Nyhet

Pavel Antonsson graderad till 6 Dan

Pavel Antonsson från Dokan Dojo i Göteborg blev förra veckan graderad till 6 Dan i ju jutsu. Här en kort intervju med Antonsson samt bilder från graderingen som skedde inför en live publik.

Berätta om din gradering till 6 Dan?

– Jag graderade den 8 mars inför IMAF Europe’s examinator Hanshi Herbert E. Forster 8 Dan. Det kändes riktigt bra att få möjligheten att göra en teknisk gradering till 6 Dan, trots att det nu bara är fyra månader efter min knäoperation. En fin chans, efter nu 30 år som instruktör.

Vilka tekniker innehöll graderingen gradering?

– Graderingens uppvisningsdel baseras på ens Tokui waza (favorittekniker), förutom att man också bedöms som instruktör. Jag fick med så här kort rehabilitering anpassa mitt program lite.

Graderingen innehöll både gamla Koryu-kata med svärd, fightingtekniker, kombinations-och kontringstekniker på alla våra distanser och en del buki waza, som jodori (försvar mot jo-stav), Kendori (försvar mot svärd) och tantodori (knivförsvar). En blandning av gammalt (Koryu) och nytt (Gendai).

Hur har din utveckling sett ut sedan din 5 Dan gradering i Markaryd?

– Sedan min senaste gradering till 5 Dan, för åtta år sedan, så har jag arbetat med att framförallt vidareutveckla och förfina Dokan Ryu Ju Jutsu, vilket till slut resulterade i en bok. Ett arbete, som tog sin tid.

Vad betyder det för dig personligen att bli graderar till 6 Dan?

– På den här nivån så handlar det ju mycket om förfining av vägen och naturligtvis att uppmuntra ens elever till deras fortsatta utveckling. Dessutom är ju det allt vanligare att man bara tilldelas graden 6 Dan. För mig betydde detta mycket, speciellt då jag själv företräder en stil. Samtidigt är ju detta en sporre för ens fortsatta utveckling inom Budo och Ju Jutsu.

pavel3

pavel2

pavel1

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer