Nyhet

Mikael Knutsson: ”Allt kan hända”

Mikael Knutsson deltar i världens mest prestigefulla grapplingtävling, ADCC VM som arrangeras vartannat år. Han befinner sig just nu i Peking, Kina inför morgondagens drabbning. I första omgången möter han Yukijazo Osawa. Dean Lister är favorit då han vann förr gången det begav sig. Som tur är har Knutsson hamnat i en annan bracket än Lister. En drömfinal skulle vara Mikael Knutsson Sverige vs. Dean Lister, USA.

Du ska tävla i ADCC-finalen den 19 oktober i Kina i -98,9 kg. Berätta om hur du kom med där?

– Faktum var att jag satt på 40de våningen på ett lyxhotell i Vegas och stirrade ut över ”The Strip”när jag fick beskedet. Det kom i formen av ett meddelande på Facebook där Marko Leisten frågade efter min mail. Jag frågade vad saken gällde varpå han svarade att jag kommer bli inbjuden till ADCC-finalen i Peking. Klockan var runt 02 på morgonen så du kan nog räkna ut hur lätt det var att sova efter det. Skall jag spekulera i varför jag blev inbjuden så berodde det nog på att jag vann både Fila EM och VM 2012 samt kom tvåa på ADCC-europakvalet.

Hur har du tränat inför turneringen?

– Jag började mina förberedelser genom att träffa min huvudtränare August Wallén och lägga upp den övergripande strategin. Joel Löwenberg, som är fyscoach på Gladius, tog sedan fram ett gediget fysschema till mig som jag följt under 12 veckor. Jag började med att lägga på mig mer muskelmassa för att sedan fokus på kondition och uthållighet. Det har verkligen givit resultat och jag har aldrig varit i bättre form än jag är nu. Utöver min fysträning tränar jag, som alltid, mycket med min nära vän och primära sparringpartner Martin Jansson som också arrangerade ett ADCC-träningsläger med en rad inbjudna gäster bland annat Robson Barbossa, Tommy och Andreas från Lidköping. På Gladius tränade jag primärt med Robin, Henri, Nixon, Anders Nilsson, Frank, Pavel och Joel. Jag är enormt tacksam för att de tagit sig tid för att hjälpa mig komma i form inför ADCC.

Vilka andra deltar i din viktklass?

– Det är ju förstås Dean Lister som är regerande.

Vad tror du om dina chanser?

– Detta är ju en professionell tävling där nivån är extremt hög. Många av de som är här lever på grapplingen och det är det enda de gör. De har tränat och tävlat ända sedan de var små och har blivit extremt duktiga. Jag började träna ordentligt när jag flyttade till Göteborg år 2007 och var 27 år gammal. Orsaken jag flyttade hit var för att studera och jag läste två masterexamen simultant samtidigt som jag startade ett säkerhetsföretag tillsammans med en vän. Träningen har jag gjort vid sidan av eftersom jag tycker det är fantastiskt roligt. Det är därför jag nästan aldrig bantar, det tar bort för mycket av nöjet och det är det som är drivkraften. Så för att svara på din fråga, det gäller att ha en realistisk förväntan men på en bra dag kan allt hända.

Är du underdog eller känner de andra till dig tror du?

– Underdog for sure. Dean Lister känner jag ju förstås på ett personligt plan eftersom jag varit hos honom i totalt 6 veckor och tränat över åren. Några av polackerna har jag ju mött på Europakvalen men utöver det så är vi nog okända för varandra.

Har du ungefär samma upplägg inför dina matcher?

– Ja, har ingen speciell taktik utan kör mitt ”game”.

Vad försöker du sträva efter?

– Avslut, alltid avslut.

Vem är värsta konkurrenten?

– Dean Lister men det finns givetvis fler riktigt bra motståndare i klassen. Alla matcher är svåra så det blir inga promenadsegrar.

Hur mycket tror du att du själv kan påverka matchens utgång genom att tro på dig själv?

– En del, kan du inte se dig själv vinna så är det nog svårt att faktiskt göra det. Många situationer avgörs nästan helt på vilja så har du redan gett upp innan så kommer du med största sannolikhet förlora dem.

Vad har du för målsättning?

– Målet är att gå in och prestera på toppen av sin förmåga så får vi se hur långt det tar mig. Ibland vinner man och ibland förlorar man men jag vill inte gå därifrån och känna att jag inte gjorde mitt yttersta för att vinna. Till slut vill jag även passa på att tacka Gladius MMA och dess medlemmar för allt stöd och uppmuntran. Vill även tacka mina Sponsorer MM-Sports, för utmärkta kosttillskott som underlättar min träning, och Tatami Fightwear för grymma kläder.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer