Nyhet

Varför SSWF ansluter till ADCC

Sedan internationella grapplingförbundet FILA valt att satsa på den traditionella OS-brottningen och mer eller mindre dumpade grapplingen, har framtiden varit oviss för submission wrestling, såväl i Sverige som internationellt. Ett nytt internationellt förbund vid namn WUGA utlovades under FILA Grappling VM i Kanada i juni i år. Ett förbund som mest tycktes bestå av tomma löften och som senare helt gick upp i rök.

Svenska Submission Wrestling-Förbundet (SSWF) har sett över alternativen för att kunna upprätthålla mästerskap som SM, EM och VM, som annars skulle bli ett minne blott och ödesdigert för idrottens framtid. Valet föll på den privatägda organisationen ADCC, vilken för övrigt i år gästades av två framstående atleter inom SW; Ida Hansson och Mikael Knutsson.

Ett anslutande till ADCC påverkar svenska grapplers på olika sätt, då ADCC är en privatägd och vinstdrivande organisation med ett annat regelsystem. De, för många, krångliga startpositionerna i FILA-reglerna är borta. För kvinnliga utövare innebär det dock än sålänge färre viktklasser, då man tävlar i -60 kg eller +60 kg på de stora mästerskapen. Spridningen kan förstås vara stor och på den stora arenan kan en 65-kilostjej möta på exempelvis ADCC-världsmästarinnan Gabi Garcia (100+ kg).

Andra skillnader är att första halvan av matchen går utan poäng, motiverat för att mana på snabba submissionavslut. Slams är tillåtna för att förhindra submissions, men för många är det nog det vridande benlåset heel hook som utgör den stora skillnaden med ADCC-reglerna. Ta del av ADCC-regelsystemet här.

SSWF har efterfrågat feedback från föreningarna runtom i landet, tillsammans med en efterlysning av engagemang för att bli domare, framför allt inför det stundande SM som går i Malmö den 30 november, som högst troligt kommer att arrangeras med ADCC-regler istället för FILA-regler.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer