Nyhet

SM i SW i fara på grund av domarbrist

För några dagar sedan gick Fightermag.se ut med info om att SM i SW arrangeras i Malmö den 30 november. Situationen ser dock mörk ut. Endast två domare har anmält intresse att döma på SM enligt FILA-regler, vilket innebär att arrangemanget är i fara.

Svenska Submission Wrestling Förbundet gick ut med en skrivelse idag om bland annat domarbristen inför SM, samt vilken organisation man i framtiden ämnar att ansluta sig till efter att FILA slutat administrera grappling.

Förbundet höjer varningens finger för att SM kan ställas in då endast två domare anmält intresse att döma.

”Det innebär att SM är i fara att inte kunna arrangeras. Finns det inte domare som vill döma på SM så kommer SM inte att kunna genomföras.”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Bakgrund till problematiken

FILA kommer att sluta administrera grappling efter 2013. Detta besked gavs efter VM 2013. I praktiken kommer FILA sluta administrera grappling efter World Combat Games, därför ser inte förbundet att det finns en framtid för FILA-reglerna eftersom det inte finns något internationellt förbund.

Under FILA-VM påbörjades bildandet av ett nytt internationellt grapplingförbund. Dock verkar alla ansträngningar från svenskt håll resulterat i att endast Polen hört av sig och visat intresse för ett internationellt förbund.

Styrelsen vidtar handling

Det svenska förbundet har en plan att ansluta sig till ADCC där man tagit kontakt med Martin Lindqvist, som är tidigare Sverigeansvarig för ADCC.

Styrelsen vill höra sig för att se vilka möjligheter som finns och vi för nu en dialog om hur en anslutning skulle gå till och fungera med ADCC internationellt.

Styrelsen söker stöd hos medlemsföreningarna för att gå vidare med anslutningen till ADCC.

”Om någon medlemsförening har synpunkter på detta ber vi att ordförande i föreningen skickar ett meddelande till kontakt@subwrestling.se med synpunkterna före den 22 oktober. Ange vilken förening ni företräder i meddelandet. Tystnad tolkas som att ni stödjer den nya inriktningen och anslutning mot ADCC. ”, skriver förbundet idag.

Domarbristen är ett akut problem

Oavsett vilken riktning förbundet och dess medlemsföreningar väljer är bristen på domare det som är mest akut. Det saknas utbildade domare för att kunna genomföra tävlingar på riksnivå med SM-status.

En möjlig lösning är att ta in internationella domare och genomföra SM med ADCC-regler. Det är dock en kostnadsfråga och förbundet tittar just nu på hur mycket pengar som kan och får användas till detta.

Styrelsen har även kontaktat arrangören av SM som ställer sig positiv till att ADCC-regler används om förbundet kan hjälpa till med att få ADCC-domare till SM.

”Med detta sagt vill vi förbereda alla som har tänkt tävla på SM att det antingen kan bli med FILA-regler eller ADCC-regler beroende på vilka domare vi kan få till SM. Vi hoppas att alla förstår problematiken och att styrelsen gör sitt yttersta med att hitta en lösning så att SM ska kunna genomföras enligt tidsplanen samt att den nya inriktningen på Submission Wrestling i Sverige blir bra.”

Således finns all anledning att återkomma i ärendet när ett beslut är taget och förbundet kan presentera en lösning inför stundande SM.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer