Nyhet

Vad är prestation?

Prestation… detta magiska. Omskrivna och omdebatterade. Om man slår upp synonymer på ordet prestation, så får man fram svar så som ”gott arbete”, ”insats”, ”verk”, ”bedrift”, ”gärning”, ”resultat” och till och med ”bragd”. En prestation verkar kunna vara lite det mesta.

Det som framförallt slår mig, är att flera av orden som kommer upp – är icke värdeord. Alltså helt neutrala ord, som till exempel ”resultat” eller ”gärning”. Men jag hittade också väldigt laddade ord, som ”bragd”. Hur många gånger i livet utför man egentligen en sån?

När man funderar lite på det. Så är det inte så konstigt att det är så mycket prat om det här ”prestation”. I idrottssammanhang handlar det ofta om en match, ett lopp, en fight eller något annat viktigt – som man förberett sig för.

Just det där verkar vara något av ett nyckelord – förberedelse. En prestation verkar kräva att man på något sätt förberett sig – tränat, övat, lärt sig något, att man på något sätt arbetat inför detta uttalade tillfälle eller händelse.

Men på nått sätt, så verkar det också på vägen ha smugit sig in en ytterligare betydelse i ordet. För i vardagen och hos gemene man, som du och jag – så är en prestation underförstått något bra. Kanske dessutom också något lite extraordinärt och utöver det vanliga. Det räknas på något sätt inte som en prestation att ha fixat tvätten i tvättstugan, även om det kanske är något man planerat in, laddat upp för och till sist utfört. Det räknas inte som en prestation att ha gått till jobbet och jobbat varje vardag i en månad – fastän det nog är något av ett dagligt krig för många.

Däremot, så kan det räknas som en prestation att bli befordrad, hålla en bra kundprestation eller hitta på ett nytt användningsområde för tvättmedel. Fastän de gärningarna i grund och botten handlar om precis samma saker som det som inte var prestationer nyss.

Vart vill jag komma?

Jo, det räknas nämligen inte som en prestation att gå till träningen varje dag och nöta tekniker, drilla drillar, träna styrka, öva rörlighet och köra kondition tills kroppen blöder – i två månader. Fastän man kanske inte alls vill alla dagar… Det räknas inte som en prestation att äta perfekt efter ett schema. Inte för lite, inte för mycket. Att ta ledigt från jobbet, rodda ihop alla saker man måste ordna med, packa mat, ordna med matchshorts, vätskeersättning och kosttillskott, fixa tvättid (och hinna med den) lagom länge innan man åker – det räknas inte HELLER som någon prestation.

Men ett SM-guld. Nio minuter i ringen. Efter månader av förberedelser – ofta med hjälp av ett helt tränarcrew, en halv familj och alla ens vänner. DET räknas nog av de flesta som en prestation.

Men den som förlorar då? Den som flytet och marginalerna inte log mot just idag…. vad har den gjort? När den gjort precis allt det där… men missade det pytte-pytte-sista lilla steget.

Vad är egentligen en prestation?

Bland synonymerna jag hittade… stod där också ”gott arbete”. Och kanske det är precis det där vi har tappat bort. Jag skrev att ett av nyckelorden när det handlar om prestation, verkar vara förberedelse.

Kan vi inte ta det där igen? Ett steg på vägen, är alltid så många tusen gånger bättre än inget steg alls. Tio steg måste ju vara minst tio gånger det.

Uppskatta dina egna och andras gärningar. Det goda arbetet. För mig, ligger min prestation inte i de sista nio minuterna. Prestationen jag gör, händer så långt före det. Den händer i varje steg jag tar, som till slut leder mig fram till det där lilla, lilla, sista steget. Sista sekunden i en SM-final. Precis innan domaren höjer min hand.

Det är prestation för mig. Vad är det för dig?

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer