Nyhet

Privat: Krönika – August Wallén: Det stora scoopet?

Jag kommer framöver att här på fightermag behandla lite olika aktuella frågor och händelser. Jag kommer av flera skäl att göra det i krönikeform.

Ja nu har det hänt igen, Keyvan Zarea-Ganji har kommit med ett ”exklusivt avslöjande”. Problemet är bara att det inte finns något att avslöja, det finns inget scoop. I bästa fall har Keyvan missförstått vilka regler som gäller. I sämsta fall så vet han om vad som gäller men skriver ändå.

Det ”stora avslöjandet” var att ingen matchmaker ännu har godkänt matchningarna på Zone (man hör de dova trummorna i bakgrunden). Faktum är att om det hade publicerats söndagen den 13 oktober så hade det varit ett riktigt jävla scoop, men nu är det som bekant fortfarande september.

Matcher skall vara godkända på matchdagen, i princip så räcker det om en matchmaker ha sagt ja minuterna innan matchen påbörjas. Det är dock lite opraktiskt, så vid invägningen dagen innan match bör man ha allt klart så att alla fighters som vägs in etc verkligen är godkända i den match de skall gå och även det är ur arrangörens synvinkel riskabelt vilket jag skall komma till.

Bobby Rehman skriver betydligt mer vänligt inställt i en kommentar till Keyvan på Facebook ”att det är skönt att problemet är löst och zone kan arrangera sin gala”. Stopp och belägg!! Det har aldrig funnits något problem att lösa. Jag upprepar matchningarna skall vara godkända av en matchmaker på matchdagen. Vem som gör förarbete etc är helt ovidkommande så länge matchningarna är godkända av en licensierad matchmaker när de väl går.

Någon sa att Keyvan ”försöker göra en höna av en fjäder”. Nej, allvarligt talat så försöker Keyvan att göra en höna av ingenting. Det finns inget scoop eller avslöjande här. Det som däremot gör att man börjar undra är att George Sallfeldt när jag pratade med honom uppgav att han har informerat Keyvan om vad som gäller. Skribenten visste alltså innan han postade sitt ”exklusiva avslöjande” att det inte finns något att avslöja. Nåväl, det är som bekant inte första gången som Keyvan har postat saker som han vet inte stämmer.

Flera har sagt ”ah men vad fan, alla vet ju vad som gäller, skit i det”. Men problemet är att alla inte vet vad som gäller, den oinsatte får lätt (men helt felaktigt) intrycket att det pågår oegentligheter. Till och med Bobby Rheman som har bra koll fick uppfattningen att det hade varit ett problem.

Det pågår inga oegentligheter och inga fel har begåtts. Det är först om matcher hade genomförts utan att de godkänts av en matchmaker som artikeln och rubriken överhuvudtaget hade haft ett berättigande. Som det är nu så förutsätter man att Zone (som genomfört över tio galor utan någon som helst anmärkning) avsåg att genomföra matcherna utan godkännande, för med tanke på att det är över två veckor till galan så är det ju endast i tanken som zone crewet skulle kunna ha brutit mot någon regel. Och man kan vara väldigt säker på att Jesper Gunnarson och Andreas Juhlin inte haft någon som helst tanke eller avsikt att genomföra en gala utan att följa reglerna till punkt och pricka.

Marko Gyllenland har alltid varit Zones matchmaker. Under tiden turerna kring Heros utreds har Marko tagit en time out. Zone crewet har väntat på att utredningen skall bli klar och då det ännu inte framkommit att Marko skulle ha gjort något juridiskt fel, hoppats att han skulle vara klar i tid för Zone. När Keyvan kontaktade Jesper Gunnarson och frågade vem som var matchmaker så aktualiserades frågan. Jag personligen kontaktade George Sallfeldt som informerade om att utredningen eventuellt inte skulle vara klar i tid för Zone och att en annan matchmaker borde tillfrågas. Robert Sundel tillfrågades då (den 24 september) och accepterade. Detta har av Keyvan beskrivits som en efterkonstruktion men för det första så kan George bekräfta händelseförloppet och för det andra så behövs det ingen efterkonstruktion, Zone kunde ha tagit risken att vänta ännu längre på att utredningen skulle hinna bli klar men det är alltid en risk att vänta för länge. För arrangörens egen skull (se exemplet om Gunnar Nelson nedan) bör matchningarna i alla fall vara godkända innan flygbiljetter inhandlas.

Det finns alltid en risk att en matchmaker inte godkänner vissa matcher. Det var tex det som hände i fallet Gunnar Nelson som diskuterats på Facebook. Om jag inte minns fel så var det så att Diegos ursprunglige motståndare hade fallit ifrån och Superior flög blixtsnabbt in Gunnar som ersättare. Men arrangören hade inte först fått den matchningen godkänd av matchmakern som när Gunnar väl var på plats inte sa ja. Självklart blev alla inblandade missnöjda. Här hade man flugit in Gunnar och haft en kostnad för det och där stod Gunnar i Stockholm och ville möta Diego som självklart ville gå match. Men matchmakern sa nej. Vems var ansvaret för den uppkomna situationen? Arrangörens självklart. På samma sätt är det nu om Robert Sundel inte godkänner en viss matchning, då kan matchen inte gå och ansvaret ligger på Zone. Svårare än så är det inte. Skulle det ha begåtts något fel? Nej inte så länge det inte genomförs en match som inte är godkänd.

Jag var vid händelsen med Gunnar Nelson fortfarande ordförande för SMMAF och jag vare sig var eller är matchmaker. Min personliga åsikt var då att Gunnar var redo att möta Diego (med facit i hand är det lätt att vara efterklok med Gunnar i UFC) vilket jag också informerade matchmakern om. Men denne ville inte godkänna matchen och då hade det varit ett grovt övertramp om jag som ordförande hade kört över matchmakern. Det är så systemet skall fungera.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer