Nyhet

Vad händer när sjukvården ger upp?

Vi gör såhär! Försök att tänka dig in i den här situationen: Du har ont i ryggen. Du har ont hela tiden. Ibland mer – ibland mindre. Du får äta värktabletter varje dag. Du har fått svårt att sova och går runt som i en bubbla av trötthet och värktabletter. Du vänder dig till sjukvården.

Första läkaren letar efter en skada. Men hittar ingen skada, skriver det i journalen och skickar dig vidare med remissen: ”Leta efter skada”.
Nästa läkare letar efter en skada. Men hittar ingen. Han skickar dig kanske på en röntgen som inte heller visar någon skada.

Ingen läkare hittar någon skada och inga röntgenundersökningar visar några skador.
Men ändå har du ont så du inte kan sova och behöver äta värktabletter.

Du får rekommendationen att gå till en sjukgymnast eftersom du ”nog är svag i musklerna och behöver träna”. Tyvärr är många sjukgymnaster för ”restriktiva” i intensiteten i övningen (diplomatisk omskrivning för ”feg”)

Så här ser det ut. På jobbet har vi de senaste 3-4 månaderna fått in mängder av kunder som råkat ut för i stort sett likadant händelseförlopp. Man upplever sig helt utlämnad och uppgiven.
Men sjukgymnasten då? Det är väl inte att bli utlämnad, de kan ju sina saker? Ja det skall de kunna. Tyvärr är det inte alltid så. Och där skall ni få ett stenhårt stalltips. Och det är samma tips som blivande mammor får när dem är och kollar magen under graviditeten:
Om det inte känns bra – B Y T!

När det gäller ryggsmärtor där sjukvården inte hittar några ”fel” är det nästan alltid en kombination av besvär med stramhet i höftböjarmusklerna, baksida lår och sätesmuskler (rumpan) i kombination med en alldeles för svag bålmuskulatur och en höft som individen inte kan kontrollera och balansera ordentligt. Det drar på ena sidan, är för slappt på andra sidan och musklerna i mitten som skall hålla allting i schack sover.
Detta tar oss någonstans mellan 2-3 dagar upp emot 2½-3 månader att ordna till så klienten är smärtfri och kan återgå till sin idrott. Vi jobbar med massage, stretch och mjukdelsmobilisering för att få loss spänningarna och med korrektiv träning för att tighta till där det skall tightas till.

Tänk vad många som går omkring idag och har ont helt utan anledning och som inte vet att det går att ordna till.

Tänk vad mycket livskvalité vi kunde skapa om bara sjukvården kunde höja blicken en enda gång och titta på hela kroppen istället.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer