Sluta banta säger jag!

Alla bantar. Antingen för att vara snygga nakna eller för att komma ner ytterligare en viktklass. Och det leder alltid till samma sak. Nedsatt prestation, dålig mental skärpa, frustration och förstörd återhämtning följt av en viktuppgång kompenserat allt som förlorats. Och sen lite till. LCHF, kaloriräkning, raw food, 5:2 Fasta och glutenfritt. Heta ord. Samma syfte.

Alla bantar. Antingen för att vara snygga nakna eller för att komma ner ytterligare en viktklass. Och det leder alltid till samma sak. Nedsatt prestation, dålig mental skärpa, frustration och förstörd återhämtning följt av en viktuppgång kompenserat allt som förlorats. Och sen lite till.
LCHF, kaloriräkning, raw food, 5:2 Fasta och glutenfritt. Heta ord. Samma syfte.

När jag jobbade på gymmen runt om i Göteborg och sålde träningskort var en av de allra första frågorna man alltid ställde: ”-Vad är ditt mål med träningen?”.
Ibland var kunderna ärliga och sa precis som det var. Men oftast använde dom frasen ”-Jag vill bara må bra.” Jättebra. Verkligen. Men det är inte därför man tränar egentligen. För människan är i grund och botten lat. En energisparande organism som egentligen inte vill göra mer än vad som är absolut nödvändigt. Och som gärna sparar på sig energi om den kan och får lov. Det är först efter en rätt lång tids kontinuerlig träning som man känner att kroppen verkligen behöver träningen. Då mår man dåligt utan den. Och eftersom den första tiden med träning är tung och resultaten inte direkt överväldigande så börjar man alltså att ”banta”. Man ger kroppen sämsta möjliga förutsättningar att återhämta sig och nå utveckling. Och det där ser vi inom viktklassreglerade kampsporter hela tiden.

Då har vi alltså prestationsidrotter där utövarna medvetet reducerar kroppens förmåga att prestera för att gå ner i vikt inför match. Jag har hört massor av olika resonemang till varför man utsätter sig för detta. Vissa skäl är för mig fullständigt vansinniga medan andra är helt logiska. Som när det helt enkelt inte finns tillräckligt med motstånd i fighterns viktklass. Sådant är ju värdelöst såklart.
Har man varit lite väl hungrig sedan sin senaste match och har lite för mycket överskott är det klart att det kan behövas en viktnedgång.
Men jag tror i samtliga fall förutom just med motstånd i given viktklass, så missar man målet fullständigt. Skall man ner i vikt skall man göra det med god tidsmarginal och på ett strukturerat sätt så att man alltid kan träna hårt och smart och återhämta sig på det sätt kroppen behöver.

Mina stående standardtips till alla, oavsett om det är en vanlig motionär eller en elitidrottare är samma. Och det här är grejer som verkligen fungerar.

1. Träna så hårt och strukturerat du kan och ät ordentligt med BRA oprocessad, ekologisk och naturlig mat. Låt träningsfasen och valet av upplägg styra vikten och formen. Ät så du kan maxa träningen, då kommer kroppen svara med att släppa den onödiga massan och prioritera kroppsmassan som behövs.
2. VÅGA ÄT! Allvarligt nu! 9 klienter av 10 äter alldeles för lite när de kommer in till mig. Alldeles för lite. Och svårast har tjejerna. Deras aptit är generellt mindre än mannens vilket kan förklaras bland annat med mannens genetik och muskelmassa som är 30% större än kvinnans och kräver således mer energi.
3. Ta det lugnt med kolhydraterna och fimpa allt med vetemjöl i. Välj ris, rotfrukter och grönsaker som kolhydratskälla. Denna punkten hade behövt en egen krönika men fram till dess så säger jag bara: Trust me on this one…

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer