Nyhet

August Wallén: ”Jag fightas endast för att jag älskar fighting”

August Wallén älskar att fightas inför hemmapubliken på The Zone FC och MMA-pionjären Wallén från Göteborg tar ännu en gång an den hårda träningen för att göra sig redo för match på The Zone FC 13 – Tough Luck den 26 april i Lisebergshallen i Göteborg.

– Jag älskar att gå match på Zone, det finns ingen bättre publik! säger Wallén inför sin kommande drabbning.

Och han tar sig an uppgiften på fullaste allvar, inget lämnas åt slumpen. Träningen är rigorös och planerad. Det blir 10 träningspass i veckan, det är vad kroppen klarar av med de övriga åtaganden som ligger på hans axlar.

– Jag försöker köra 10 pass i veckan i alla fall, varav i alla fall fem är ”all in”.

”All in” är ett mantra eller rättesnöre som han använt ett bra tag personligen och i Gladius MMA:s pro grupp. Det är egentligen en pokerterm som kan fälla avgörandet i ett pokerparti, antingen som så tar man hem storkovan eller så åker man ut. Likheterna med att gå en proffsmatch i MMA finns där minsta misstag är ödesdigert och kan resultera i en förödande förlust. För Wallén handlar det om att ge allt i buren och att fightas får honom att känna sig levande.

– Allting är väldigt intensivt. Allt som är oviktigt bleknar bort. Det är så mycket i livet som tar en massa tid och kraft som egentligen inte betyder något. Fighting gör att man fokuserar och värdesätter det som verkligen räknas. Sedan är det en fantastisk känsla just när man går in, en otrolig kick. Själva matchen sedan är 100% fokus på här och nu.

Vad ser du mest fram emot med kommande match?

– Att få tävla igen och att försöka lyfta mitt game. Försöker alltid att förbättra mig och jag har mycket att jobba på tekniskt.

Trots tävlingsrutinen, det har blivit sju vinster och en förlust i karriären så finns där en stor nervositet på tävlingsdagen inför matcherna berättar Wallén:

– Tävlingsdagen fram tills jag värmer upp är jag sjukt nervös. När jag väl går in så är det 100% fokus då är jag lugn eftersom jag går in helt i det jag gör.

Just återhämtningen mellan passen är det som flera fighters som Randy Couture med fler vittnat om med stigande ålder. Är det samma för dig?

– Ja återhämtningen är det som försämras först. Kraftigt. Tar jag ut mig helt kan det ta flera dygn tills jag är mig själv igen, de unga killarna i gruppen är tillbaka efter en halv timme upp till en timme.

Du anses vara strategisk och målmedveten samt framgångsrik i ditt företagande. Kan du se likheter mellan affärsmannaskap och fighting?

– Det finns mycket att lära av fighting i hela livet. Att ha självdisciplin, drivkraft, våga satsa och inte ge upp är sådant man har nytta av i allt. Sedan är ju aspekter som strategiskt tänkande, ledarskap, tävlingsinstinkt etcetera. Sådant man har stor nytta av som företagare på en konkurrensutsatt marknad.

På Fight Matrix rankas du på 171 plats före fighters som Papy Abedi i mellanvikt som tävlat i UFC. Hade du nu i retroperspektiv velat satsa på att gå fler matcher och låta annat komma i skymundan för att se hur långt du skulle ha kunnat nå?

– Papy är en grym fighter som jag respekterar mycket. Jag vet inte hur Fight Matrix räknar så kan inte uttala mig om det men han har mer att ge utöver nästa match menar jag, jag tar en match i taget.

– Jo jag önskar nog att jag hade börjat tidigare, men jag var gammal redan när vi började arrangera proffs-MMA i Sverige. Det finns väldigt många som kan fightas och redan då hade vi väldigt många och duktiga fighters, det är därför vi är långt framme idag. Däremot fanns det inte så många duktiga administratörer och idrottspolitiker inom våra led så jag fick ta den rollen och det jag tillförde gjorde skillnad. Man få lägga sin tid där man får mest utväxling. Kanske kunde jag kommit någonstans, det får vi aldrig veta. Idag är jag tacksam för varje match jag kan gå.

Har du någonsin funderat på och funderar på hur det skulle vara att tävla på UFC? Och skulle du ta chansen om UFC ringer och säger att de vill ha med dig på nästa svenska gala?

– Alla tänker väl på UFC och jag hade sagt ja om dom ringde, men varför skulle de göra det? Det finns så många duktiga unga förmågor som har hela karriären framför sig. Jag fightas inte för en karriär, jag fightas endast för sakens skull, bara för just att jag älskar fighting. Jag har inget annat att vinna på det än just det. Jag tar match för match.

Walléns passion för MMA går inte att ta miste på, då han har varit med och startat samt varit ordförande för det svenska och det internationella MMA-förbundet. Det är uppdrag som har tagit mycket tid och energi som han lämnat över till andra. Nu satsar han helhjärtat på verksamheten på Fighter Centre och den egna träningen och den kommande matchen. Passionen för att fightas och strävan efter att utveckla sig själv är något som han delar med allt fler utövare och fighters inom den snabbaste växande sporten MMA.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer