Artikel

Projekt Förort

Vägen för Projekt Förort har varit långt ifrån rak. Det har varit många turer fram och tillbaka, uppförsbackar och nejsägare som dragit i handbromsen. Men viljan att hjälpa de som saknar egna medel har varit starkare, och motgångarna till trots har Projekt Förort, med Martin Lavin i spetsen, skapat något unikt.

Det är några dagar kvar till UFC Sweden i Tele2 Arena. Slasket ligger tjockt på Stockholms gator och den råa kylan kryper innanför kläderna. Men innanför dörrarna till Fightzone Stockholm myllrar det av barn, ungdomar och vuxna. Barn- och ungdomsgruppen tar upp varenda liten tillgänglig mattyta som finns, och en spänd förväntan ligger i luften. Ungdomarna vet inte vad som ska hända, bara att någonting ska hända, och alla som är med i konspirationen vägrar att röja hemligheten.

Fighter Mag-rep0059 (kopia)Plötsligt blir det rusning ut i hallen, där dagens hedersgäster står och stampar av sig snön och ruskar av sig vinterjackorna. Det är bekanta ansikten som ungdomarna ser – Dan Hardy, Urijah Faber, Joanne Calderwood och flera andra meriterade UFC-fighters. Men där finns också en udda fågel som sticker ut ur gruppen, en välklädd äldre man i kostym. Projekt Förort började långt ifrån träningar kantade av stjärnglans från några av världens främsta fighters. Det började som en tanke om att ge tillbaka, och att ge till de som inget har. Martin Lavin, 33, är den initiativtagare som har varit med hela vägen från starten, och viljan till att göra det här grundades i hans egna erfarenheter.

– När jag började träna för Hasse Ersson 2006 så var jag en lönnfet 25-åring som inte ens kunde göra en kullerbytta. Men han tog sig an mig och flera andra, hjälpte oss och lärde oss, berättar Martin.

Martin förklarar att han inte riktigt tror på snacket om att man alltid ska satsa på sig själv och omge sig med vinnare.

– Tänk om Hasse hade tänkt på det sättet. Vi är så många som aldrig någonsin hade kommit någon vart om vi inte hade haft förebilder som trodde på oss och valde att satsa på oss. Jag är en annan människa nu än då, jag har varit med i flera landslag och dragit hem massor med medaljer, det hade aldrig hänt om Hasse förde ett sådant resonemang om att omge sig med vinnare. Ingen är en vinnare från början.

Så år 2011 bestämde sig Martin Lavin med flera att starta upp en ideell förening som skulle erbjuda ungdomar i förorten subventionerad kampsportsträning, och efter mycket krångel med byråkrati så var föreningen äntligen grundad, och arbetet kunde dra igång. Men de stötte genast på problem.

– Vi åkte runt till massor av olika ungdomsgårdar i Söderort, men ganska ofta så blev vi bemötta med skepsis och fördomar av de kommunalarbetare vi mötte. Deras bild av kampsportare var att alla är bankrånare, och börjar man träna kampsport blir man automatiskt en bankrånare, berättar Martin.

Arbetsbördan var också väldigt tung i början. Projekt Förort hade inga egna mattor, så det fick de åka runt och låna av olika klubbar och lokaler runtom i Stockholm, för att sedan hålla träningar på olika ungdomsgårdar. Den första vändningen kom i samband med att Projekt Förort fick ett stipendium av Skandia och kunde köpa sin egen 200 kvadratmeter stor brottarmatta vilket möjliggjorde ett deltagande vid 127 Sommarfestival 2012, vilket blev en fullkomlig succé. Stadsdelen Skärholmen var så imponerade att de erbjöd Martin jobb som förste fritidsledare på Andra Hemmet i Skärholmen. Martin tackade ja på ett villkor, att även hans vapendragare Olle Råberg skulle få börja där samtidigt. Snabbt växte sig verksamheten stor, och allt fler av ungdomarna ville vara med och träna kampsport.

Fighter Mag-rep_MG_1942

– Uppemot 40 personer kunde stå prydligt uppställda i sin gi när det var dags för träning, berättar Martin.

Det var dock inte alla som var intresserade av träningen, men de var å andra sidan intresserade av att lära sig laga god och hälsosam mat. Så medan en grupp var på mattan och rullade i timtal så gjorde en annan grupp iordning mat som alla sedan åt tillsammans efter träningen.

– Det flöt på otroligt bra, kanske lite för bra egentligen. Kampsportsverksamheten blev Andra Hemmets överlägset största aktivitet, och det började sticka i ögonen på fler och fler av kommunalarbetarna, berättar Martin.

Sportlovet 2013 så packade Martin, Olle och 20-25 ungdomar ihop matta och utrustning och gjorde en turné bland de andra förorterna i Skärholmsområdet. Massor av ungdomar deltog på gårdarna, och de ungdomar som hjälpt till hade fått axla ett stort ansvar under veckan där de hjälpt till med allt från lastning till instruktion. Men när sportlovet var slut kallades Martin och Olle in till en Arbetsplatsträff som var allt annat än konstruktiv.

Fighter Mag-rep_MG_1654

– Jag fick rollen som sekreterare på mötet, sedan gick ordet från person till person i rummet, och alla räknade upp alla de saker som var dåliga med kampsportsverksamheten och Projekt Förort. Det var som en mental krigsföring mot oss, berättar Martin. De ville lägga ner vår verksamhet helt och hållet, den hade växt sig för stor tyckte de. Resultatet av detta blev att både Martin och Olle sade upp sig omedelbart, packade ihop Mattan och utrustningen och lämnade Andra hemmet.

– Det värsta var att se ungdomarnas besvikna miner när de fick veta, det gjorde ont. Men nu när vi ser tillbaka på det så var det rätt val, förklarar Martin.

När det såg som mörkast ut för Projekt Förort så var dock inte ljuset långt borta. Ett samtal på Martins telefon skulle komma att förändra mycket. Samtalet kom från PR-byrån Springtime, på uppdrag av deras kund UFC. Den välklädde mannen i kostym som anlände tillsammans med övriga gäster på Fightzone var ingen mindre än David Allen, nytillträdd Senior Vice President samt General Manager för UFC i EMEA-regionen (Europa, Mellanöstern & Afrika).

– Vi gör det här för att hjälpa gräsrötterna, berättar David. Alla stora fighters börjar just här, på mattan i ett gym. Och det vi kan ge till den här föreningen är inte bara ekonomiskt stöd, vi kan också ge de här ungdomarna förebilder och upplevelser för att visa dem hur långt det går att komma med hårt arbete. Allen framhåller hur annorlunda det är inom kampsport jämfört med till exempel fotboll.

Fighter Mag-rep_MG_1386

– Man skulle inte kunna få Zlatan Ibrahimovic att besöka en knatteträning, men vi kan idag ta hit sex av världens främsta fighters för att träna med och inspirera de här ungdomarna. Hur underbart är det egentligen?

Det är trångt i lokalen på Roslagsgatan, men utan UFC hade förmodligen aldrig Fightzone funnits kvar i lokalen, och den hade heller inte sett ut som den gör nu. När Martin Lavin kontaktades av UFC med frågan om vad han behövde hjälp med, så gick hans tankegångar tillbaka till de som hade hjälpt honom.

Hans Ersson och Margaretha Myhr. Deras klubb, Fightzone Stockholm, gick då på hörntänderna. Lokalen var risig, hyran var hög, och dessutom hade öppnandet av en ny klubb i Stockholm sått split i föreningen då coacher lämnade och tog med sig många elever. Då bestämde sig Martin och Olle för att det var till Fightzone och lokalen som hjälpen skulle gå, då skulle han både få ge tillbaka till Hasse och Maggan, samtidigt som Projekt Förort skulle få en bra, fast punkt att utgå ifrån.

– Det blev ett stressigt arbete, för när vi skulle sätta igång med renoveringen så var det bara två veckor kvar tills UFC skulle komma och inviga nya lokalen med klippning av band och så vidare. Ingen entreprenör vi fick tag på ansåg att det var möjligt att göra med den tidsramen. Så vi bestämde oss helt sonika för att göra det själva. Dag som natt under två veckor så jobbade medlemmar från

Fighter Mag-rep0014 (kopia)

Fightzone, ungdomar från Projekt Förort, vänner och familj sida vid sida med att renovera lokalen, berättar Martin. Och det blev verkligen färdigt i sista sekund, Martin berättar om hur den sista listen bankades på plats av Olle samtidigt som UFC stod utanför och ryckte i dörren. Med sig hade de Tom Watson, Cub Swanson och Stefan Struve som höll det första gästseminariet för ungdomarna i lokalen som precis blivit hoplappad. Det hela blev en välbehövd vitamininjektion för Projekt Förort efter motgångarna.

I dagsläget jobbar Martin Lavin i Skarpnäck som uppsökande ungdomsledare, och det är nu i förorterna Bagarmossen, Skarpnäck och Björkhagen som Projekt Förort version 2.0 håller till i form av ett nytt projekt döpt av de lokala förmågorna till ”Tunga Unga”. Det handlar om 2-3 pass i veckan på olika ungdomsgårdar samt träning på Fightzone, allt är givetvis subventionerat.

– För målet är fortfarande detsamma, att erbjuda dessa ungdomar som annars riskerar att hamna på fel bana i livet en bättre väg, förklarar Martin.Man behöver inte lära de här ungdomarna att fightas, de har kampviljan inom sig, för de har fightats hela livet. Man behöver bara visa dem teknikerna, och vem som helst kan lära sig tekniker. De får också en viktig roll som förebilder i sina kompisgäng, när de kommer hem med guldmedaljer från olika tävlingar som vi skickat iväg dem på så skapar det ringar på vattnet, vilket gör att fler kan komma in i föreningslivet.

Ute på mattan står tungviktaren Travis Browne och kämpar för att hålla ordning på tre ungdomar som med gemensam kraft försöker ge sig på bjässen, utan större framgång. Respekten är stor mellan utövarna, både gentemot varandra och gentemot ledarna. Det är tydligt att Projekt Förort har lyckats med det som många olika instanser i samhället idag kämpar med – att vara inkluderande. Att kalla Projekt Förort för ett lyckat integrationsprojekt vore en underdrift.

Fighter Mag-rep_MG_2071

Det finns ett mantra som Hans Ersson, eller Professor X som hans adepter kallar honom, brukar använda sig av. ”Quitting is not an option.” Och det är tydligt att den filosofin genomsyrar allt som eldsjälarna bakom detta projekt gör, oavsett motgångar vägrar de ge upp, för de vet att det inte finns några gränser för hur långt de och de ungdomar de hjälper kan nå.

Foto: David Lagerlöf

FAKTA Martin ”LAVA” Lavin
Ålder: 33 år Född och uppvuxen: Huddinge, söder om Stockholm
Familj: Fästmö, skilda föräldrar och två adoptivsyskon från Colombia.

Kampsportsbakgrund: Började med MMA vid 25 års ålder, övergick sedan till BJJ och SW

Meriter (i urval): Guld i ADCC Sweden 2008, EM- och VM-silver i SW 2011, EMguld i brunbältesklassen IBJJF 2012 samt 2013, SM-silver i BJJ 2011, 2012 och 2014.

Förebilder: Hans Ersson och Nikola Tesla. ”De vägrade ge upp och köttade på trots alla motgångar de mötte!”

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer