Nyhet

Analys: Vem blir Gustafssons nya motståndare?

Ikväll avslöjas Gustafssons nya motståndare. Efter att Lil Nog skadat sig har Jimi Manuwa ryktats bli den som kommer att möta Gustafsson härnäst. Inget är släppt officiellt och således är det enbart rykten. Det finns två fighters som jag anser vara mer troliga motståndare till Gustafsson än Manuwa.

Den lätta tungviktsklassen är ett getingbo men flera av topputövarna har redan inbokade matcher. Vi tittar på hur det ser ut.

Mästaren Jon Jones (19-1-0) kommer att möta Glovier Teixeira (22-2-0) någon gång i början på 2014. Inget datum har ännu presenterats. Detta har bekräftats från UFC och således är ingen av dessa fighters aktuella.

Lyoto Machida (20-4-0) och Gegard Mousasi (34-3-2), två tidigare topp-10 rankade fighters i lätt tungvikt har gått ner till mellanvikt nu och möter varandra den 8 februari, 2014. Således är ingen av dem heller aktuell för att möta Gustafsson bara en månad senare. Lyoto Machida var titlelcontender enligt sig själv i lätt tungvikt och Gegard Mousasi och Alexander Gustafsson skulle ha mötts i april i Stockholm, då Gustafsson ådrog sig en ögonbrynsskada och Ilir Latifi fick hoppa in. Bägge de är således egentligen logiska alternativ, men som sagt de är inte tillgängliga just nu.

Den 9 november, 2013 möts två topp-10 fighters i Dan Henderson (29 – 10 – 0) och Vitor Belfort (23 – 10 – 0). Vitor Belfort har i sina senaste 5 matcher 4 vinster och 1 förlust mot mästaren Jon Jones. Skulle han vinna mot Dan Henderson har han åter placerat sig bra i divisionen. En match mot Alexander Gustafsson den 8 mars är teoretiskt sätt logisk i så fall, men det är sällan UFC presenterar en ny matchning innan en inbokad match är avgjord. Således skulle Belfort få vänta på sin tur vid eventuell vinst. Dan Henderson kommer från två förluster på split decisions. En vinst mot Belfort är ett steg i rätt riktning men en match mot Gustafsson känns inte logisk.

Två ytterligare toppcontenders möts den 16 november, 2013, nämligen Rashad Evans (18 – 3 – 1) och Chael Sonnen (28 – 13 – 1). Båda har förlorat två av sina senaste tre matcher, Sonnen har förlorat i titelmatcher mot Jon Jones och Anderson Silva. Medan Evans har förlorat mot Jon Jones och Antonio Rogerio Nogueira. Även om bägge fighters tillhör toppskiktet kvalificerar inte en vinst dem till att möta Gustafsson i en elimineringsmatch. Bägge behöver ytterligare en vinst i bagaget innan det kan blir tal om match, samt att det är osannolikt att UFC skulle presentera en motståndare till Gustafsson som har match inbokad. Vinnaren i denna matchen borde möta vinnaren i Henderson – Belfort -matchen här näst.

Det som återstår i viktklassen är Phil Davis (12-1-1) och obesegrade Jimi Manuwa (14-0-0). Phil Davis har radat upp vinsterna efter den enda förlusten mot Rashad Evans. Han är rankad 2:a efter Jon Jones enligt Fight Matrix och är den mest logiska motståndaren till Alexander Gustafsson. Dock är de med i samma team och tränar tillsammans. Frågan är dock om det inte är dags för dem att mötas igen. Det känns tämligen logiskt.

Jimi Manuwa är obesegrad och har 3-0 i UFC men har inte mött topputövare i viktklassen, han är inte ens rankad topp-10 därför känns det ologiskt att han skulle möta Gustafsson nu. Samt att han i senaste matchen fick 180 dagars karantän för skada, såvida inte en läkare godkänner honom innan. Manuwa är från England och skulle säkert locka många att komma och titta i London. Men det känns lite långsökt och jag tror därför inte att ryktena stämmer. Såvida inte UFC vill se en enklare motståndare till Gustafsson för att säkra en returmatch mot Jones kanske redan till sommaren.

Det finns ytterligare två fighters som skulle kunna vara aktuella som dock inte vanligtvis tävlar i lätt tungvikt. Den ena är Daniel Cormier (13-0-0) är rankad 2:a i tungvikten på väg ner till lätt tungvikt, då han inte vill möta teamkamraten Cain Valasquz. Cormier är en stark kandidat. Det var namnet som dök upp på allas läppar när man först började leta efter motståndare till Gustafsson. I en intervju har han sagt att han gärna möter Gustafsson men inte i Europa. Han hade helst mött honom i USA så han kunde sköta sin bantning och byte av viktklass på bästa sätt inför matchen. Cormier är kanske den starkaste kandidaten. Jon Jones tycker också att Gustafsson borde möta Cormier före någon annan. För om UFC kommer och frågar Cormier om att möta Gustafsson i England så tror jag inte han tackar nej.

Den andra fightern som skulle dra storpublik är mellanviktaren Michael Bisping (24-5-0) som just nu har en ögonskada som hindrat honom från att matcha. Han har tävlat i lätt tungvikt tidigare och frågan är om Bisping är intresserad av att gå upp en viktklass och möta hårtslående Gustafsson. Kanske om pengarna var de rätta, men jag tror inte det.

Så vad har vi kommit fram till?

Phil Davis och Daniel Cormier anser jag är ungefär lika sannolika till att möta Gustafsson den 8 mars då bägge är rankade som nummer 2 av Fightmatrix i var sin viktklass. Det lutar dock åt Cormier då Davis och Gustafsson bägge tränar på Alliance i San Diego och är goda vänner.

Således har vi fått fram en lista genom uteslutningsmetoden på de mest troliga Gustafsson kommer att möta:

1. Daniel Cormier
2. Phil Davis
3. Jimi Manuwa

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer