Artikel

De första svenska svartbältena i BJJ i Sverige

BJJ har vuxit sig stor i Sverige och just nu pågår EM i BJJ där flera svenskar deltar. Men hur såg det ut i början. Vi presenterar en artikel om BJJ i Sverige och de som var tidigt ute.

De första svenskarna

De tidigaste noteringarna om svenskar som tränar BJJ (Brasiliansk Jiu-Jitsu) tillhör exilsvensken Lars Wallin, som bodde och arbetade i USA vid tillfället och började träna BJJ, eller Gracie Jiu jitsu, under NHB- och MMA-ikonen Royce Gracie 1993. Samma år tränade västeråsaren Magnus Holm BJJ i Rio under en annan Gracie-lärare. En svensk kvinna bosatt i Rio De Janeiro vid namn Sussi Dahl började också hon träna BJJ under Royler Gracie under 1990-talets allra första år. 1995 tävlade de första svenskarna i modern NHB/MMA, det var Rikard Andersson, som senare skulle grunda klubben som med tiden blev dagens Hilti, Rickard Bohlenius, som senare skulle odla fram talanger som Joachim Hansen och Jon-Olav Einemo vid sin klubb Kampen/Oslo BJJ, samt Nikolaj Malmqvist, åldermannen inom svensk grappling, som bland annat varit Rikard Anderssons och Omar Bouiches tränare långt innan BJJ och MMA fanns på radarn. Andersson och Bohlenius tävlade i Holland, Malmqvist i Moskva, alla tre fick genom de tävlingserfarenheterna en första kontakt med BJJ vilket fick dem att knyta vänskapsband världen över och trigga importen av BJJ till Sverige. Under 1995 tränade också Omar Bouiche BJJ hos Marcus Silveira i Miami, Florida.

BJJ kommer till Sverige

Under 1996 börjar några idag välbekanta brassar besöka Sverige för att lära ut BJJ, det var Alexandre Paiva som höll det första BJJ-seminariet i Sverige någonsin på Täby Budoklubb och Marcelo Yogui som på initiativ av Peter Zethraeus började besöka Kampsportsskolan i Stockholm för att lära ut där. Yogui skulle visa sig bli en av de mest centrala figurerna i att odla fram den svenska BJJ:n och förankra den internationellt. Yogui lärde ut vid Kampsportsskolan, senare vid SBJJA som hade sin bas hos Rickard Bohlenius i Oslo, hos Nacka dojo/Dynamix och på Gladius MMA i Göteborg. Yogui har hållit oräkneliga seminarier och graderingar och är än i dag verksam i Sverige. Under 1990-talets sista år tävlar bland annat Rikard Anderssons elever utomlands och de första trevande försöken till svenska BJJ-turneringar görs. År 2000 får Peter Blackwell med sig Leo Negao och Leo Neves till Stockholm och turneringen bad Boy Cup etableras som den första återkommande svenska BJJ-turneringen.

De första svartbältena

I januari 2004 får Lars Wallin sitt svarta bälte av Royce Gracie i Torrence, Kalifornien, efter omkring ett decenniums kamp på mattorna. Samma år är det dags för flera av de i Sverige bosatta BJJ-svenskarna. I mars får Leo Neves sitt svarta bälte av sin tränare Leo Negao och kontrovers utbryter eftersom Leo Negaos teamtillhörighet, varpå hans rätt att gradera till svart bälte vilar, är oklar efter åren i Sverige. En vecka senare når Christian Kennedy, som lär ut BJJ i Stockholm sitt svarta bälte och graderas av Carlson Gracie Senior i egen hög person. I juli 2004 graderas Peter Blackwell till svart av Leo Vieira, i oktober samma år är det dags för Rikard Andersson, som också han graderas av en av sportens allra tyngsta namn i Murilo Bustamente. En annan Sverigebekant brasse i Bruno Carvalho får svart bälte av Edson och Ricardo Carvalho i november 2004, och samma år får den första svenskan, Sussi Dahl svart bälte av Royler Gracie i Rio de Janeiro. Sussi som är gift med BJJ-krönikören Kid Peligro och hade tränat BJJ i omkring 11 år när hon förtjänade sitt Svarta bälte. Sussi är född i Rio av svenska föräldrar men har aldrig varit bosatt i Sverige, varför hon avsagt sig äran som den första svenskan att nå svart bälte i BJJ till Ida Hansson som fick svart bälte 2011 efter en enastående tävlingskarriär.

Text: Anders Eriksson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer