Nyhet

Krönika: Kosttillskottets vara eller icke vara

OKAJ! Vi tar det här EN vända till. Behöver du kosttillskott? Du skall få ett sådär jobbigt svar: Nej, ”Ja eventuellt” och ”Ibland” på samma gång.

För det första skall du inte använda kosttillskott ”random” bara för att använda det. Då kan du lika gärna ge pengarna direkt till mig så kan jag göra nått skoj för dem istället. Om du ändå inte vill ha dem menar jag?

För det andra skall du alltid, alltid, alltid och alltid äta ordentligt med bra mat FÖRST. Om du då FORTFARANDE inte får i dig tillräckligt mycket energi, då kan det vara läge för ett enkelt tillskott.

För det tredje är det ett fåtal tillskott som fungerar. Identifiera FÖRST vad det är som saknas. Vet du inte det fattas det antagligen ingenting och du har gått på en reklamkampanj som lovar dig större muskler och mindre mage på samma gång.
Märk väl – Du kommer INTE få större muskler och mindre mage av kosttillskott. Det kommer du däremot få av bra och tillräckligt mycket mat och tung fysisk träning.

För det fjärde – Kommer tillskottet i kapsel eller tablettform behöver du inte det. Punkt.

Så! Behöver du det någon gång? Ja, så kan det faktiskt vara. Jag skall ge dig ett konkret exempel.
Du arbetar mellan 08.00 och 17.00. Du äter lunch 12.00, efter det har du inte fler raster och det är mycket att göra så du kan inte smita iväg i 5 minuter för snabbrast.
Du skall iväg och träna kl 18.00 och har en bit att ta dig ifrån jobbet.
Du kommer till träningen 17.45 och inser att du inte har ätit sedan kl. 12.

HÄR hade du behövt ett kosttillskott. Inte bara, men här hade du behövt det.
Har du svårt att få i dig energi under dagen p.g.a. att du inte KAN äta och skall träna på kvällen rekommenderar jag att du har en portion proteinpulver som du kan blanda med vatten, en näve nötter och en morot. Protein, fett och kolhydrater. Helt ok grejer. Det är inte en till lunch men det är ok och hanterbart och kommer ge dig mer energi inför passet på kvällen.

Observera att det är stor skillnad på att inte KUNNA äta på dagen för att arbetet inte tillåter det och på att inte orka, glömma bort eller inte ha med sig tillräckligt med matlådor.
Det ena ”är som det är” och en förutsättning som skall hanteras – Det andra berättigar en örfil och en utskällning.

Ytterligare en situation där du verkligen BEHÖVER kosttillskott är om du är vegetarian eller vegan eller valt en annan livsstil som utesluter proteinhaltiga livsmedel och är idrottare eller tränar hårt av annan orsak. Det är väldigt svårt att få i sig framförallt proteiner utan tillgång till kött, fisk och fågel. Utan att på något sätt döma de som valt den inriktningen är det i stort sett omöjligt att få i sig sina ungefärliga 1,5-2,0 gram protein per kilokroppsvikt man behöver på grönsaker och köttsubstitut.
Här BEHÖVER du kosttillskott, framförallt proteintillskott.

Tänk efter, gör en kostregistrering för att se efter om det faktiskt saknas något, försök fylla luckorna med vanligt mat SEN kan du börja fundera på tillskott.

Vill du ändå inte ha dina pengar så kan jag ta dem.
Inga problem.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer