Nyhet

Mästerskapets Mia – en slagkraftig läkarstudent

Den 7-10 november avgörs VM i Karate för kadetter och juniorer (WKF) i Guadalajara, Spanien. Sveriges Mia Karlsson från Arboga tävlar i disciplinen kata, i klassen U 21 (under 21).

Nyligen tog hon silver i den tuffa seniorklassen på Croatia Open. Hur förbereder hon sig inför konkurrensen på ett världsmästerskap?

— För att lyckas med en bra uppladdning så gäller det att man får en lång tid på sig att förbereda sig. På så sätt har man tid att lägga upp ett träningsprogram för alla olika faktorer som har en betydelse när du väl står på mattan. Inför VM så har jag fått åka på en hel del utlandstävlingar tillsammans med Azem Baracovic (förbundskapten kata) vilket har varit jättebra för mig, och sedan har jag jobbat mycket med både tekniken, fysiken och den mentala biten med min hemmacoach Johnny Karlsson. jag hur jag tar ett steg i rätt riktning, så hur min toppform kommer vara lär vi se under torsdagen då U21- klasserna tävlar. Och formen känns nu jättebra, både mentalt och tekniskt. Under varje pass jag gör nu känner jag hur jag tar ett steg i rätt riktning, så hur min toppform kommer vara lär vi se under torsdagen då U21-klasserna tävlar.

Vad tror du om dina chanser?

— Allt kan hända. Jag kommer åka dit och göra mitt absolut bästa, ta en match i taget, och sen får vi se vad som händer. Sedan tar jag med mig lärdomarna hem och jobbar ännu hårdare.

Hur kombinerar du ditt elitsatsande med studier och socialt umgänge?

— Idag studerar jag på Läkarprogrammet i Örebro termin 1, och kombinationen fungerar utmärkt. Socialt umgänge kan ofta bli lidande men det är lite av ett val man gör som seriös elitidrottare. Jag brukar känna ganska snabbt om personer man träffar kan acceptera mitt idrottande, vilket är en förutsättning för det ”sociala umgänget”. Kombinationen med skolan funkar så pass bra som den gör på grund av att jag planerar extremt mycket. Jag tänker inte påstå att det inte är tufft att få ihop allt men det gäller att slappna av och vara effektiv. För att få ihop allt jag vill göra så gäller det att jag utnyttjar alla timmar på dygnet och det är precis vad jag gör.”

Hur länge har du tränat karate?

— När jag var sju år började jag träna karate, vid nio år gjorde jag min första tävling, och vid tolvårsåldern började jag min ”seriösa” satsning mot toppen. Jag satte alltid upp mål, tränade inför dem, klarade dem och därefter satte jag upp högre mål. Jag har alltid varit extremt målinriktad och träningsvillig vilka är två förutsättningar för att kunna lyckas.

Azem Barakovic, förbundskapten för katalandslaget:

— Tillsammans med Sam Biranvand från Fagersta är Mia katalandslagets representant på kommande U21-VM i Spanien. De har jobbat hårt med både fysik och teknik, och har även under höstsäsongen finslipat formen genom att tävla på Istanbul Open, German Open och Croatia Open. Croatia Open var deras sista tävling inför VM i november, och deras form hade tagit ett stort steg framåt. Mia Karlsson slutade med ett silver i seniorklassen, och Sam Biranvand med femteplats. Deras utveckling har gått åt rätt håll och jag är väldigt nöjd. Det ska bli roligt att se hur det går på VM, med en bra dag kan allt hända.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer