Nyhet

Boxning: Fighting Spirit, succé för Laurén och boxningssverige!

Det var en laddad stämning i Göta Källare under torsdagens Gala, Fighting Spirit. Kvällens matcher skapade en skön stämning inför Mikaela Lauréns titelmatch.

Galan började bra med en comeback i form av Abdu Tebazalwa. Den före detta Ugandiske mästaren öppnade med ett hårt tempo och ville verkligen visa sina fans att han inte tappat under sina fem år borta från boxningen. Tajmingen och snabbheten var inte kvar till att börja med, men ju längre matchen led så hittade Abdu tillbaka till, om inte till gammal, så dock bra form. Motståndaren Franklin Varelas kunde, trots kämpainsats, inte hitta in och få fäste på den längre Svensken. Poängseger Tebazalwa.

Skåne hade två fighters med som representerade den tyngre sidan av boxningen. Up and coming Sven Fornling och Adrian ”Gäddan” Granat som boxas för stall Armand Kranjc. Båda Malmöpågarna hade vunnit sina debuter med TKO, teknisk knockout, i första respektive andra ronden. Och denna gala visade sig vara en nästan exakt kopia av bådas debuter. Sven Fornling noterade en knockoutseger via en stenhård höger i rond ett som fick motståndaren, Tulio Palhares, av ge upp på plats. Innan domaren hann stoppa matchen så fick Palhares ta emot ett flertal hårda smällar från den hårde Fornling. Granat bombarderade sitt motstånd, Gianluca Sirci, med hårda kroppslag som fick den tunge italienaren i canvasen tre gånger. I rond två blev det för mycket för italienaren och Granat såg sig själv som vinnare, även han på knockout. Tränaren och managern Armand Kranjc var nöjd med sina adepter och ser inom loppet av 10 matcher att de båda ska ligga i linje för varsin mindre titelmatch.

Den match som var mest uppskattad av publiken på undercardet var Thaiboxningsmatchen mellan stjärnan Madeleine Vall och den italienska mästaren Patrizia Gibelli. Det var en tät och hård match som svängde fram och tillbaka. Vall gick ut med en stark offensiv front direkt och höll ett högt tryck på den rörliga italienskan. Gibelli i sin tur låg bra outside och kontrade med snabba, hårda, serier. I mitten av matchen så visade Valls dominanta stil inga tendenser att mattas av och Gibellis boxning blev mer desperat och hon gick in för att försöka avsluta Vall, alternativt vända matchen. Vall fick slita hårt med en avig motståndare men kunde ändå se sig som vinnare efter fem hårda ronder. Klar världsklass i denna matchen och ett trevligt inslag i galan.

Speaker Ronnie Branting äntrade ringen och skapade med van hand en högre förväntan hos publiken inför kvällens huvudkort, titelmatchen mellan Mikaela ”Destiny” Laurén och Esther ”The Dazzler” Mashiya. Både Mashiyas och Lauréns entré förvandlade stämningen från laddad till elektrisk. Musiken satte hela Göta Källare i gung och man kunde känna att detta var en speciell match. En titelmatch.

Laurén gick ut med auktoritet och etablerade sin vänsterjabb på ett bra sätt. Eftersom hon var längre så kunde hon utnyttja jabben till god effekt och Sydafrikanskan såg tagen ut redan efter första ronden. Laurén fortsatte där hon slutade i rond två, med att slå in brutala slag i Mashiyas ansikte, tanken uppstod att Laurén förmodligen aldrig förut har slagit en motståndare så hårt och så ofta under en match förut. Ronderna tre och fyra fortsatte i samma stil och Sydafrikanskan var på väg ner. Laurén visste det, publiken visste det, kommentatorn visste det. Den enda personen som inte var medveten om detta faktum var Mashiya själv som visade prov på en otrolig fighting spirit och fortsatte ta stryk i rond efter rond. Efter rond fem så började hon kämpa sig framåt i matchen och kom med vilda svingar i förhoppningen att kunna träffa Laurén med ett hårt slag. Svenskan själv började se trött ut efter den kopiösa mängd hårda slag hon delat ut till motståndaren Mashiya.

I sista ronden kom en sista ansträngning från Sydafrikanskan där hon slog upp Mikaela Laurén mot ringrepen, men det räckte inte då Laurén backade, slog och träffade bra. Gongongen gick och lokalen fullkomligt exploderade i ljudet av en nöjd publik. Poängseger för Mikaela Laurén och tre bälten att hålla upp i segercirkeln! Tränaren Leif Carlsson var oerhört nöjd med sin adept och man kunde se stoltheten i veterantränarens ögon när han berömde hennes insats. Även om han inte räknat med Sydafrikanskans tuffhet och vilja att vinna.

Det var ett väldigt bra arrangemang för svensk proffsboxning och Mikaela Laurén som promotor har gjort ett hästjobb med att få till alla delar i denna gala. Hon har, som utlovat tidigare, visat att det går väldigt bra att köra matcher med fler ronder även i Sverige. Det boxningen behöver nu är 12 ronder, så att vi kan erbjuda våra professionella utövare lika villkor som övriga världen erbjuder sina yrkesutövare.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer