Nyhet

Kampsportslegenden Chuck Norris kritiserar USAs president Barack Obama

Kampsportslegenden och republikanen Chuck Norris skriver om Barack Obamas största brister som ledare.

Norris kanske inte behöver någon närmre presentation men för att fatta oss helt kort så tjänstgjorde han i amerikanska flygvapnet i Korea, han blev framgångsrik inom kampsportar och efter att ha spelat mot Bruce Lee i ”Way of the Dragon” spelade han in en hel del filmer. Mellan åren 1993-2001 spelade han i Walker Texas Ranger. De senaste åren har Norris engagerat sig allt mer i politiken och har stöttat flera republikanska politiker. För den som är intresserad sammanfattar vi Norris tankar om Barack Obama nedan.

Jag är varken psykolog eller psykiatriker men deras arbete intresserar mig, särskilt när de förklarar varför folk gör som de gör – eller inte kan göra vad de förväntas att göra. Ett exempel på det är USAs president Barack Obama.

År 2008 skrev jag ”En personlig profil av Barack Obamas ledarskap”. Sedan Obama blev president har vi lärt oss att han inte kan leda ett land i kris, och särskilt inte när det i krisen dessutom finns motsatta krafter.

För sex år sedan lyfte jag fram en forskningsrapport från St. John’s University och College of St. Benedict som handlar om ”vilken ledarskapsstil man kan förvänta sig att Obama troligen har som vd och som i sin tur ger en hint om vilken karaktär och innebörd ett potentiellt presidentskap skulle leda till”. Studien kom fram till att kombinationen av drag hos Obama som ambitiös, tillmötesgående och utåtriktad skulle leda till en självsäker medlar personlighet. Ledare med den här profilen är statistiskt vänliga, omtänksamma och välvilligt inställda. De är vidare energiska, charmerande, trevliga och de föredrar medling och kompromisser framför våld, styrka och tvång i konflikter. De drivs av behovet att prestera och känna tillhörighet men har ganska litet behov av makt.

Obamas starkt lysande och största svaghet är hans oförmåga att fatta tuffa beslut i kris och att leda motsatta krafter in i en eller ut ur en kris. Detta har kostat USA på alla fronter. Det har vidare delat Washington och vår nation samt riskerat vår position globalt sett och vår position hos våra allierade.

Obama var en välkommen ledare efter G.W. Bush som har en motsatt personlighet. Han var särskilt välkommen i en tid när vi som nation var i behov av en ledare som kunde reparera internationella relationer. Men Obama har nu vandrat för långt åt det hållet. En person som är tillmötesgående-trevlig-medlare-kompromissande är bra att ha om man vill slutföra ett bilköp men den personen är inte någon som leder ett land ut ur krig, ut ur avgörande och söndrande kriser, eller akuta konflikter som ofta kräver mindre populära beslut och ageranden.

Borta är tiden med starka ledare och personligheter som Speaker Tip O’Neill och President Ronald Reagan. Vad vi behöver, mer än någonsin, är ledare som dessa som för tre decennier sedan visste hur man på ett trevlig sätt kommer överens om att man inte är överens, som konfronterade tuffa utmanare tillsammans, och som förde vårt land framåt trots meningsskiljaktligheter.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer