Artikel

VM-resan kräver en måtta galenskap!

Den här VM-resan handlar givetvis inte om hur du reser till VM i Thaiboxning i Jönköping i maj 2016. Den här VM-resan handlar om den tekniska, fysiska och mentala resan som krävs för att ta sig till och få ut hela sin potential i ett VM.

Två av Sveriges mest meriterade Thaiboxare, Jörgen Kruth och Martin Holm (R.I.P.), tog under nittiotalet medalj på amatör-VM och Kings Cup i Thaiboxning 5 år i rad. De tog två guld var och Jörgen började med att ta ett silver redan 1995.

Martin Holm tog mycket olyckligt sitt liv 2009 och kan idag inte berätta mer om sin VM-resa. Jörgen kommer däremot vara med i denna krönika och delge dig en del erfarenheter och lärdomar från sin VM-resa. Lärdomar som går tvärtemot mycket av det tränare och fighters skriver och säger inför matcher och mästerskap. Oavsett idrott.

Inför en ny säsong eller efter ett mästerskap är en kartläggning av vad som fungerat och inte av viss betydelse. Eller som Albert Einstein uttryckte det: ”Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat”.

När Jörgen ”bara” kommit hem med ett silver efter VM -95 insåg han att: ”Jag måste bli bättre på vissa tekniska bitar, jag måste tävla så ofta jag kan för att få ännu mer rutin, och att jag skulle träna mentalt lika många gånger per dag som jag tränade thaiboxning”. En ny plan växte fram, ett antal förbättringar och specifika uppgifter förbereddes mentalt och slipades på i varje rond. På säck, på mitts och i sparring. För att undvika galenskapen att tro att han skulle bli bättre genom att göra samma sak igen. Men en annan ’galenskap’ behövdes för att förbereda sig, förbättra och slipa på skärpan i varje teknik. Med en total hängivenhet, där han åt, sov, tränade och tänkte Thaiboxning på gränsen till ’galenskap’ tog han sig till nästa nivå.

Det första VM-deltagandet var egentligen bara tänkt för att Jörgen skulle prova på och lära sig så mycket som möjligt. Resultatet vart att han tog sig till final mot en Thailändare som gått runt tvåhundra matcher. ”Men jag kände att det var nära och bestämde mig för att ge allt inför VM-et året efter”.

Ett beslut som kom helt från Jörgen själv och visar på vikten av att fighters och elitidrottare har och hittar sin egen inre drivkraft. En drivkraft som inte går att tvinga på eller övertala någon till. En drivkraft som kan få en person att flytta berg, men det börjar med att flytta sig själv, från tankarna där de mentala föreställningarna kan falla på plats, till träningen där fysiken och teknik, testas, finputsas och utvecklas. Dag för dag, vecka för vecka, månad för månad, år för år.

Vid tangentbordet: Po Lindvall, doktorand, tränare till Martin Holm och Jörgen Kruth under nittiotalet, mental coach till båda under hela deras tävlingskarriärer och initiativtagare till Martin Holms Minne.

VM-resan publiceras parallellt på http://www.muaythaiwc2016.com/sv/ och http://www.fightermag.se/ en gång i månaden från nu fram till VM.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer