Nyhet

Mike Wall inför Swedish Open i BJJ

Mike Wall från Fenix Kampsport i Helsingborg är en av deltagarna på Swedish Open i BJJ den 16-17 november. Fightermag.se fick en pratstund med Wall som ser fram emot tävlingen.

Berätta om din satsning på Swedish Open i BJJ!

— Jag brukar att tävla på Swedish Open men förra året satte allvarliga skador stopp för ett aktivt deltagande. Eftersom jag rullar på hemma på Fenix varje vecka så kände jag att suget fortfarande fanns där. Jag bestämde mig för att se om jag kunde komma i bra form till tävlingen, och ja….här är vi nu.

Hur kommer det sig att du vill tävla igen?

— Vi har ett fantastiskt team som hjälper varandra att utvecklas på Fenix och med Daniel Stevens i spetsen har hela gruppen gjort stora framsteg. Jag vill gärna vara en del i denna positiva känsla och tävla själv så länge jag är någorlunda skadefri.

Vad har du för målsättning?

— Min målsättning är att göra bra matcher och känna att jag har lära mig något av dessa. Vinna eller inte är egentligen inget du själv styr över, men känslan då den egna armen lyfts mot taket är självklart skönare än om du förlorar. Men återigen, du kan bara göra ditt bästa där och då och sedan får du se hur långt det räcker. Tävlandet är alltid en personlig sak.

Vad säger andra om att du ska upp och tävla, din fru t ex?

— Vad andra tycker om mitt tävlande bryr jag mig inte så mycket om. Mina sanna vänner och Fenix-kamrater uppmuntrar mig och andra så här är det inget konstigt. Om någon annan utomstående vill ha kommentarer på tävlandet överlåter jag det på dom. Min fru är luttrad och rycker mest på axlarna numera men hon vet hur mycket det betyder för mig. Hon är min största kritiker och min bästa vän efter 32 år tillsammans. BJJ är trots allt en ganska schyst tävlingsform jämfört med fullkontaktsporter där slag och sparkar tillåts.

Hur ser deltagarantalet ut från er klubb?

— Deltagandet från Fenix Kampsport 2013 är rekordstort. Vi har anmält nästan 15 aktiva vuxna deltagare och det är härligt. Vi är inne i en generationsväxling så det är många nya ansikten som skall representera oss. Härligt med en bra tillväxt! Alla har tränat hårt och är taggade att åka tillsammans som ett team och tävla. Resan tillsammans är viktig för sammanhållningen på klubben och vi ser verkligen fram emot det.

Tycker du fler borde tävla även när de blir äldre?

— Huruvida andra skall tävla när de är över 50 det överlåter jag åt andra att ha synpunkter om. Vissa tycker att de är ”äldre” när de är över 30 så allt är relativt. Känner man sig mogen och att det känns bra då väljer man att tävla, annars inte.

Hur känns det i kroppen på morgonen efter ett tungt pass?

— Kroppen mår generellt sätt ganska bra tycker jag. Små skador får man lära sig att tänka bort. Jag precis som många andra har lite sådana små skavanker men detta är inga problem. När man har kört tunga fyspass för att gå ner i vikt eller lägga på styrka är det givetvis värre. Jag kan vara stel i kroppen och framförallt ryggen då jag kört riktigt hårt. Jag försöker att sparra så mycket jag orkar och hinner och ibland hamnar man i dumma positioner och tar i för mycket. Sträckningar är det största problemet tycker jag.

Vad tycker du man bör tänka på när man tränar nu jämfört med när du var 20-25?

— Hitta din egen nivå är nyckeln till all träning oavsett ålder. Jag tränar i princip varje dag tack vare mitt jobb så att INTE träna känns konstigt. Att acceptera sin ålder är A och O men inte ta det som en ursäkt att vara i dålig form.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer