Nyhet

Fightplay saknar utgivningsbevis

Efter att ha ondgjort mig en del över andras så kallade scoop är det kanske dags för mig att publicera ett eget. Fightplay saknar alltså, i all fall enligt Myndigheten för Radio och TV, utgivningsbevis vilket i förlängningen innebär att de inte är media. Hur är nu detta ett scoop? Jo, om man inte har ett utgivningsbevis så gäller …

Efter att ha ondgjort mig en del över andras så kallade scoop är det kanske dags för mig att publicera ett eget. Fightplay saknar alltså, i all fall enligt Myndigheten för Radio och TV, utgivningsbevis vilket i förlängningen innebär att de inte är media.

Hur är nu detta ett scoop? Jo, om man inte har ett utgivningsbevis så gäller inte de regler som ger media en särställning. Fightplay anger till exempel att de har en ansvarig utgivare, vilket de alltså inte har. Enda sättet att få det är genom att ansöka om ett utgivningsbevis. När man har en ansvarig utgivare så är det endast denna som är ansvarig för allt som publiceras. Som det är nu på Fightplay så är varje enskild skribent personligt ansvarig.

Anonymitet är såklart en väldigt viktig och känslig fråga. Skribenter på Fightplay har till exempel intervjuat personer på olika positioner inom idrotten och lovat anonymitet. Problemet är dock om jag har förstått saken rätt att såväl källskydd som meddelarskydd endast gäller för media med utgivningsbevis.

Vidare så krävs det utgivningsbevis för att kunna ansluta sig till det Pressetiska systemet vilket i sig innebär att man åtager sig att följa de pressetiska reglerna. Kanske inte så konstigt att vissa inte tycks ha koll på dem alls.

Om du vill läsa mer om: Källskydd, Meddelarskydd, Pressetiska regler, Varför utgivningsbevis samt Utgivningsbevis för internet

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer