Nyhet

Krönika – Joel Löwenberg: Rätt sorts träning

Jag tänkte fortsätta lite på temat ”rätt sorts träning”. En av de största utmaningarna vi har som tränare, coacher eller mentorer är att hjälpa våra adepter att ha en ständig utveckling. I stort sett alla vet att man inte utvecklas bara för att man tränar, då och då når man platåer.

Jag tänkte fortsätta lite på temat ”rätt sorts träning”. En av de största utmaningarna vi har som tränare, coacher eller mentorer är att hjälpa våra adepter att ha en ständig utveckling. I stort sett alla vet att man inte utvecklas bara för att man tränar, då och då når man platåer.

Om du ser tillbaka på din egen ”kampsportskarriär” så finns det säkert säsonger då du lärde dig riktigt mycket och tog enorma kliv framåt i utvecklingen – då varje pass kändes som det gick rakt in i hjärnbalken och skapade dig, medan andra säsonger var en enda lång utdragen pina. Du blev inte bättre, du blev nästan sämre.

En av de mest intressanta aspekterna för hur vi ska hålla vår utveckling får vi om vi tittar på en undersökning på barn med musikintresse. Barnen intervjuades, testades och flera år senare följde man upp deras utveckling. Det visade sig att den aspekten som tydligast avgjorde om barnen utvecklats mycket eller lite var vilken inställning barnen haft till musiken vid startintervjun, var musiken bara på skoj just nu eller skulle de fortsätta med den om flera år.

De barn som bara spelade för stunden och för att det var kul lärde sig några enstaka låtar (gissningsvis: smoke on the water), medan de barnen som såg musik som något de ville göra i framtiden såg till att lära sig mer avancerade tekniker och de fortsatte sin utveckling. Trots att barnen haft samma förmåga vid intervju 1 så hade barnen med ”rätt” inställning vid intervju 2 utvecklats 3 gånger så mycket som de andra barnen.

Notera detta i din egna träning. Tränar du kampsport för att köra ett skönt pass? Eller tränar du kampsport för att vinna SM om tre år? Bestäm dig för ett mål, det gör skillnad.

Joel Löwenberg är fyscoach på Gladius MMA och äger också ett eget företag där han bland annat jobbar som föreläsare och konsult inom träningsbranschen. På fritiden driver han bland annat hemsidan www.smartfight.se där man hittar artiklar om träning och kost specifikt skrivna för kampsportsutövare.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer