Nyhet

Operation. Bara att göra. Eller…?

Jag får 7-8 frågor i veckan gällande operationer. Skall man? Borde man? Måste man? Vill man? Att man vill ha mina råd i frågorna gör mig lite genererad. Men också väldigt glad och stolt såklart.

Men eftersom det är så många frågor så tänkte jag skriva av mig lite om fenomenet operation och om de råd vi brukar ge på WestCoast4. För att hålla det enkelt kör vi det lite sådär gött uppstyltat och krystat tekniskt.

När skadan har kommit och bekräftats av läkare

  1. Har du besvär i vardagen? Har du ont i vardagssituationer som att sätta dig på toaletten, ligga i sängen, köra bil, jobba o.s.v.?
    Överväg operation.
  2. Har du ont hela tiden? Behöver du äta värktabletter varje dag? Behöver du ta pauser och vila dig p.g.a. smärtan under dagen?
    Överväg operation.
  3. Har du besvär i din idrott? Kan du inte utöva den alls och mår dåligt för att du får ge upp din passion?
    Överväg operation.
  4. Har du opererat dig tidigare på samma ställe? Var det mindre än 3-4 år sen?
    Tänk efter ordentligt före. Speciellt om det gäller operationer i leder.
  5. Har du inga större problem i vardagen? Behöver du inte värktabletter varje dag?
    Avstå operation om möjligt. Försök med ordentlig sjukgymnastik och fysträning först.

Innan vi går in på mer konkreta detaljer innan operation, om vi nu utgår ifrån att du skall operera dig, så tänkte jag snabbt bara berätta om mina skador.

Jag har 4 st knäskador simultant. Och har opererat knäna i alla fall en gång för mycket. Och hade gärna fått mig en örfil när jag ”glatt” gav mig på den sista operationen trots att läkarna hade bekräftat artros på röntgen. Ett av mitt livs största misstag.

En korsbandsrekonstruktion i höger knä.
En broskoperation i vänster knä.
En meniskoperation i vänster knä.
Artros till följd av broskoperationen i vänster knä.

Nä, det är ingen höjdare. Ja, jag har ont i stort sett hela tiden. Nej, jag samlar inte på skador. Medvetet.

När operationen är gjord

För att ge kroppen absolut bästa möjliga förutsättning att klara av operationen och rehabiliteringen efteråt har vi ett par punkter vi trycker oerhört hårt på när vi jobbar på WestCoast4.

  1. Ju större och starkare muskler du har kring operationsområdet ju bättre är det. Muskler försvinner väldigt fort när du inte får röra operationsområdet och ju mer muskler du har där ju mer kommer vara kvar när du väl får börja aktivera området igen.
  2. Ju bättre fysisk form du är i ju fortare kommer du återhämta dig efter operationen. All narkos och manuella ingrepp i kroppen innebär ett trauma och det krävs fysik för att komma tillbaks så fort det går.
  3. Läkare vill inte gärna operera en svullen led. Så om du tränar tungt kring din skada (förutsatt att det går utan att du kollapsar av smärta) så se till att du kliver av träningen ett bra antal dagar innan operation så att leden inte är svullen när du kommer till sjukhuset.
  4. Så fort du kan efter operationen måste du träna resten av kroppen. Med TUNG styrketräning. Du vill frigöra så mycket kroppsegna könshormoner och tillväxthormoner som överhuvudtaget är möjligt. Detta görs effektivt med hjälp av ordentlig styrketräning. 6-12 reps, 3-4 set, relativt långsamt tempo och med typ 2 minuter vila mellan seten.

Det är inte optimalt att göra med tunga värktabletter, tror mig. Jag har gjort det. Men det känns bättre i kroppen efteråt. Dels med träningsvärken och träningströtta muskler och dels för huvudet.

Vår erfarenhet talar om för oss att vi klipper 1-3 veckor per ”ordinarie rehabsperiod” genom att göra detta.

Så var det för mig varje gång och så är det för våra klienter som tyvärr måste möta kirurgen.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer