Nyhet

Boxning: Svenska Mästerskapen 2014

Tre hårda dagar i Göteborg och Sjumilahallen så är SM avslutat efter stenhårda matcher mellan Svenska eliten.

Det var flera bra matcher under SM och många som imponerade, främst bland dessa var Bashir Hassan som tog sitt tionde SM-guld och därmed tangerade Roger Petterssons gamla rekord. Eftersom Bashir har många år kvar som amatör så är det inte omöjligt att Bashir slår rekordet med råge.

Anna Laurell Nash var också en som imponerade, detta med tanke på att hon nyligen gjort comeback i boxningssammanhang, hon tog sitt sjunde SM-guld efter en bökig final mot Love Holgersson från BK Swing. Fick tag på Laurell efter finalen och fick ställa lite frågor.

Du tog ditt sjunde SM-guld och visar tydligt i din comeback att du är att räkna med. Hur känns det?

– Känns skönt, SM är alltid lite extra spännande och med mycket bra motstånd i år både från Elin Cederos igår och Love Holgersson idag känner jag mig stolt att vinna.
Du fick återigen möta Love Holgersson, hur ser du på henne som motståndare?
– Love är en fantastisk tjej både i och utanför ringen, hon har en meritlista utöver det vanliga och kommer att fortsätta pressa mig att bli bättre. Jag som inte alltid haft motstånd i Sverige känner mig faktiskt tacksam för detta eftersom det i slutändan kommer att göra mig bättre.
Vad tyckte du om övriga tävlande, någon som stod ut?
– Modo Sallah, också han tog sitt sjunde SM-guld och är i mina ögon någon att titta lite extra på inför Rio. Bashir Hassan som tog sitt 10:e SM guld och tangerar svenska rekordet och min klubbkamrat Helena Envall som tog sitt första guld på ett imponerande vis. Helena visade att hårt arbete lönar sig och av alla människor på jorden så var jag gladast över att hon vann den här gången!
*
En annan som imponerade var Timrå boxningsklubbs Rocco Wadell. Som efter en skadefylld säsong gick upp från 75-kilos klassen till 81-kilo. 20-åringen från Timrå uppvisade fin boxningsteknik i sin första match, där han boxade ut stenhårde Jafar Mukri från Vallentuna BK, och i sin andra match mot landslagsmannen Albin Albinsson. Den matchen var mer jämn men Wadell var steget före. I finalen fick han möta en annan landslagsman, Hampus Henriksson från Göteborg Team Box. Henriksson var den mer aktive i matchen och även om Wadell skakade Henriksson i andra ronden med en kort, hård, höger så kom han inte in i matchen ordentligt och Göteborgsboxaren kunde vinna matchen med 3-0.
Tränare och pappa Glenn Wadell sa följande om Roccos insats.
Du har haft flera boxare i SM sammanhang, hur var det att ännu en gång stå i final med en boxare?
– Det känns väldigt speciellt då det är min son. Det är extra svårt då jag får försöka fokusera kallt och kliniskt på grund av att jag är en emotionell man. Jag är ändå glad för denna framgång då jag poängterat att den typ av teknik vi övar in är långsiktig och att den kommer att fungera. Speciellt i första matchen mot Jafar Mukri som var oerhört stark och bara gick framåt, där handlade det mer om att orka distansen ut, någonting Rocco klarade mycket väl.
Hur kändes finalen? Hur var planen?
– Planen var att få högerbenet utanför hans framfot. Och slå mycket höger, vänsterkrok och att förlita sig på att kunna lösa situationerna som uppkom. Hampus tog över i andra ronden, men blev skakad av Roccos hårda höger. Tyvärr blev han för tveksam och fullföljde inte riktigt de lägen som uppstod. Sedan så tycker jag att det inte var ett 3-0 beslut, både jag och Stefan Färnström tyckte att Rocco hade första ronden och möjligtvis sista ronden, det är svårt att bedöma. Hampus hade en hög aktivitet och boxades på hemmaplan.
*
Gabriel Richards vann över den före detta supertungviktaren Mustafa El-Molla, från Höllvikens BK, som bantat ner sig 10 kilo för att kunna tävla i 91 kg. Den välmeriterade El-Molla gjorde en fin turnering och visade att han kommer bli en auktoritet i 91 kilo. I semin vann han över Hammabys Robin Safar som är rankad trea i Sverige. Roligt för Sverige att tungviktsklassen har en till riktigt bra boxare i toppen.
Allt som allt var det ett bra arrangemang och Göteborgshallen var packad med folk alla tre dagar och ljudet när hemmafavoriter som bröderna Smesem eller Clarence Goyram äntrade ringen var öronbedövande. Det fungerade bra att tävla utan hjälm och nästa år så är förhoppningen att damerna också går utan huvudskydd. Det blev roligare boxning och boxarna blev mer individuella. Härligt idrottsarrangemang för Göteborg och härligt idrottsarrangemang för Svensk amatörboxning.
Fullständiga resultat:

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer