Nyhet

Nu är det definitivt att Cage Warriors 71 flyttas från Stockholm Sverige till Amman Jordanien

Eftersom Cage Warriors har nekats unified rules på alla main card matcher utom en så väljer Cage Warriors ägare och Vd Graham Boylan att flytta galan.

Cage Warriors släppte nu ikväll en press release där de meddelade att de ”motvilligt har fattat beslutet att flytta CWFC 71 till Amman Jordanien”. Sverige skulle ha blivit det trettonde landet att vara värd för Cage Warriors, men istället för Solnahallen lördagen den 23 augusti i Stockholm blir det nu istället King Hussein’s Boxing Arena i Amman fredagen den 22 augusti.

Cage Warriors beskriver bakgrunden till beslutet ur sitt perspektiv och ifrågasätter SMMAFs pro kommittés beslut och hänvisar till jäv då kommitté medlemmen Robert Sundel även är Martin Svensson coach. Martin Svensson match var alltså den enda matchen som godkändes av alla kommitténs medlemmar. Värt att notera är dock att SMMAF har låtit meddela att Robert Sundel på egen begäran inte deltog i beslutet angående just den matchen.

Cage Warriors anser att de på alla sätt har följt SMMAFs riktlinjer och instruktioner och galans undercard matcher skulle dessutom gå med det svenska regelverket utan armbågar.

Boylan:

Att flytta galan från Sverige var något vi verkligen ville undvika men pga SMMAFs agerande har vi inget annat val.

Att begära att våra elit fighters, som är bland Europas och världens bästa, skall tävla under andra regler än de är vana vid är en förolämpning mot dessa fantastiska atleter och deras förmåga.

SMMAF har försatt oss i en omöjlig och mycket tråkig situation och tyvärr har vi inget annat val än att flytta galan och våra fighters.

De fyra matcher som inte fick godkännande för internationella regler, mer kända som unfied rules, är Jack Hermansson (8-2) vs Cheik Kone (11-3), Pannie Kianzad (5-0) vs Alexandra Buch (8-3), Jack Mason (28-13) vs Jonatan Westin (8-2) och Liam James (8-6) vs Frantz Slioa (4-0).

Cage Warriors uttrycker sin tacksamhet mot alla som stöttat dem i arbetet med att få organisationen till Sverige, man nämner August Wallén, tidigare ordförande för såväl SMMAF som IMMAF, som gör följande uttalande:

Jag tycker hela situationen är väldigt tråkig. Det är många som har arbetet hårt för att få Cage Warriors till Sverige och som en som har hjälpt till att ta sporten till Sverige och bygga den här så är jag bekymrad då jag är rädd för att detta kan bli ett rejält bakslag för sportens utveckling i hela regionen.

Jag hade sett fram emot att coacha på galan och jag tycker synd om alla fighters som har jobbat hårt med förberedelser och som sedan inte får chansen att gå match här i Sverige inför en världspublik.

Tue Trnka som är Cage Warriors representant i Skandinavien uttrycker sig såhär:

Jag är chockad av SMMAFs Pro kommittés agerande. Detta förstör för såväl många lokala fighters som för hela den Nordiska MMA scenen.

Jag håller inte alls med SMMAFs negativa beslut och jag finner deras brist på dialog både respektlöst och arrogant med tanke på att deras beslut påverkar så många människor.

Trnka jämför också med UFC:

Om man tittar på några av de undercard matcher som gått på UFC och som har blivit godkända för unified rules och jämför dem med de matcher vi har ansökt om så finner jag det svårt att inte undra om någon form av partiskhet föreligger.

Trots den senaste tidens utveckling så uppger Cage Warriors att de inte tänker ge upp sina planer på en expansion i Skandinavien. Istället uppger man att man är mer motiverade än någonsin att arrangera ett första event i Sverige. Det kommer dock få vänta lite längre än man tänkt även om man försäkrar de svenska fansen om att det kommer att vara värt väntan.

Boylan avslutar:

SMMAFs agerande utgör ett oroande prejudikat för MMA i Sverige men det avskräcker oss inte det minsta. Svenska fighters och fans har spelat en avgörande roll i Cage Warriors tillväxt och jag är helt säker på att det kommer att fortsätta så.

SMMAFs Johan Halldin har tidigare uttalat:

Svenska MMA-förbundet har ett ansvar att följa regelverket kring MMA-matcher i Sverige. Vi har en skyldighet att uppfylla Länsstyrelsens krav och utifrån det granskas alla ansökningar om matcher. Förbundet har en pro-kommitté som gör bedömningen utifrån den erfarenhet som de tävlanden har och hur matchningen verkar vara. Det tillstånd vi har när det gäller proffsmatcher har många kämpat hårt och länge för. Glöm inte att det för bara några år sedan var helt förbjudet med proffsmatcher! Förbundet kan inte riskera tillståndet och vi måste följa de uppställda reglerna. Vi ska verka för vår sports framtid i Sverige. Det vore oansvarigt att låta en enskild tävling äventyra den.

CageWarriors har tillsammans med en svensk klubb ansökt om att hålla tävling och deras ansökan har hanterats på precis samma sätt som alla tidigare ansökningar. Kommittén har gjort bedömningen att vissa av de föreslagna maincard-matcherna inte kan godkännas under unified rules. CageWarriors har fått beskedet och har då efter vad jag förstått valt att flytta hela tävlingen om förbundet inte ändrar åsikt. Det är så klart jättetråkigt, främst för de fighters som förbereder sig just nu, men det skulle vara oansvarigt av förbundet att ignorera de regler vi är skyldiga att följa.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer