Nyhet

Kampen för MMA fortsätter i Norge

I torsdags förra veckan kom nyheten från Norge om att proffsboxning skulle bli tillåtet så att bland annat boxare som Cecilia Brækhus ska kunna gå matcher i Norge. Därmed tändes också hoppet för fullkontaktsporter som MMA som också hoppas att lagändringen skall innefatta även dem. Men det är inte givet och debatten har tagit vid i …

I torsdags förra veckan kom nyheten från Norge om att proffsboxning skulle bli tillåtet så att bland annat boxare som Cecilia Brækhus ska kunna gå matcher i Norge. Därmed tändes också hoppet för fullkontaktsporter som MMA som också hoppas att lagändringen skall innefatta även dem. Men det är inte givet och debatten har tagit vid i vårt grannland.

Stortingspolitikerna Rannveig Kvifte Andresen (SV) och Mette Hanekamhaug (Frp) besökte UFC i Stockholm tidigare i år.

– Jag var positivt för sporten i förväg , men det förstärktes i Stockholm . Men det är inte min subjektiva attityder och moraliserande från politiker och andra som kommer att kontrollera detta , säger Hanekamhaug .

Hon ser således ingen anledning att behandla sporten annorlunda än proffsboxning .

Ordförande i Norges Idrottsförbund Børre Rognlien är dock mer skeptisk mot MMA.

”Ingen vill ha burfighting med bara nävar”, har han sagt till NRK i en intervju.

I dag har Norge en lag som reglerar alla idrotter som tillåter knockout.

Vidare säger Rognlien i intervjun att lite tyder på att lagen mot knockout upphävs helt, men att det är tänkbart med vissa undantag, så kallade dispenser.

Det Norska MMA-förbundet vill givetvis få till en lagförändring och har bjudit med Rognlien till ett kommande event, men Rognelien tackar nej till inbjudan.

– Jag kan inte namnen på allt detta , men jag ser på TV matcher med bara händer inuti en bur, de använder armbågarna mot ögonen på varandra och så vidare. Det är en typ av tävling jag inte tror det finns någon majoritet för att införa i Norge, säger ordförande Rognlien till NRK.

Kommunikationsansvarig i det Norska MMA-förbundet Thomas Rye Eriksen är kritisk mot Rogneilens uttalanden och skriver i en krönika att:
”Vi har en idrottsordförande som framstår som ignorant och okunnig om världens snabbast växande sport, som idag är välorganiserad och där de arbetar för att grenen kommer att tas upp som en olympisk gren inom en snar framtid.”

Så sista ordet är nog inte sagt om proffsboxning och om kampsporter som tillåter knockout i Norge.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer