Nyhet

Intervju med George Sallfeldt

George Sallfeldt avgår som styrelseordförande i Svenska MMA Förbundet och i lördags blev han även uppmärksammad på Kampsportsgalan då han fick erhålla SB&K:s Hederspris för sitt arbete. Här är en intervju med Sallfeldt om tiden som ordförande.

Hur känns det att lämna över ordförandeklubban?

– Det känns bra! Jag tycker att vi tillsammans lyckats uppfylla mycket av den grundläggande visionen. Att säkerställa att fullkontaktkampsporterna inte förbjöds var det första steget, därefter har det handlat om att förbättra allmänhetens syn på kampsport. För att utveckla sporten ytterligare så finns det nya utmaningar och svårigheter att hantera, för detta är den nye ordföranden Johan Halldin mycket bättre lämpad än jag.

Kan du berätta om höjdpunkterna och lågpunkterna under dina år som ordförande?

– Oj, det finns många höjdpunkter! Självklart var det en mycket speciell känsla att se Alexander Gustafsson gå en UFC-match i Globen. Det har också varit roligt att vara med i debatter, det är lite samma känsla som när man ska gå in i en match. Jag har också träffat många fantastiska människor som jag idag är glad att kunna kalla mina vänner. Visst fanns det även stunder som var pressade och inte lika roliga men det ligger inte i min natur att fokusera på dessa efter att problemen lösts. Jag tycker det är ganska skönt att sådana saker bleknar ganska snabbt i mina ”minneskretsar”.

Många är tacksamma för vad du gjort för svensk MMA. Kan du själv se din betydelse för att föra svensk MMA framåt?

– Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att det väldigt sällan är en enskild människas insatser som för saker framåt. När det gäller det tidiga arbetet med lagstiftningen så var det många människor inblandade. Jag vill särskilt framhålla August Walléns och Michael Sjölins insatser. Utan dem hade vi idag sannolikt haft ett förbud liknande det i Norge. Även arbetet inom förbunden (SMMAF/SBK) är av samma karaktär, det är många som tar ansvar och utför viktiga uppgifter. Ett exempel som jag gärna vill nämna är Jonathan Broberg. Det är många som sett mig i olika sammanhang på tv, jag har fått mycket uppskattning för dessa insatser. Det få känner till är att jag har haft ett fantastiskt stöd i förberedelserna av Jonathan. Till exempel ställde han in en romantisk middag på stan med sin sambo för att snabb komma över och preppa mig inför den senaste debatten mot en hjärnforskare i Aktuellt. Jag har lite dåligt samvete för det. Sorry Jonathan, I owe you one!

Kommer du involvera dig i IMMAF mer nu eller kommer du lämna idrottspolitiken?

– Jag blir kvar i IMMAF ett tag till. Självklart vill jag att vi får det första VM:et i amatör-MMA på plats. Det långsiktiga målet är att komma med i SportAccord och slutligen få med amatör-MMA i OS. Men det kommer ta mycket lång tid och jag vet inte när det blir dags för mig att lämna över. När man känner att det finns andra som skulle kunna göra en bättre insats så är det läge att kliva åt sidan.

Vad vet du om din efterträdare?

– Johan Halldin är proffs inom kommunikation och marknadsföring. Han vet att förbundet behöver få en bättre infrastruktur och utvecklas ekonomiskt. Med sin bakgrund och kompetens har han allt för att lyfta sporten till nästa nivå.

Om du vill ge honom ett råd som du tycker han ska ta med sig vad skulle det vara?

– Försök ta dig tid att prata med många. Inte bara med media och andra ledare utan även de unga idrottarna som hör av sig med frågor, eller nyfikna föräldrar, eller sura motståndare. Möt alla samlat och lugnt med respekt även om du fått samma fråga tusen gånger förut. Undvik att bli frustrerad…så det syns :) Glöm inte att det är roligt att vara ordförande för SMMAF, så ha kul!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer