Krönika – Björn Rhodin: Fler Pia Sundhage! Och gärna på mattan!

Vi snackade om henne nere på Karla (Karlavagnens Idrottscenter där vi har vår verksamhet) häromdagen. Jag undrade om mina kollegor hade iakttagit hennes stil, hennes sätt och kommunicera, hennes öppenhet kring träningen och uttagningen av landslaget. Hon kan alltså tack vare sin pondus, kompetens, erfarenhet, karisma och inbakade ödmjukhet öppet tala om varför en spelare …

Vi snackade om henne nere på Karla (Karlavagnens Idrottscenter där vi har vår verksamhet) häromdagen. Jag undrade om mina kollegor hade iakttagit hennes stil, hennes sätt och kommunicera, hennes öppenhet kring träningen och uttagningen av landslaget.

Hon kan alltså tack vare sin pondus, kompetens, erfarenhet, karisma och inbakade ödmjukhet öppet tala om varför en spelare inte blir uttagen till damlandslaget i fotboll.
“-Nej, hon behöver fler matcher. När man kommer till ett EM måste man kunna prestera fotboll trots att man har en dålig dag, trots att man får ett tidigt mål i baken och trots allt det där. Så hon behöver ett par matcher till i ryggen, sen är hon där. “
Så enkelt var det. Ingen som mådde dåligt, ingen som kände sig nedvärderad, ingen som blev putt.
Tror ni Erik Hamrén någonsin skulle komma undan med det?

Vi kampsportare behöver fler tränare som Pia Sundhage. På alla nivåer och i alla riktningar.

Som tränare för utövare inom individuella prestationsidrotter behöver fingertoppskänslan vara närvarande hela tiden. Man måste anpassa hela tiden. Stryka medhårs ibland och skrika i ansiktet ibland. På samma gång är det viktigt att behandla alla lika. Att inte favorisera någon av dem man har ansvaret över. Man får aldrig låta sitt eget personliga tycke ta över det professionella uppdraget. Oavsett om det är ett betalt eller helt ideellt.

När jag jobbar som elittränare för kampsportare kommer jag i indirekt kontakt med flera olika förbund och flera olika landslag. Och jag säger det igen:
Vi kampsportare behöver fler tränare som Pia Sundhage. På alla nivåer och i alla riktningar.

Det är ett stort ansvar man bär som tränare och instruktör. Elever och utövare ser upp till dessa. Och det kan vara tungt att bära.
Har man inte allt det där som damfotbollens Pia Sundhage har är det inte hela världen. Hon har haft många år på sig att lära.

Men att inte göra skillnad på fighter och fighter och vara rak, ärlig och ödmjuk i sin kommunikation.

Det är fan bara att fixa.

Vi säger så!

Varma hälsningar.
Björn Rhodin

Fighterpodden avsnitt 65: Tips & trix med BJJ-landslagets coach, Daniel Haglind

Kommentarer