut. Den blev förlagd i Estland.

– Jag var nervös över att aldrig ha använt slag på marken i tävling. När jag väl var i buren kändes det helt naturligt, jag bara svingade, berättar hon om debutmatchen.

Resten är som man säger historia och efter sex raka segrar som proffs fick hon i november förra året gå en titelmatch om bantamviktsbältet i Cage Warriors. Efter en sen skada på hennes polska motståndare bokades istället finskan Eeva Siiskonen och Pannie vann efter fem övertygande ronder.

– Jag är inte nöjd med min prestation. Hade jag tittat på den hade jag inte tyckt att den var spännande. Jag hade inte blivit inspirerad. Jag spelade säkert och känner att jag hade kunnat avsluta henne på så många sätt.

Hur ser den perfekta matchen ut då?

– Målbilden är att göra det så bra att jag kan titta på det och tycka att det är perfekt. Där är jag inte ännu. Jag vill hela tiden prestera, för mig är inte att vinna det mest avgörande, säger hon bestämt.

Trots att hon numera är mästare i en av Europas största organisationer har Pannies liv inte förändrats nämnvärt. Sponsorerna står inte direkt i kö och hon jobbar fortfarande heltid på gymnasieskolan. Däremot har den iranskfödde 23-åringen börjat få en rejäl internationell fanclub.

– Det tog fart efter min match i Jordanien. Jag var till och med på iranska nyheterna. Det är första gången jag ser en kvinna utan slöja på iransk tv. På Facebook får jag massvis med nya fans från hela världen, mycket från mellanöstern. Ska jag vara ärlig får jag mer respons från övriga världen än från Sverige.

Förutom titelmatchen senast lyfter Pannie fram segern mot ryskan Milana Dudleva 2013 som en milstolpe i karriären. De var hennes fjärde proffsmatch och den topprankade ryskan var storfavorit.

– Hon sas vara den nya superstjärnan bland brudar som Ronda Rousey. Men efter att jag slog henne på hennes hemmaplan kände jag att jag verkligen hör hemma bland de bästa. Nu fajtas Milana i UFC.

Fighter_038-041 b

Är det något annat som du känner har varit avgörande för din karriär?

– Det är till exempel bytet till Rumble Sports som har gett mig ännu bättre träning. Men också att jag under förra året bytte viktklass. Jag var färdig den tyngre viktklassen och bantamvikten kändes som en bra utmaning. Dessutom finns den klassen i fler stora organisationer.

Som i UFC till exempel?

– Ja, så är det. Jag känner mig redo för UFC. Men för att jag ska kunna hålla liv i min vinstsvit måste jag fokusera helt på Cage Warriors. Jag vill försvara mitt bälte och förtjäna min plats i UFC.

Vad är det du gillar med kampsport?

– Den är inte alls stereotyp. Alla sorters människor kan hålla på med det. Sen finns det en speciell gemenskap. Det fick jag inte uppleva förrän jag kom till Kaisho och nu är det samma sak på Rumble Sports. Man blir verkligen en familj.

Var tror du svensk MMA är om fem år?

– Jag tror att det kommer att fortsätta att växa. Just nu är MMA som chiafrön, det är väldigt mainstream. Men jag hoppas att sporten slutar smutskastas på det sätt som sker i media då och då. Det är okej att kritisera sporten, men man måste ha alla fakta då.

TEXT JOAKIM BORGUDD • FOTO PALLE SCHULTZ

FAKTA PANNIE ”SEXY SCRAMBLE” KIANZAID

Ålder: 24 år
Född och uppvuxen: Född i Ahwaz, Iran. Bor i Helsingborg.
Kampsportsbakgrund: Boxning och MMA
Meriter (i urval):
Cage Warriors bantamviktsmästarinna. MMA-record 8-0 (3 TKO/KO).

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer