Nyhet

Europeiska Spelen 2015: landslagscoach Santiago Nieva om turneringen, Rio 2016 m.m.

Efter snart en veckas boxning, och med tre av de ursprungligen sex svenska boxarna vidare till kvartsfinal i de Europeiska Spelen 2015 i Baku, finns det fortfarande goda chanser till medaljskörd för landslaget. If Linneas Anna Laurell-Nash är först ut och äntrar ringen klockan 15:30 i eftermiddag mot Vitrysslands Victoriya Kebikava. Seger där skulle innebära en säkrad bronspeng för den forna världsmästarinnan.

Näste svensk att boxas för medalj är Clarence Goyeram. Clarence, som något överraskande besegrade den högt rankade britten Samuel Maxwell (21:a i världen enligt AIBA) i åttondelsfinalen, ställs imorgon klockan 17:00 mot Viktor Petrov ifrån Ukraina.

Ida Lundblad besegrade turkiskan Gamze Basar på ett aggressivt manér igår, och som belöning får Ida på onsdag möta den fruktade irländskan Katie Taylor. Den 28-årige Dublin-boxaren är rankad nummer 1 i världen av AIBA, och är regerande europeisk, världs- och olympisk mästarinna i 60-kilosklassen. En tuff nöt som vi får hoppas att Lundblad lyckas knäcka.

Landslagscoach Santiago Nieva är med all säkerhet en upptagen man under dessa dagar, men glädjande nog tog han sig tid att svara på lite frågor om turneringen, sitt uppdrag, och om Rio 2016. Håll till godo:

Hej Santiago! Beskriv din roll inom svensk boxning till vardags samt i en turnering som denna.

– Jag är Rikstränare på SBF och ansvarar för alla landslagen, i samråd med Sportkommittén. Jag jobbar direkt med Herrseniorerna och Team Rio och koordinerar verksamheten tillsammans med övriga Headcoacher för Damsenior och U/J-landslagen. När jag inte är ute på uppdrag sitter jag på SBF:s kansli i Stockholm och jobbar med utbildning/utveckling, administration/ekonomi, mm.

Turneringen är historisk då det är de första Europeiska Spelen någonsin. Hur tycker du att arrangemanget förflutit hittills?

– Det har varit riktigt bra tycker jag. Det är som ett mini-OS och i boxningshallen är det mycket publik och bra stämning. Man får lite OS-känsla och det är bra erfarenhet inför OS i Rio nästa år.

Det är många boxare som deltar i de Europeiska Spelen och därmed många potentiella motståndare för våra svenska representanter. Med detta i åtanke; är den taktiska förberedelsen inför varje match unik, eller har ni en generell plan som får bära eller brista?

– Vi utgår alltid från våra egna styrkor först och analyserar motståndarens styrkor och svagheter och lägger upp en plan. De flesta av motståndarna har vi bra koll på antingen för att vi mött dem, någon annan svensk mött dem eller att vi sett dem ute på många turneringar. Vissa boxare har fler taktiska varianter än andra men rent generellt ska vi få motståndaren att bekymra sig för om den ska anpassa sig efter oss.

Den svenska truppen består av boxare ifrån hela landet, som större delen av året tränar och tävlar för sina respektive klubbar. Hur går ni landslagscoacher tillväga för att lära känna hela truppens styrkor och svagheter på den relativt sett korta tid ni har?

– Det är en nackdel att vi inte kan tillbringa mer tid tillsammans men när man räknar alla mästerskap, turneringar, läger och landskamper vi varit på så blir det ganska många dagar tillsammans genom årens lopp. Flera av boxarna har jag följt sedan diplom- och ungdomstiden.

Rio 2016 närmar sig med stormsteg. Hur många svenska boxare förväntas kvalificera sig dit, och ser du någon med en extra stor medaljchans?

– Målsättningen är att ha med boxare både på dam- och herrsidan i Rio. Störst medaljchans har vi nog i dagsläget i damer 60 kg och 75 kg, men först gäller det att kvala in.

Tack för att du tog dig din tid, och stort lycka till till dig och resten av den svenska truppen!

– Tack så mycket!

AV ALEXANDER JOHNSSON • FOTO LENA LANDIN

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer