Nyhet

Lisa Pihl ny SW-redaktör

Fightermag.se fortsätter sin digitala satsning och utökar sin webbredaktion ytterligare för att kunna erbjuda ännu bättre täckning och mer fördjupade nyheter inom våra kampsporter. Vi vill hälsa Lisa Pihl välkommen som ny redaktör och hon kommer att skriva om svensk submission wrestling. Nedan följer en intervju med den nya SW-redaktören Lisa Pihl.

Kan du berätta om din idrottsliga bakgrund i korthet och om ditt kampsportsbakgrund?

– Jag kommer ursprungligen från en bakgrund av balett, segling och innebandy. Spelade innebandy i 12 år innan skadorna satte stopp för karriären. Steget från innebandyn till kampsporten kan tyckas långt, men efter att ha provat på lite Krav Maga efter nåt års intensivt tjat från min mor började jag tjuvtitta på MMA-passen på Gladius MMA och föll pladask för de tekniska utmaningarna i främst grapplingen. Detta var för snart tre år sedan och jag försöker tävla så mycket jag kan sedan dess.

Vad är det med SW som du tycker är så kul?

– I SW måste man enligt min mening tänka blixtsnabbt – agera och reagera – samt utnyttja motståndarens misstag och de luckor som uppstår. Sedan är jag ingen poängfighter, jag siktar alltid på avslut. Du måste vara snabb och göra precis rätt i minsta detalj för att få till din submission. Det är en stor utmaning att få till allt. När du lyckas med det, det är då det är som mest roligt att fightas. Jag tränar och tävlar alltid för glädjen.

Du har även tävlat i BJJ, hur skiljer sig sporterna åt?

– I BJJ förändras gamet mycket på grund av gi:n, som ger fler helt andra möjligheter att kontrollera varandra. Å ena sidan funkar inte snabba submissions som giljotiner lika bra och mina favoritfotlås är inte tillåtna i min bältesklass. Å andra sidan ger det mig en annan utmaning i att ha mer koll på detaljerna än i SW, där det går lite snabbare och man scramblar mer.

Måste man satsa på en sport och specialisera sig för att bli framgångsrik eller kan man köra båda två?

– Jag tror personligen på en spridning av grenar för att utvecklas så mycket som möjligt. Så länge man tycker det är kul. Fenomenale grapplern Marcelo Garcia sa en gång ”It it crucial to train with the gi to have the finest technique.”. Det ligger mycket i det. Jag började träna BJJ som komplement till SW:n men sen är jag ju sån… Älskar att tävla och vill bli bäst i allt.

Vad har du för roll i förbundets styrelse?

– Jag är kassör och en av fem eldsjälar som arbetar för svensk SW:s framtid.

Hur bra är Sverige internationellt anser du?

– Vi svenskar är riktigt vassa internationellt. Mycket tror jag det beror på vår föreningskultur i Sverige. Vi tränar hårt och har ofta en vana av att tävla i andra idrotter, vilket gör att vi är lugna och presterar bra. Årets FILA VM är ju ett bra kvitto på Sveriges nivå internationellt. Under det mästerskapet blev ju Sverige bästa nation för första gången, före länder som ex värdnationen Kanada och USA. Det är stort.
Att dessutom ha två svenskar inbjudna till ADCC VM är outstanding. Ändå tror jag bara att det här är början…

Vad har du för tankar om framtiden för svensk SW?

– Först och främst kommer det bli en period där ADCC-reglerna behöver få en stadig grund runtom i Sverige. För detta krävs dels att det finns personer som vill bidra och utbilda sig till domare, dels krävs det att det hålls fler tävlingar. På lång sikt vill jag se ett stabilt landslag till ADCC-EM och senare VM. Sverige är en nation som tillhör världseliten och satsar vi tillsammans tror jag vi kan ta oss hur långt som helst.

Vad kommer läsarna på fightermag att kunna ta del av. Hur kommer rapporteringen att se ut?

– På fightermag kommer läsare kunna följa SW-nyheter från runtom i Sverige. Rapporter om tävlingar såklart men även få lära känna en och annan grapplingprofil och så blir det avsnitt som idag, om aktuella nyheter som anslutningen till ADCC.

Vart är svensk SW om 5 år?

– Om 5 år skulle jag vilja se oss högst upp på en prispall på ADCC-VM.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer