Nyhet

Krönika – Kurt Durewall: Cirkeln är sluten

Vem uppfann jiujitsu? Var kom det ifrån, vem var först med självförsvarsformen jiujitsu? Den japanska jiujitsun är den mest kända i hela världen. Grunden är en genialisk idé – att använda minsta nödvändiga kraft för att klara en större och starkare angripare. Det spekuleras mycket om vad, vem, när, var skedde det och hur gick …

Vem uppfann jiujitsu?

Var kom det ifrån, vem var först med självförsvarsformen jiujitsu?

Den japanska jiujitsun är den mest kända i hela världen. Grunden är en genialisk idé – att använda minsta nödvändiga kraft för att klara en större och starkare angripare.

Det spekuleras mycket om vad, vem, när, var skedde det och hur gick det till. Legenderna är många, den sanna verkligheten vet ingen och den går inte heller att få reda på.

Jag brukar säga att första gången någon flyttade sig undan bakåt eller åt sidan för en angripare, människa eller djur, så gjordes huvudprincipen i jiujitsu, att vika undan för att vinna. Sedan lades motattack in för att segern skulle bli ordentligt övertygande och beständig.

Men medmänsklighet och lagar gjorde begränsningar i motattacker eftersom det kom att betraktas under begreppet hämnd. Så egentligen är ett bra självförsvar att flytta sig undan angreppet och sedan försvinna från platsen. Men det betraktas ofta som ett fegt sätt även om det är ett klokt sätt. Men i vår jiujitsu har vi, förutom att skydda oss vid angrepp, även med att undvika skada angriparen. Endast oskadliggöra angreppet för det är det vi försvarar oss mot – inte mot människan.

Legenderna

Ja, det är flera sådana som berättar hur jiujitsu kom till. Första delen av benämningen jiujitsu är jiu = mjukhet som övervinner hårdhet. Andra delen jitsu = teknik, praktisk fördel och skicklighet.

Olika personer i olika länder med olika system har format jiujitsun. Det sägs mest vara en japansk uppfinning. I Japan har jiujitsu systematiserats och givits dess namn / benämning. Redan år 720 e.Kr. kom det i Japan ut en bok ”Nihongi” som beskrev grepptekniker.

En legend berättar om samuraikrigaren som alltid blev sårad och nätt och jämnt överlevde. Han bad Buddha om hjälp. ”Se på grässtrået som viker sig för vinden och sedan reser sig igen oskadad. Gör likadant, ge vika för att vinna.” Samurajen gjorde så och gick sedan oskadad genom bataljerna.

Grenar ger vika

En japansk skolpojke, Akyama, var svag och klen och blev trakasserad i skolan. När han såg hur den tunga, blöta snön knäckte stora trädgrenar, men de unga trädens smidiga grenar bara böjde sig och lät snön glida av samt sträckte sig igen så kom han på självförvarets grundidé

– ge vika för att vinna.

Det finns många fler legender som jag beskrivit i ”Första jiujitsu-boken”.

Från 1200-talet är vi mer säkra på utvecklingen på grund av nedskrivna pergamentrullar i Japan, där olika självförsvarssystem renodlades och fick benämningen ju-jutsu, som västerlänningar mest stavar jiujitsu.

Vår moderna jiujitsu med utvidgningarna till olika yrkesområden, som jag genomfört, gör att jiujitsun nu sprids stort i vårt samhälle, ja t o m tillbaka till Japan! Hur då? Jo, en av mina yrkesinstruktörer inom vården, numera hjälpmedelsförsäljare för ett stort internationellt företag, reser världen runt och börjar all sin information / introduktion med att undervisa i Durewalls mjuka jiujitsuhantering i kontakten med människor. Speciellt i Japan har detta väckt stor nyfikenhet och uppskattning. Cirkeln är sluten.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer