Nyhet

Reportage med UFC–aktuelle Mats Nilsson

Helsingborgssonen Mats Nilsson är ett av Sveriges kanske största MMA–hopp. Den 3 januari kommer han att gå en karriärsavgörande UFC–match, i Las Vegas, mot ryssen Omari Akhmedov. Fighter Magazine fick en exklusiv intervju med grapplern, som nu satsar helhjärtat på sin MMA–karriär, och ligger i hårdträning. För att visa att han på allvar hör hemma i oktagonen.

 

Tjena Mats, hur är läget?

– Det är bra!

 

Hur är det med knäet, du missade ju senaste UFC galan i Globen för att du hade problem med menisken?

– Jo det stämmer, det är bättre med knäet. Det knäpper ibland men jag har fått veta att det inte kommer att förvärras mer än vad det är nu. Man är ju inte helt smärtfri men förutom att det gör lite ont så är det bra. Råden och rönen går ju fram och tillbaka när det gäller menisken men oskuret är ju bäst säger expertisen. Så vi körde lite cortison och sjukgymnastik så blev det bra.

 

Hur ser det annars ut med förberedelserna inför UFC fighten den 3 Januari? Har du hunnit starta ett camp eller något sådant?

– Alltså, när man väl får papperna under näsan och har skrivit på så sticker ju motivationen iväg och då börjar man höja tempot. Planen är ju liksom lagd, vad som ska göras. Några strategier ligger väl kvar att planera men det går förhållandevis snabbt att komma in rytmen igen. Nu har jag ju en motståndare klar och det blir som en uppgift att lösa. Man kan jämföra det med ett projekt inom ett vanligt jobb.

 

Vad vet du mer om din motståndare, Omari Akhmedov? Känner du till hans styrkor/svagheter?

– Jag vet inte så mycket om honom egentligen, han har ju lite meriter utanför MMA i andra kampsporter. Han är ju bland annat rysk mästare i Hand-to-Hand Combat. Sen vad det för med sig får vi väl se, det viktiga är ju vad han tar med sig in i buren. På pappret ser det likadant ut för han och mig. Vi är lika varandra på många sätt. Han är ju extremt explosiv och aggressiv. Han går på avslut fort. Så vi får väl se vad han tar med sig bortom första ronden.

 

Du är ju en ganska naturligt stor kille, du går runt på ca 90 kilo vardagligt. Nu ska du fightas i Weltervikt vilket är ca 77 kilo. Hur känns det?

– Man kan ju hålla sig för skratt att banta ner de kilona. Det är ju inget som är gjort på en natt utan det är ju en liten resa ner i vikt. Jag har tagit ca 5 kilo på min normalvikt och efter det blir det inte lika extremt att ta bort resten. Marginalerna är så små nu, de har krympt så mycket att man måste börja räkna centrimetrarna i längd och man räknar hekto i vikt och då måste man utnyttja det. Så ser spelreglerna ut och då måste man anpassa sig därefter.

Mats Nilsson

 

Men det känns realistiskt?

– Ja absolut, människan har ju inga superegenskaper. Örnen kan ju se och hunden kan ju lukta. Människan är ju anpassningsbar. Det är vår styrka, vi kan anpassa oss till olika näringsintag så då ska jag också fixa det.

 

Du är ju Judokan i grunden. Hur mycket har du fått anpassa din bakgrund och jobba på den stående biten? Var skulle du säga att du är idag om du jämför hela ditt register?

– Den absoluta styrkan ligger ju i kramarna, i nertagningar och golv. Jag har ju ett stort försprång att ta igen från min brottningsbakgrund. Jag kommer aldrig att bli en striker som jag är brottare. Med det sagt har jag ändå höjt mig avsevärt de senaste åren.

 

Vad är dina tankar om din senaste fight mot Luke Barnatt? Har du hunnit reflektera någonting?

– Det var ett jäkla surt äpple att bita i det där. Det tog hårt på mig, det betyder mycket för mig. Mycket av min hela identitet vilar i det här och då är det lätt att göra misstag. Jag har tittat på matchen och analyserat den och den stora blundern är att jag blir passiv efter ett tag. Det är som om stundens allvar kommer över mig. Det började bra och offensivt sen blir det som om jag försöker läsa in honom och det blir fel mot en kille som har en sådan räckvidd. Det ger honom distansen och då tar han taktpinnen.

 

Luke Barnatt är ju en väldigt lång fighter, nästan 2 meter. Omari är ju inte alls like lång. Skulle du säga att hans kroppstyp passar dig bättre?

– Rent räckviddsmässigt absolut. Det blir ju andra förberedelser inför den här matchen. Helt klart. Här kan man jobba lite mer med att gå in och slå och sen ta ett steg tillbaka. Mot Barnett fungerar inte det. Sen har Omari andra vapen som man måste ta i beaktning som till exempel hans explosivitet.

 

Lite personligt, du är ju känd att vara lite av en skämtare. På invägningen mot Luke Barnatt så hade du en lång pinne med en boxhandske på för att påvisa höjdskillnaden och du sa efter matchen att du såg ut som en babianröv i ansiktet. Hur mycket av fightern Mats Nilsson är lik vardags Mats? Är det samma person?

– Ja det är det nog i mångt och mycket. Ibland kanske det går lite mer åt det extrema åt båda hållen. När man är privat är man privat och när man är fighter så är man fighter. Jag har lekt med tanken på att ha ett alter ego. Om man vill nå rikedom och berömmelse så verkar det vara det som är nyckeln till framgång. Om man vill ta sig framåt då får man trixa lite. Jag gillar ju ändå att ha roligt. Man måste ju också ha lite distans. Det är ju mer i livet som är viktigt än bara MMA.

 

Du har ändå inget fighternamn?

– Nä, Zlatan klarar sig på Zlatan Ibrahimovic så kan väl Mats Nilsson klara sig på Mats Nilsson. Skämt och sido, jag har inget givet smeknamn och jag har svårt att bara ta någonting. Pitbull verkar upptaget så jag har inte hoppat på det tåget. Självklart har det uppenbara fördelar rent marknadsmässigt. När gemene man pratar om MMA så är det ju ”the Mauler” man pratar om. Man pratar ju inte om Alexander Gustafsson.

 

På tal om andra fighters vem tycker du är Sveriges bästa fighter idag?

– Jag fick faktiskt den frågan häromdagen och då svarade jag Nico Musoke och jag håller nog kvar vid det faktiskt. Jag tycker han är en bra människa, och det är ett plus men han är en fighter. Han tar matcher ofta och mycket och han är cool när det är som allra hetast. Man ser honom gå på bra smällar och han går inte in i ”survival mode” utan han fortsätter att fightas på tekniskt sätt. Det är jäkligt imponerande.

 

”Tjafsa aldrig med Botkyrka Stylee” med Latin Kings går han in till som ingångsmusik.

– Ja, han äger ju rätten att göra det.

Mats Nilsson

Vad ska du gå in till för musik?

– Det är också en sådan sak som jag tycker kan vara lite rolig att gå och ruva och fundera på. Jag har väl tänkt lite fram och tillbaka men jag behåller nog det för mig själv ett tag.

 

Du har gått på några tunga förluster i din karriär, inte karriärsavslutande på något sätt men ändå tunga förluster. Vad är det som driver dig?

– Förlusterna har varit tuffa och jag avskyr att förlora men sådan är idrotten och däri ligger också det ljuva i att vinna. Det är det som driver en att ha möjligheten att vinna, den känslan är oslagbar. Egentligen är det två huvudsakliga drivkrafter. Det ena är att hantera en situation som faktiskt är ganska besvärande, att ställas inför en elitidrottsman som kommer att göra sitt yttersta för att ge mig på käften. Det är en stress som ger mig många svar på vem jag egentligen är. Det andra är att se hur långt man faktiskt kan nå. Jag har gått runt 20 fullkontaktsmatcher nu så lite van håller man väl på att bli och då är det intressant att se vad den bortre gränsen ligger. Hur långt kan jag nå med mitt hårda arbete och mina färdigheter? Det är frågan jag ställer mig.

 

När du säger hårt arbete, hur ser en vanlig dag ut?

– Jag jobbar ungefär halvtid på ett lager där jag kör truck. Då har man ett ganska alldagligt liv, man jobbar, hämtar barnet på dagis och leker med henne och sen tränar man på kvällen. De dagarna jag är ledig brukar jag köra dubbla pass. Träning på förmiddagen och så kanske man klämmer in ett pass på lunchen och så kör man på kvällen igen.

 

Hur ser det ut inför fighten? Kommer du att köra samma upplägg?

– Jag gillar att fokusera ordenligt. Jag har inte råd att vara ledig heltid men nu inför fighten så blir det minst en månad som jag är entledigad från jobb.

 

Skönt!

– Ja mycket!

 

Sista frågan här, hur kommer det att gå den 3 Januari?

– Vinst såklart! Sen hur jag vinner vet jag inte. Jag har en känsla att det sker sent i rond 2. Med tanke på hans explosivitet tror jag det kan vara svårt att få slut på honom för tidigt. Man får vänta på att han gör en tabbe och sen agera på det.

 

Bookmakertipset är avslut sent i rond 2, vinnare Mats Nilsson?

– Exakt, sent i rond två Mats Nilsson.

 

Tack och lycka till!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer