Nyhet

Internationella Judoförbundet: Judokas ska inte tävla i andra kampsporter

Judoutövare som vill ta sina förmågor till BJJ-mattan bryter mot reglerna.

Enligt den östeuropeiska bjj-sajten bjee.com så har Internationella Judoförbundet, IJF, skickat ut ett email i dagarna där man uttryckligen förbjuder ”rankade judoutövare” från att delta i internationella kampsportstävlingar förutom Judo. Det betyder att de judoutövare som bjudits in för att medverka i internationella grapplingevents nu inte längre får göra det.

Sajten fortsätter med att kritisera Judon för att de regelförändringar som man gjort på senaste tiden påstås göra sporten lättare att marknadsföras, men att det bara är en tunn chimär för den verkliga anledningen, nämligen att skilja sporten från BJJ.

En av de senaste regeländringarna involverade att förbjuda grepp i byxorna, vilket har den bisarra konsekvensen att vissa judotekniker inte längre får användas i tävling. Exempelvis Morote-gari, en teknik som liknar en double-leg takedown, vilket är en teknik som återfinns både i BJJ och Brottning. Men nu inte längre i tävlingsjudo, alltså. Och nu går man alltså ett steg längre och försöker på sätt och vis låsa fast sina atleter vid Judon.

Joel Larsson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer