Nyhet

Mattias Karlsson: Man lever bara en gång

Thaiboxaren Mattias Karlsson från Fightgym Borås med ett 40-tal matcher i bagaget och tre SM-titlar bestämde sig för att åka utomlands, men inte för att träna, men för att upptäcka världen. Något han verkligen rekommenderar andra att göra också! Berätta kort om din kampsportsbakgrund! – Jag började träna taekwondo när jag var ungefär 14 år. …

Thaiboxaren Mattias Karlsson från Fightgym Borås med ett 40-tal matcher i bagaget och tre SM-titlar bestämde sig för att åka utomlands, men inte för att träna, men för att upptäcka världen. Något han verkligen rekommenderar andra att göra också!

Berätta kort om din kampsportsbakgrund!
– Jag började träna taekwondo när jag var ungefär 14 år. Därefter testade jag även på boxning, kempo, MMA, kali och slutligen thaiboxning. Tio år senare har jag 40 matcher i bagaget varav tre sm titlar, tävlat för landslaget på VM och EM, flertalet matcher i Thailand och andra proffsmatcher i övriga delar av världen.

Du tränade kampsport i Sverige men valde att flytta utomlands. Vad var det som lockade?
– Det som lockade var att jag alltid älskat att resa och upptäcka nya delar av världen. När jag träffade min flickvän, som även hon delade samma dröm som jag om att resa runt jorden, var det bara en tidsfråga innan vi gav oss av.

Du bor i nu i Australien?
– Vi började vår resa i september 2011 där thaiboxningsträningar, djungeltrekkingar, dykning, surfing och god mat var vad som förgyllde vardagen för de första fem månaderna i Sydost-Asien. Nu bor jag i Australien sedan februari förra året och jag stortrivs!

Hur skiljer sig livet från här hemma?
– Hemma i Sverige handlar vardagen om alla måsten. Man ska hinna med att träna, jobba, betala räkningar… ja, du vet själv. Listan är oändligt lång. Här i Australien är det jag som bestämmer och jag kan känna mig fri på ett helt annat sätt. Jag kan jobba intensivt ett kort tag tills bankkontot är toppat, säga upp mig, vara fri, göra vad jag vill och bara njuta tills det är dags att göra samma sak igen. Sedan är det ett stort plus med klimatet. Att slippa jobbiga vintrar med slask, regniga deprimerade höstdagar och istället koncentrera sig på om jag ska välja flipflop eller flipflop!

Du bor där permanent, innebär det att du fått byta nationalitet eller har du ett arbetsvisum?
– Jag har fått ansöka om arbetsvisum i ett år som man endast får en gång i livet om man är under 31 år och inte har några barn… ganska strikt. Man kan förlänga det ytterligare ett år om man jobbar inom jordbruk och plockar frukt eller dyl. För min del blev det citronplockning. Nu är jag inne på mitt andra år och måste tyvärr lämna landet februari 2014. Vill man stanna permanent är det tydligen inte lika lätt. Jag vet inte exakt vad som krävs, men jag har hört att de kan vara svårt.

Var det svårt med pappersarbetet?
– Nej det är inte speciellt krångligt. Man går bara in på nätet och fyller i lite formulär, betalar och så är det fixat!

Hur försörjer du dig?
– Vi hade sparat ihop en hel del innan vi började resan så vi behövde inte jobba något i Sydost-Asien, men här i Australien är det en annan femma. Allt är väldigt dyrt så det gäller att ha sparat ihop en massa pengar innan man åker hit eller så är det bara att sätta igång att jobba. Jag har jobbat med allt från att plockat frukt, som målare, på vingård och just nu är jag på en restaurang.

Blir det någon kampsportsträning?
– Allt resande har dock sitt pris och i detta fallet är det träningen. Jag har inte tränat någon thaiboxning regelbundet sen vi åkte från Sverige. Sedan vi köpte vår bil här i Australien har vi rest runt mycket men vi har inte spenderat överdrivet mycket tid i de stora städerna där de flesta och bästa gymmen finns. Så mestadels har det fått bli löpning på någon beach eller styrkeövningar i någon passande lekpark. Men jag har fått möjlighet att träna på några riktigt bra gym här i Australien på John Wayn Parrs gym, Nuggets thaiboxing gym (med fighters som Soren Monkongtong) och Riddlers gym Perth. Så är man intresserad av kampsport så finns det massor med bra gym bara man befinner sig i rätt del av landet.

Finns det andra svenskar eller nordbor som du träffar?
– Ja, man stöter allt på lite andra svenskar lite då och då men inte överdrivet många.

Vilka är de största fördelarna respektive nackdelarna med att bo i Australien?
– De största fördelarna är definitivt klimatet och alla trevliga människor man möter. Nackdelen med Australien är att allt är så himla långt bort. Man saknar sin familj och vänner otroligt mycket och det är tyvärr inte bara att slänga sig på flyget och hälsa på när som helst.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
– En vanlig dag när man jobbar ser nog ut som vilket vanligt Svensson-liv som helst. Det är när man inte jobbar, som livet leker. Vi köpte som sagt en liten camper-van som vi snart har rest runt hela Australien med. I vanliga fall kör vi till någon fin nationalpark eller skön surf beach och stannar ett par nätter innan vi fortsätter vidare för att utforskar landet.

Skulle du rekommendera andra att bosätta sig utomlands?
– Ja, definitivt. Är man sugen på nya kulturer, trevliga människor, härligt klimat, bra thaiboxning eller bara för vill slippa den gråa hösten eller kalla vintern så varför inte. Du måste bara våga släppa taget om tryggheten hemma i Sverige. Det är ett stort steg att ta. Vi sa upp lägenhet, jobb och sålde allt. Jag ångrar mig inte för en sekund!

Det har varit midsommar i Sverige. Har man några midsommar-traditioner i Australien?
– Nej, här firar de inte midsommar. Just nu är det vinter här så vi har det ganska ”kallt” för tillfället. Jag befinner mig i en stad som heter Karratha på västkusten och vi har runt 25 grader och sol just nu. Tråkigt vinter klimat eller hur?

Kommer du återvända till Sverige någon dag?
– Ja, jag kommer nog tillslut att bege mig hem till Sverige igen. Hade Australien legat närmare hade jag nog kunnat stanna här för gott. Just nu jobbar vi för för fullt för att toppa upp kontot och vi hoppas på att se Nya Zeeland, Syd och Central Amerika innan vi beger oss hem. Man lever bara en gång, och det jobbar vi starkt för att leva upp till.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer