Nyhet

Intervju med Mats Nilsson

Mats Nilsson berättar om hur han fick erbjudandet om UFC-kontrakt och hans planer för hur han ska säkra en seger mot obesegrade Luke Barnatt den 8 mars.

Berätta om när du fick erbjudandet!

– Jag hade ett missat samtal efter träningen i tisdags, förra veckan. Det var min coach och manager Tue Trnka som hade ringt. Kände direkt att något var på gång. Han satt upptagen när jag ringde tillbaka. ”Jag har 30 sekunder på mig, sen ringer jag dig igen klockan 10”. Jag blev delgiven erbjudandet och satt sen stum i bilen.

Vad det självklart att du skulle skriva på avtalet?

– Ja, det får man nog säga att det var. Självklart lekte jag djävulens advokat för att vända och vrida på denna och andra möjligheter. Men hjärtat låg i att skriva på och erfarenheten säger mig att det brukar gå bra om man lyssnar till just hjärtat.

Målet har varit att komma med i UFC, vad betyder det för dig att äntligen komma med?

– Vilka som får vara med eller inte är ju godtyckligt. Rätt man på rätt plats vid rätt tidpunkt verkar ibland avgörande. Jag befann mig på rätt plats karriärsmässigt, är Europé och då de bitarna passade bra in i pusslet för UFC:s gala i London. Men det är såklart backat av sportsliga resultat och hårt arbete över tid så det känns ju självklart som ett stort erkännande.

Vad tror du krävs för att lyckas i UFC? Inte bara ”hänga kvar” utan fightas och komma närmare top-5 och en titel.

– För det första är ett heltidsengagemang nog avgörande. Utöver det tror jag att ödmjukhet är en nyckel för utveckling. Att våga se sina svagheter och tillåta sig själv vara dålig när man jobbar på dem.

Luke Barnatt vad vet du om honom?

– Han är lång, väldigt lång. Har lite thai-stil stående och ett par bra tricks på marken. Verkar vara en trevlig gosse utanför buren – inuti visar han inte mycket pardon. Känns som en bra och intressant matchning. Han är obesegrad över sina sju matcher (2-0 i UFC) och ytterligare en vinst för honom borde göra honom aktuell för nästa nivå i mellanvikten.

Vad tror du om utgången av matchen?

– Min kompis och träningskollega Oskar Sollevi sammanfattade det bra på facebook. ”Wow han e 2m lång, lite judo och någon cool submission från youtube, sub of the night och pengar på kontot”. Han är onekligen något på spåren den gode Sollevi. Det är dumt att bjuda på avstånd mot en så lång kille. Jag får vara tuff mentalt för att ligga på och pressa honom.

Jag ser tre utmärkande egenskaper/förmågor hos dig, jag tänkte du själv skulle få reflektera över dessa ord.

– Spännande. Härligt stimulerande frågor i en intervju.

– Humor
– Jag tror mycket på att ha kul. Det jag tycker är roligt gör jag gärna och ofta. Saker jag gör ofta tenderar jag att bli bra på. Sen tycker jag att humor kan vara ett uppfriskande inslag i en retorik som präglas av förminskande.

– Kreativitet

– Den här var lite svårare att svara på. Jag måste säga att jag är full av idéer, men tyvärr lite sämre på att genomföra dem alla gånger. Det sägs att nöden är uppfinningarnas moder och ska man få ihop familjeliv med extrajobb och elitidrott krävs ett stort mått av kreativitet.

– Beslutsamhet

– Det har jag lätt att känna igen mig i. Nästan så att det kan gå till överdrift när skygglapparna kommer på och jag inte har ögon för något annat än målet. Min beslutsamhet kommer nog ur att mina målsättningar är löften till mig själv. Jag lovar mig själv att hänge mig helt åt något. Kan man inte hedra ett löfte man avlagt till sig själv har man inte så mycket kvar tror jag.

Att du fightas på en gala tillsammans med Alexander Gustafsson och Ilir Latifi i London, tror du det kommer komma många svenskar över?

– Det är jag alldeles övertygad om. Kul för Alex och Ilir att jag drar med lite svenskar som kan heja på dem också. Nejdå, skämt å sidan. Du kommer tur och retur för en tusenlapp och resan tar en timme. Svenskar som är intresserade av UFC i allmänhet och svenska fighters i synnerhet har ju all anledning att åka dit.

Julen närmar sig, du brukar köra ett pass på julafton, är det inte så? Berätta varför.

– Nja… Det vet jag inte. På nyårsdagen tränar jag däremot alltid. Känns som att man sätter standarden för det kommande året. Löjligt, men en härlig tradition. Till julafton just i år ska jag vara i toppform. Mest för att jag stod utan matchbokning och kände att jag behövde en målsättning för att driva mig.

Hur firar du jul när du inte tränar.

– Kringresande mellan släkt och vänner. Mat och sällskap är två av de ingredienser i livet som jag tycker smakar sötast. Så det är trevligt att åka runt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer