Nyhet

Guldmedaljören Ida Hansson

Ida Hansson tog guld på årets Fila-VM i grappling. Nedan följer en intervju med Ida som lovordar det svenska landslaget och säger ”Vi gjorde precis det vi skulle och hade väldigt roligt under tiden, det kunde inte ha gått bättre!”

Ida Hansson tog guld på årets Fila-VM i grappling. Nedan följer en intervju med Ida som lovordar det svenska landslaget och säger ”Vi gjorde precis det vi skulle och hade väldigt roligt under tiden, det kunde inte ha gått bättre!”

Berätta om årets VM!

– Årets FILA-VM gick i London i Kanada, en lite sömnig stad med ungefär 300 000 invånare. Jag tror att det var ungefär 18 länder representerat och tävlingen gick över fyra dagar med pankreation, amatör-mma och gi och no-gi grappling. Rent organisatoriskt lämnade tävlingen en hel del plats för förbättringar med felaktiga brackets, dåligt tidsschema med 1000 ändringar och förvirring. Även domarinsatserna var väldigt svingande i nivån. Men allt gick ju bra till slut och Sverige blev bästa nation i no-gi klassen och kom på andra plats i gi-klassen.

Hur vann du dina matcher?

– Jag gick två matcher i gi-klassen, i den första vann jag över en ryska på poäng, jag letade efter en submission, men hon hade lite kantig stil, så jag hade inte lyckan med mig med det. Finalen gick mot Kanada, jag drar guard, och lyckas nästa svepa henne direkt, men hon försvarar och hamnar i min stängda guard och jag vinner ganska lätt på en armbar därifrån.
Dagen efter gick no-gi klassen, vi är fyra tjejer i min klass, i och med att vi inte är flera, så möter alla varandra. Jag börjar mot samma ryska som dagen innan, jag tar ned henne, passerar guarden, hon vänder om på magen och jag fångar henne i en rear naked choke.

Andra matchen är mot Italien, en tjej som kört klassen under mig dagen innan, men antagligen har hon gått loss ordentligt på hotellbuffen, för hon väger in på nästan samma vikt som mig. Även denna matchen börjar med en nedtagning till mig och en guardpassering tror jag. Matchen slutar på poängvinst till mig, jag minns inte helt ställningen.

Finalen blir igen mot Kanada. Jag dummar mig lite grann i början av matchen och går på en halvhjärtad doubleleg, som jag inte får och hamnar underst i halvguard och hon tar ledningen med 1-0. Vi ligger ganska länge i min halvguard, jag kan inte riktigt svepa henne och vi kommer utanför mattan och blir omstartade i mitten. Jag fångar henne i min fullguard och får henne i ett omoplata-svep till sidecontrol och vinner därmed matchen 3-1.

Hur firade du VM-guldet?

– Efter att ha varit i tävlingshallen nästan 12 timmar både fredag och lördag var hela landslaget ganska trötta. Efter middagen på lördagkvällen lyckades i alla fall några av oss hålla oss vakna till UFC. Så det blev firandet på kvällen ett par öl framför UFC-skärmen, det var inte helt fel.

Det pratades om bra sammanhållning och teamkänsla, berätta om hur viktigt du tycker det är på ett mästerskap.

– Jag tycker att vi hade väldigt bra sammanhållning under VM. De flesta av oss som var med har varit ute och tävlat på mästerskap tillsammans tidigare och jag känner de flesta av dem som är med, det gör att sammanhållningen blir bättre. Alla har varit väldigt bra på att ställa upp för varandra och hjälpas åt, vi har coachat varandra på kors och tvärs och lånat ut tävlingskläder till dem som inte hade.

För mig är det viktigt att ha ett lag som backar upp på en stor tävling, det ger mig trygghet och hjälper med nervositeten. Många av oss som är med i landslaget har BJJ-bakgrund och tillhör olika team. För mig betyder det att tacka ja till ett landslag att man måste lägga det till sida och tänka på landslagets bästa. Vi får ekonomisk ersättning för att vara med och tävla och i och med att man säger ja till det, så säger man även ja till att hjälpa alla andra i laget, även om de kommer från andra team än ditt eget.
Jag vill samtidigt ge en eloge till Omid och Lisa, våra coacher som gjorde ett kanonjobb!

Ditt samlade intrycket från VM?

– Organisatoriskt var det inte speciellt imponerande, men jag tycker att allt funkade med vårt landslag, vi gjorde precis det vi skulle och hade väldigt roligt under tiden, det kunde inte ha gått bättre!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer