Nyhet

Khan: ”Just nu fokuserar jag på Algieri, inte Mayweather.”

Sedan Paolo Roberto skrek sig hes under OS i Aten 2004 har namnet Amir Khan envist klängt sig fast på det svenska boxningsmedvetandet. Den då 17-årige Khan vann silver, och blev därigenom den yngste brittiske OS-medaljören i sporten genom tiderna. I gym och fikarum världen över viskades det om att en ny Sugar Ray var född, men efter snart tio år i proffsvärlden och resultat som mot de högt ställda förväntningarna varit mediokra (två världsmästartitlar till trots), har hybrisen kring den unge mannen från Bolton svalnat. Khan har dock aldrig slutat tro på sig själv, och som främste kandidat till ett möte mot Floyd Mayweather i höst, är han återigen på tapeten. På fredag ställs han mot Chris Algieri i Barclays Center i Brooklyn, New York.

Med en kvickhet i händer och fötter av absoluta världsklass är Khan (30-3, 19KO) en potentiell mardröm för vem som helst, och bland dem som fallit offer för Bolton-boxaren återfinns bl a Marcos Maidana, Zab Judah och Devon Alexander.

Algieres resumé är desto blygsammare, med Ruslan Provodnikov som enda noterbara vinst fick 31-åringen från Huntington, New York chansen mot självaste Manny Pacquiao i november förra året. En fight så ensidig att det nästan blev pinsamt, men Algieri (20-1, 8KO) visade hjärta genom att gå tiden ut mot ”Pac”, sex nedslagningar till trots.

Chris kan, om man vill vara elak, beskrivas som en fattig mans Amir. Matchningen känns nästan som skräddarsydd för att britten ska cruisa sig till en seger, och se bra ut medans han gör det. Vi vet vad Khans haka har ställt till med tidigare (förlust via KO1 mot Prescott, samt TKO4 mot Garcia), dock är det tveksamt om Algieri har tillräckligt med kraft i nävarna för att lyckas med en dylik bedrift. Den största risken ligger snarare i att Khan underskattar amerikanen, något som Amir själv hävdar att han definitivt inte kommer göra.

”I’ve made the mistake of looking past opponents before and I’m not going to make that mistake again. I’m within touching distance of a big mega-fight but like I said, we have to get past this fight on Friday night. Hopefully we get past this in good fashion and I think the Mayweather fight will be there.”

Kampen om att få möta Floyd i höst fortsätter. Vem vill DU se i ringen mot ”Money”?

AV ALEXANDER JOHNSSON

Fighterpodden avsnitt 54: Fight Club Rush & Grappling Gäris

Kommentarer